reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majówki w kuchni... czyli co serwujemy...

u mnie dziś ... pomidorowa amino z makaronem - remont kuchni - ale jak się skończy to się "zemszcze" i coś upichce, jak tak słucham o waszych pysznościach... mmm...:-D
 
reklama
krupka - fajny przepis :-) Tylko ze ja nie lubie takiego sera :-D Ale mam nadzieje ze mozna zastapic jakims innym... :-p
 
Hmmm... problem w tym ze ja daję wszystko na oko :sorry:

wczoraj była 1 pierś kurczaka, 1 duży pomidor, 1 serek 100gr, 1 śmietana (mały kubek)
co do sosu beszamelowego, to już gorzej - około 2 łyżek masła, 1 łyzka mąki (podsmazamy makę na maśle i dopiero dolewamy mleko) i ze 200-300 ml mleka. Im sie da wiecej maki, tym potem trzeba dać wiecęj mleka, aby nie było za geste. To mleko naprawde lepiej dawać na oko - tak aby sos nie był za gęsty ani zbyt płynny. Zresztą można go dolać w każdej chwili, nawet jak juz sie ser rozpuści, jesli się okaze, ze jest za gęste,

Mysz, pewnie mozna z innym serem, ale wtedy bedzie zupełnie inny smak. Mi się wydaje, ze warto choć odrobinę dodać takiego pleśniowego - aby zaostrzyć i wyostrzyć smak ;-)
Oczywiście nie musi być gorgonzola, ale coś tego typu.

No i sos można od razu pomieszać z makaronem, lub podać odddzielnie.
 
fajnie brzmi ten przepis - nigdy nie jadłam tego sera - może najpierw powinnam go spróbować osobno a potem coś z niego przyrządzać :confused:

a my dzisiaj mieliśmy zapiekankę z kurczaka i ryżu - fajny w miarę prosty przepis i smaczny bardzo :tak:może któraś skorzysta:

  • przyprawione części z kurczaka (jakie kto lubi) podsmażamy - jak się już ładnie zarumienią to jeszcze wrzucamy do tego i szklimy cebulkę i czosnek,
  • zalewamy wodą i robimy sosik - tylko bez zagęszczania - dodajemy przyprawy, kostki smaku itp. co kto lubi
  • jak już sosik ma dobry smak do żaroodpornego naczynia wrzucamy kilka woreczków ryżu (zależy od ilości osób konsumujących ;-)) i zalewamy to wszystko tym sosem i mięskiem
  • do piekarnika na jakieś 40 minut i mamy kurczaczka z ryżem, który robi się w tym sosie i ma kapitalny smak :-D:-D:-D:-D
 
SUROWY !!!!! o to chodzi żeby on się w piekarniku w tym sosie ugotował :-D:-D jak wrzucicie ugotowany to się nie zrobi :no: ryż napęcznieje wchłaniając sos i zrobi się zapiekanka :tak::tak:
 
reklama
acha... ale ze mnie głupotka:sorry2: no to ciekawe i to nawet bardzo :tak: musze kiedys to upichcić ;-)
 
Do góry