reklama
krupka
Entuzjast(k)a
- Dołączył(a)
- 10 Wrzesień 2006
- Postów
- 6 431
Hmmm... problem w tym ze ja daję wszystko na oko 
wczoraj była 1 pierś kurczaka, 1 duży pomidor, 1 serek 100gr, 1 śmietana (mały kubek)
co do sosu beszamelowego, to już gorzej - około 2 łyżek masła, 1 łyzka mąki (podsmazamy makę na maśle i dopiero dolewamy mleko) i ze 200-300 ml mleka. Im sie da wiecej maki, tym potem trzeba dać wiecęj mleka, aby nie było za geste. To mleko naprawde lepiej dawać na oko - tak aby sos nie był za gęsty ani zbyt płynny. Zresztą można go dolać w każdej chwili, nawet jak juz sie ser rozpuści, jesli się okaze, ze jest za gęste,
Mysz, pewnie mozna z innym serem, ale wtedy bedzie zupełnie inny smak. Mi się wydaje, ze warto choć odrobinę dodać takiego pleśniowego - aby zaostrzyć i wyostrzyć smak ;-)
Oczywiście nie musi być gorgonzola, ale coś tego typu.
No i sos można od razu pomieszać z makaronem, lub podać odddzielnie.

wczoraj była 1 pierś kurczaka, 1 duży pomidor, 1 serek 100gr, 1 śmietana (mały kubek)
co do sosu beszamelowego, to już gorzej - około 2 łyżek masła, 1 łyzka mąki (podsmazamy makę na maśle i dopiero dolewamy mleko) i ze 200-300 ml mleka. Im sie da wiecej maki, tym potem trzeba dać wiecęj mleka, aby nie było za geste. To mleko naprawde lepiej dawać na oko - tak aby sos nie był za gęsty ani zbyt płynny. Zresztą można go dolać w każdej chwili, nawet jak juz sie ser rozpuści, jesli się okaze, ze jest za gęste,
Mysz, pewnie mozna z innym serem, ale wtedy bedzie zupełnie inny smak. Mi się wydaje, ze warto choć odrobinę dodać takiego pleśniowego - aby zaostrzyć i wyostrzyć smak ;-)
Oczywiście nie musi być gorgonzola, ale coś tego typu.
No i sos można od razu pomieszać z makaronem, lub podać odddzielnie.
fajnie brzmi ten przepis - nigdy nie jadłam tego sera - może najpierw powinnam go spróbować osobno a potem coś z niego przyrządzać 
a my dzisiaj mieliśmy zapiekankę z kurczaka i ryżu - fajny w miarę prosty przepis i smaczny bardzo
może któraś skorzysta:

a my dzisiaj mieliśmy zapiekankę z kurczaka i ryżu - fajny w miarę prosty przepis i smaczny bardzo

- przyprawione części z kurczaka (jakie kto lubi) podsmażamy - jak się już ładnie zarumienią to jeszcze wrzucamy do tego i szklimy cebulkę i czosnek,
- zalewamy wodą i robimy sosik - tylko bez zagęszczania - dodajemy przyprawy, kostki smaku itp. co kto lubi
- jak już sosik ma dobry smak do żaroodpornego naczynia wrzucamy kilka woreczków ryżu (zależy od ilości osób konsumujących ;-)) i zalewamy to wszystko tym sosem i mięskiem
- do piekarnika na jakieś 40 minut i mamy kurczaczka z ryżem, który robi się w tym sosie i ma kapitalny smak
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 88
- Wyświetleń
- 39 tys
Podziel się: