reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Ja to z kolei liczę, że nie otworzą szkół i przedszkoli, aż nie będzie bezpiecznie. My nie puszczaliśmy dzieci już od zakończenia ferii, bo się bałam o nie i na pewno nie puszczę do końca roku szkolnego, nawet jeśli otworzą, a nadal będzie jak jest. Trudno, zaległości zaległościami, ale zdrowie ważniejsze.

Mamy juz babke jedna, ciasto z bezą i sałatke jarzynową... teraz chwila relaksu i zrobie jeszcze czekoladową babkę 🤤
No tak Polska jest trochę za nami to nawet nie ma co porównywać i kraj większy więc niebezpieczeństwo tez.
My raczej mamy już też sok za sobą teraz będzie tylko spadać o ile ludzie sobie wezmą do serca to co zalecaja zeby nie wychodzić do końca kwietnia , to od maja będziemy się tu cieszyć wolnością chociaz to za duże słowo pewnie jeszcze , może za pół roku bedzie normalnie w Austrii 🤦‍♀️🤷🏼‍♀️

reklama
Jeju ja to od początku ciąży 2 kawy na dzień, tyle że ja to pije pol kubka mleka i pół kawy , zawsze się śmiali że mleko z kawą, a nie kawę z mlekiem pije.

No to ja od czasu do czasu pijam kawę, rozpuszczalną, z płaskiej łyżeczki i zalewam wodą tylko tyle by się rozpuściła z ksylitolem 😂 a reszta mleka. Dla mnie to jak pijesz swoją to siekiera i intensywny smak kawy 😂😂😂

No to ja od czasu do czasu pijam kawę, rozpuszczalną, z płaskiej łyżeczki i zalewam wodą tylko tyle by się rozpuściła z ksylitolem 😂 a reszta mleka. Dla mnie to jak pijesz swoją to siekiera i intensywny smak kawy 😂😂😂
Ja piję 300-320 ml mleka i max 20 ml ristretto bardzo łagodnej. Takie mleko o smaku kawy 😂

Chyba takie sytuacje to rzadkość , kiedy kobieta nie wie ,że to już 😂
W pierwszej ciąży myślałam że rodzę 6 tygodni... A gdzie tam 😂😂😂 jak mnie złapało to od razu wiedziałam ,że to to ! 😂

Leżąc z dziewczyną w szpitalu która już była tydzień po terminie dowiedziałam się że można nie wiedzieć.
Dziewczyna nie miała typowych skurczy u góry brzucha, tylko krzyżowe, kręciła się przez pół godziny aż w końcu żeśmy z inną kobitką zmierzyły jak często jej te bóle się pojawiają. Wyszło że co 5 minut. Jak poszła do gabinetu pielęgniarek i powiedziała że ma regularne bóle, lekarz wziął ją na badanie i okazało się że ma rozwarcie na 4 cm :D po tym szybciutko zabrali ją na piętro do porodu.
U mnie strach bo dużo się sprawdza z sytuacją w ciąży jaką miała moja mama, brzuch taki sam, urodziła brata w 8 msc "na sucho" bo 24 h po zakończeniu sączenia wód płodowych, do tego również miała problem z szyjką (ponoć po porodzie miała roztrzaskaną ale wiadomo jak wtedy leczono, było to prawie 30 lat temu).
Ja to się zastanawiam jak to jest z tymi skurczami i ogółem pierwszą fazą porodu, czy da się to odróżnić od bóli menstruacyjnych, jaka jest różnica w bólu (u mnie jest to że mam wysoki próg bólu, teraz jak odczuwam że mam skurcze jak na @ biorę spasmolinę nie z bólu a rozkurczowo by nie mieć większych problemów z szyjką).
Czy czuć jak czop się wydala? Słyszałam opinie że może "odrywać się" po kawałku. Tak samo z sączeniem, że często kobiety mylą to z częstymi wizytami w wc.
No i teraz może trochę głupie pytanie ale wody płodowe płyną z kanału rodnego czy tak jak siusiu? Jeśli z pierwszego to jak odróżnić je od wydzieliny?

Ja też wiedziałam, że to 'juz', z tym, że u mnie wody w ogóle nie odeszły 🙈
Przebijali mi pecherz płodowy bo rozwarcie było konkretne a wody dalej we mnie 🙈😂

Jak wygląda przebijanie pęcherza? Mnie to się kojarzy że wkładają szpikulec i przebijają 🙈🙈🙈 i podkładają coś czy po prostu leci na podłogę/łóżko?
No i zasadnicze pytanie, jakie to jest uczucie? 😂

No to są moje pierwsze święta, w których nic nie robię. Kręgosłup mi siadł, więc grzecznie leżę, a mąż ogarnia wszystko: porządki, zakupy, barszcz, sałatkę. Nawet babkę upiekł- pierwszy raz w życiu. Mój bohater ❤❤❤

@Rumuneska też mam nadzieję, że u Was wszystko jest ok 😉

Kochani Ci nasi mężowie, ja swojemu też bardziej kibicuje niż pomagam 🙈 teraz piecze mieso w piekarniku i w miedzy czasie wyciaga meble tarasowe (leziska) bo ostatnoio nie chcialo mu sie juz szarpac z tym. Ale moj maz uwielbia gotowac, piec ciasta niekoniecznie 😂 ale wszystko inne palce lizac. Na szczescie mamy roombe i ona odkurza właśnie i pozniej umyje podlogi, to juz duzaaaa pomoc. Bo ja juz z godzine leze, nie chce dzisiaj powtorki sprzed 11 lat 😂

reklama
jak tutaj mają cudowna służbę zdrowia dla dorosłych to peditrzy to tragedia totalna ja z dzieckiem do Pl jeździłam do zeby mi porządnie zbadał dziecko 😁🙈🤦‍♀️
U nas podobnie, jak szpital to tylko w De, za to takie praktyki u specjalistów to jest dramat. Wizyta u dermatologa-5min i sterydy na wszystko, nawet dla niemowlaka, u pediatry trzeba niemal prosić o skierowanie na badania i pobranie krwi, bo wszystko to jest "taka uroda dziecka"... Nomalnie szlag mnie trafia jak to słysze. Moja ginekolog jest bardzo w porządku, bo jest polką i dobrze mnie traktuje, zawsze coś podciągnie pod kase chorych, ale normalnie to tak nie jest, nawet mimo tego, ze jestem w ciazy blizniaczej i powinni mnie bardziej kontrolowac. A z pediatrami jest u nas jeszcze taka sprawa, że ich brakuje i jak ktoś się przeprowadza i ma pecha, to mu wszyscy pediatrzy w nowym mieście potrafią odmówić i musi jeździć paredziesiąt km do pediatry😒 chore.

Ja nie miałam w pierwszej ciąży ani jednego skurczu, nawet przepowiadającego, 0 twardnień, poród zaczął się jak poszły wody, wtedy z automatu dostałam takich skurczy, że myślałam, że zejde z tego świata😂 a teraz mam czasem ból okresowy, choć to chyba zależy od tego, co robiłam w ciągu dnia albo twardnienia, ale też nie całego brzucha tylko miejscowo.

Do góry