reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majówki w kuchni... czyli co serwujemy...

a u mnie dziś kulinarny debiut - piersi z kurczaka zapiekane z porami no i wg mojego patentu z ziemniaczkami... mężusiowi smakowało...:tak::tak::tak:
 
reklama
co robicie na świeta do jedzonka? macie jakis sprawdzony przepis na pyszny serniczek lub inny placuszek, ale taki, co zawsze wychodzi?
 
Ja mam przepis na pyszny mazurek: ciasto kruche z przepisu:
30 dkg mąki
20 dkg margaryny
łyżka cukru pudru
2 żółtka
2-3 łyżki gestej smietany
szczypta soli
Całość zagnieść, wylozyć (a właściwie wygnieść) na blachę i upiec (25-30 min w temp 180-190st do gorącego piekarnika)
Po wystygnieciu posmarować powidłem, wyłożyć bakalie (orzechy, rodzynki, wiśnie najlepiej z alkoholu, migdały) wylać mleko kondensowane słodzone gotowane 3 godz w wodzie (można jako substytut użyć masy krówkowej w puszce, ale trzeba ja wcześniej podgrzać i wymieszać z mlekiem, zeby była rzadsza)
Całość przykryć herbatnikami, (ja daję Leibnitz) i polać rozpuszczoną z dodatkiem mleka
czekoladą mleczną lub deserową (w zależności od preferencji słodkościowych :-) i posypać płatkami migdałowymi. Placuszek rewelacja! Zwłaszcza jak się doda wiśnie :-)

Serniki bardzo dobre są w książce 103 ciasta siostry Anastazji.
No a poza tym ja znam mnóstwo fajnych placuszków, tylko nie chce mi sie pisać, musiałabym porobić fotki :-)
 
ja dzisiaj serwowałam pyszną zapiekankę z brokułami
składniki:
1 brokuł, duża pojedyncza lub dwie małe piersi z kurczaka, sos 4sery knorra, makaron, starty żółty ser ząbek czosnku.Panierka do kurczaka, sól pieprz
wykonanie:
makaron i brokuł ugotować,
pierś z kurczaka pokroić na kawałki, sól pieprz do smaku i dodać pokrojony drobno czosnek(wszystko niech trochę poleży, żeby przeszło przyprawami), następnie obtoczyć w panierce i usmażyć,
Układać warstwami: makaron kurczak brokuł żółty ser i sos
 
serniczek pyzuni :) (chyba dobry bo mój maz zjada cała duzo blache na jedno posiedzenie)

spód
2,5 szklanki maki
3/4 kostki masła roslinnego
2 lyzki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 jajo
wyrobic na jednolita mase i na pół godzinki do zamrazaliki

masa
3/4 kg sera - ja uzywam "sielska dolina" lub Toske w plastikowych pojemnikach
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy duzy
4 zółtka + 1 jajo
1 budyn smietankowy
1/2 budyniu waniliowego
2 szkl mleka
1/2 szkl oliwy

żółtka i jajo rozetrzec na gładka mase z cukrem i cukrem waniliowym dodac ser - wymieszac - dodac budyn - wynieszac- do masy wlac mleko i oliwe oraz białka ubite na sztywno (4) wymieszac DELIKATNIE ŁYZKA az bedzeie jednolita masa
MASA JEST BARDZO RZADKA WIEC SIE NIE ZDZIWCIE!!!!

Duza blache wysmarowac masłem posypac bułka tarta i wyłozyc ciastem ( ja urywam po kawałku ciasta robie placuszek cienki i wkładam do formy) na to wylac mase i do nagrzanego piekarnika 220 stopni ( ja robie na termoobiegu).
Ciasto pieczemy ok50 min ja do pierwszego zarumienienia mam 220 a potem no 180 jesli ciasto zaczyna pekac przed upływem 50 min to nalezy skrócic czas

Smacznego

PS szerlock - sernik wychodzi kazdemu komu dałam przepis :)
 
reklama
No to ja napiszę przepis na pyszny sernik mojej mamy:
1 kg sera
35-40 dkg cukru pudru
15 dkg masla
8 jaj
budyń waniliowy lub smietankowy
1 łyzka maki ziemniaczanej
3 łyzki maki pszennej
cukier waniliowy, odrobina olejku cytrynowego
Z białek ubic pianę. Ser utrzeć z masłem, dodawać po jednym zółtku miksujac dalej. Potem dodać wszystkie sypkie produkty, na koniec piane i rodzynki obtoczone mąką i delikatnie wymieszac ręcznie.

Spód z ciasta francuskiego:
16 dkg maki +16 dkg margaryny + 2 łyzki wody siekamy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Wygnieść na blachę.
Posmarować ciasto cienko marmoladą i wyłozyć ser. Piec w nagrzanym piekarniku ok 75 min. w temp 200st C.

Moze taki łatwy nie jest, ale naprawdę pyszny. Moja mama zięcia "serce" tym sernikiem zdobyła :-) A ja najcześciej robię ser z tego przepisu (z 0,5kg sera) z ciastem murzynkowym, ale to nie zawsze chce dobrze wyrosnąć.

Mam jeszcze dwa fajne przepisy: na sernik z brzoskwiniami i sernik z kokosem, ale to może kiedy indziej.
 
Do góry