reklama
Kluliczek
Babka z laską
Tomek dostał dziś do pracy krem z groszku z kulkami ptysiowymi (kupnymi).
Ewitka
Majowo-lutowa mama
Ja mam przepis na pyszny mazurek: ciasto kruche z przepisu:
30 dkg mąki
20 dkg margaryny
łyżka cukru pudru
2 żółtka
2-3 łyżki gestej smietany
szczypta soli
Całość zagnieść, wylozyć (a właściwie wygnieść) na blachę i upiec (25-30 min w temp 180-190st do gorącego piekarnika)
Po wystygnieciu posmarować powidłem, wyłożyć bakalie (orzechy, rodzynki, wiśnie najlepiej z alkoholu, migdały) wylać mleko kondensowane słodzone gotowane 3 godz w wodzie (można jako substytut użyć masy krówkowej w puszce, ale trzeba ja wcześniej podgrzać i wymieszać z mlekiem, zeby była rzadsza)
Całość przykryć herbatnikami, (ja daję Leibnitz) i polać rozpuszczoną z dodatkiem mleka
czekoladą mleczną lub deserową (w zależności od preferencji słodkościowych :-) i posypać płatkami migdałowymi. Placuszek rewelacja! Zwłaszcza jak się doda wiśnie :-)
Serniki bardzo dobre są w książce 103 ciasta siostry Anastazji.
No a poza tym ja znam mnóstwo fajnych placuszków, tylko nie chce mi sie pisać, musiałabym porobić fotki :-)
30 dkg mąki
20 dkg margaryny
łyżka cukru pudru
2 żółtka
2-3 łyżki gestej smietany
szczypta soli
Całość zagnieść, wylozyć (a właściwie wygnieść) na blachę i upiec (25-30 min w temp 180-190st do gorącego piekarnika)
Po wystygnieciu posmarować powidłem, wyłożyć bakalie (orzechy, rodzynki, wiśnie najlepiej z alkoholu, migdały) wylać mleko kondensowane słodzone gotowane 3 godz w wodzie (można jako substytut użyć masy krówkowej w puszce, ale trzeba ja wcześniej podgrzać i wymieszać z mlekiem, zeby była rzadsza)
Całość przykryć herbatnikami, (ja daję Leibnitz) i polać rozpuszczoną z dodatkiem mleka
czekoladą mleczną lub deserową (w zależności od preferencji słodkościowych :-) i posypać płatkami migdałowymi. Placuszek rewelacja! Zwłaszcza jak się doda wiśnie :-)
Serniki bardzo dobre są w książce 103 ciasta siostry Anastazji.
No a poza tym ja znam mnóstwo fajnych placuszków, tylko nie chce mi sie pisać, musiałabym porobić fotki :-)
Ewitka
Majowo-lutowa mama
A jakie masz preferencje smakowe szerlock?
marysia_85
Fanka BB :)
ja dzisiaj serwowałam pyszną zapiekankę z brokułami
składniki:
1 brokuł, duża pojedyncza lub dwie małe piersi z kurczaka, sos 4sery knorra, makaron, starty żółty ser ząbek czosnku.Panierka do kurczaka, sól pieprz
wykonanie:
makaron i brokuł ugotować,
pierś z kurczaka pokroić na kawałki, sól pieprz do smaku i dodać pokrojony drobno czosnek(wszystko niech trochę poleży, żeby przeszło przyprawami), następnie obtoczyć w panierce i usmażyć,
Układać warstwami: makaron kurczak brokuł żółty ser i sos
składniki:
1 brokuł, duża pojedyncza lub dwie małe piersi z kurczaka, sos 4sery knorra, makaron, starty żółty ser ząbek czosnku.Panierka do kurczaka, sól pieprz
wykonanie:
makaron i brokuł ugotować,
pierś z kurczaka pokroić na kawałki, sól pieprz do smaku i dodać pokrojony drobno czosnek(wszystko niech trochę poleży, żeby przeszło przyprawami), następnie obtoczyć w panierce i usmażyć,
Układać warstwami: makaron kurczak brokuł żółty ser i sos
Słoneczko_Ktosia
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Październik 2007
- Postów
- 1 201
serniczek pyzuni (chyba dobry bo mój maz zjada cała duzo blache na jedno posiedzenie)
spód
2,5 szklanki maki
3/4 kostki masła roslinnego
2 lyzki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 jajo
wyrobic na jednolita mase i na pół godzinki do zamrazaliki
masa
3/4 kg sera - ja uzywam "sielska dolina" lub Toske w plastikowych pojemnikach
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy duzy
4 zółtka + 1 jajo
1 budyn smietankowy
1/2 budyniu waniliowego
2 szkl mleka
1/2 szkl oliwy
żółtka i jajo rozetrzec na gładka mase z cukrem i cukrem waniliowym dodac ser - wymieszac - dodac budyn - wynieszac- do masy wlac mleko i oliwe oraz białka ubite na sztywno (4) wymieszac DELIKATNIE ŁYZKA az bedzeie jednolita masa
MASA JEST BARDZO RZADKA WIEC SIE NIE ZDZIWCIE!!!!
Duza blache wysmarowac masłem posypac bułka tarta i wyłozyc ciastem ( ja urywam po kawałku ciasta robie placuszek cienki i wkładam do formy) na to wylac mase i do nagrzanego piekarnika 220 stopni ( ja robie na termoobiegu).
Ciasto pieczemy ok50 min ja do pierwszego zarumienienia mam 220 a potem no 180 jesli ciasto zaczyna pekac przed upływem 50 min to nalezy skrócic czas
Smacznego
PS szerlock - sernik wychodzi kazdemu komu dałam przepis
spód
2,5 szklanki maki
3/4 kostki masła roslinnego
2 lyzki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 jajo
wyrobic na jednolita mase i na pół godzinki do zamrazaliki
masa
3/4 kg sera - ja uzywam "sielska dolina" lub Toske w plastikowych pojemnikach
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy duzy
4 zółtka + 1 jajo
1 budyn smietankowy
1/2 budyniu waniliowego
2 szkl mleka
1/2 szkl oliwy
żółtka i jajo rozetrzec na gładka mase z cukrem i cukrem waniliowym dodac ser - wymieszac - dodac budyn - wynieszac- do masy wlac mleko i oliwe oraz białka ubite na sztywno (4) wymieszac DELIKATNIE ŁYZKA az bedzeie jednolita masa
MASA JEST BARDZO RZADKA WIEC SIE NIE ZDZIWCIE!!!!
Duza blache wysmarowac masłem posypac bułka tarta i wyłozyc ciastem ( ja urywam po kawałku ciasta robie placuszek cienki i wkładam do formy) na to wylac mase i do nagrzanego piekarnika 220 stopni ( ja robie na termoobiegu).
Ciasto pieczemy ok50 min ja do pierwszego zarumienienia mam 220 a potem no 180 jesli ciasto zaczyna pekac przed upływem 50 min to nalezy skrócic czas
Smacznego
PS szerlock - sernik wychodzi kazdemu komu dałam przepis
reklama
Ewitka
Majowo-lutowa mama
No to ja napiszę przepis na pyszny sernik mojej mamy:
1 kg sera
35-40 dkg cukru pudru
15 dkg masla
8 jaj
budyń waniliowy lub smietankowy
1 łyzka maki ziemniaczanej
3 łyzki maki pszennej
cukier waniliowy, odrobina olejku cytrynowego
Z białek ubic pianę. Ser utrzeć z masłem, dodawać po jednym zółtku miksujac dalej. Potem dodać wszystkie sypkie produkty, na koniec piane i rodzynki obtoczone mąką i delikatnie wymieszac ręcznie.
Spód z ciasta francuskiego:
16 dkg maki +16 dkg margaryny + 2 łyzki wody siekamy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Wygnieść na blachę.
Posmarować ciasto cienko marmoladą i wyłozyć ser. Piec w nagrzanym piekarniku ok 75 min. w temp 200st C.
Moze taki łatwy nie jest, ale naprawdę pyszny. Moja mama zięcia "serce" tym sernikiem zdobyła :-) A ja najcześciej robię ser z tego przepisu (z 0,5kg sera) z ciastem murzynkowym, ale to nie zawsze chce dobrze wyrosnąć.
Mam jeszcze dwa fajne przepisy: na sernik z brzoskwiniami i sernik z kokosem, ale to może kiedy indziej.
1 kg sera
35-40 dkg cukru pudru
15 dkg masla
8 jaj
budyń waniliowy lub smietankowy
1 łyzka maki ziemniaczanej
3 łyzki maki pszennej
cukier waniliowy, odrobina olejku cytrynowego
Z białek ubic pianę. Ser utrzeć z masłem, dodawać po jednym zółtku miksujac dalej. Potem dodać wszystkie sypkie produkty, na koniec piane i rodzynki obtoczone mąką i delikatnie wymieszac ręcznie.
Spód z ciasta francuskiego:
16 dkg maki +16 dkg margaryny + 2 łyzki wody siekamy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Wygnieść na blachę.
Posmarować ciasto cienko marmoladą i wyłozyć ser. Piec w nagrzanym piekarniku ok 75 min. w temp 200st C.
Moze taki łatwy nie jest, ale naprawdę pyszny. Moja mama zięcia "serce" tym sernikiem zdobyła :-) A ja najcześciej robię ser z tego przepisu (z 0,5kg sera) z ciastem murzynkowym, ale to nie zawsze chce dobrze wyrosnąć.
Mam jeszcze dwa fajne przepisy: na sernik z brzoskwiniami i sernik z kokosem, ale to może kiedy indziej.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 88
- Wyświetleń
- 38 tys
Podziel się: