reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Piszecie o kosmetykach Nivea. Nie dawo ktoras podala liste kosmetykow zawierajacych rakotworcze i zaburzajace gospodarke hormonalna substancje i z tego co pamietam na tej liscie byly kosmetyki Nivea :((
PRO-TEST - Pierwszy magazyn z testami w Polsce - _Lista kosmetyków

Niestety... ale jaka mamy alternatywe? :-( Mozemy myc maluszki w przegotowanej wodzie, nacierac oliwa z oliwek i cebula ;-) ale potem takie dziecko trzeba w koncu zabrac na spacer gdzie nawdycha sie spalin... No i w jedzeniu tez mu sie bedzie podawac rozne syfy, wiec co zrobic?...
Mozna chyba tylko ograniczac, ale calkowicie wyeliminowac sie nie da :-( a za 7 lat nasze maluchy beda zajadac sie czipsami i pic oranzade za naszymi plecami ;-):-p

reklama
No jasne, ze ograniczac. Naukowcy zastanawiaja sie skad tak duzy odsetek bezplodnych i badania pokazuja, ze dzisiejsze normy sa skandaliczne. Juz producenci rezygnuja z trujacych skladnikow i na razie sie tym chwala. Niedlugo to bedzie norma. Teraz mozna wybrac.
To samo ma sie produktow z Bisfenolem A (rakotorczy i zaburzajacy gosp. hormonalna)
Co wybrac???
Kosmetyki dopiero sprawdzam, ale jezeli chodzi o produkty dla dzieci to prosze:
Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

PS Nie karmie starszego czipsami i nie daje mu pic orazady.

Najfajniej byloby wyniesc sie na jakas malo ucywilizowana wies i tam sobie zyc na zdrowym powietrzu
:tak:

Hehe wieeeeesz moi rodzice nas tez nie karmili czipsami, ale pozniej rodzice maja przeciez juz coraz mniej do powiedzenia, a dziecko spedza czas z rowiesnikami wychowywanymi w rozny sposob czy tego chcemy czy nie
;-) (swoja droga az mi sie noz w kieszeni otwiera jak widze rodzicow z malenkimi dziecmi w mcdonaldsie :szok:)

Co do mycia i pielęgnacji skóry maluszka: ja będę używać na początku Oliatum, bo mam schizę po Kubulowych kłopotach ze skórą. Potem albo Nivea z oliwką (też lekko natłuszcza przy kąpieli) albo Johnson Sensitive.

Krem pielęgnacyjny- pielęgnuje (nawilża) skórę maleństwa, ochronny- chroni. Więc jak wychodzicie na dwór na wiosne to przydałby się ochronny (zazwyczaj są opisane, że chronią od deszczu i wiatru), jak będzie lato to krem z filtrem (obowiązkowo)- promienie słoneczne przenikają też przez ubrania (im jaśniejsze tym mniej się przedostaje do skóy) więc dobrze jest dziecko porządnie wysmarować (szczególnie w upalne dni).

Materac- zasada jest jedna: musi być TWARDY. Wg mojego pediatry gryka/ kokos najlepszy. Kuba spał na takim i ma prościutki kręgosłup. Do spania żadnych poduszek (do wózka też nie).

Rożek a otulacz- tym razem otulacz. Rożka nie używałam (miałam) bo był nieporęczny. Kwestia gustu.

Ulewanie w łóżeczku- pieluszka flanelowa pod główką chroni materac.

Moczenie łóżeczka- nie zdarzyło się jak Kuba był mały. Jak był starszy i się wiercił to bywały wypadki. Są osłony (na zamek) na materac), które mozna prać. Używałam też podkładów- z jednej strony bawełnianych- do kupienia w aptece.

reklama
Ja tak naprawdę dopiero zaczynam robić maluszkowe zakupy , bo finansowo tej zimy słabo stoimy. I właśnie opdebrałam pierwszą paczuszkę z allegro. Kupiłam min taki zestaw butelek:
Tommee Tippee ZESTAW STARTOWY 0%BPA megapromocja! (888591929) - Aukcje internetowe Allegro
miałam problem ze zdecydowaniem się jakie i ile, dlatego taki zestaw ułatwił mi podjęcie decyzji :-) butelki Tommee Tippee naprawdę wyglądają solidnie i najwazniejsze bez tego "bpa"

Do góry