reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

Ja to z kolei liczę, że nie otworzą szkół i przedszkoli, aż nie będzie bezpiecznie. My nie puszczaliśmy dzieci już od zakończenia ferii, bo się bałam o nie i na pewno nie puszczę do końca roku szkolnego, nawet jeśli otworzą, a nadal będzie jak jest. Trudno, zaległości zaległościami, ale zdrowie ważniejsze.

Mamy juz babke jedna, ciasto z bezą i sałatke jarzynową... teraz chwila relaksu i zrobie jeszcze czekoladową babkę 🤤
No tak Polska jest trochę za nami to nawet nie ma co porównywać i kraj większy więc niebezpieczeństwo tez.
My raczej mamy już też sok za sobą teraz będzie tylko spadać o ile ludzie sobie wezmą do serca to co zalecaja zeby nie wychodzić do końca kwietnia , to od maja będziemy się tu cieszyć wolnością chociaz to za duże słowo pewnie jeszcze , może za pół roku bedzie normalnie w Austrii 🤦‍♀️🤷🏼‍♀️

reklama
Jeju ja to od początku ciąży 2 kawy na dzień, tyle że ja to pije pol kubka mleka i pół kawy , zawsze się śmiali że mleko z kawą, a nie kawę z mlekiem pije.

No to ja od czasu do czasu pijam kawę, rozpuszczalną, z płaskiej łyżeczki i zalewam wodą tylko tyle by się rozpuściła z ksylitolem 😂 a reszta mleka. Dla mnie to jak pijesz swoją to siekiera i intensywny smak kawy 😂😂😂

No to ja od czasu do czasu pijam kawę, rozpuszczalną, z płaskiej łyżeczki i zalewam wodą tylko tyle by się rozpuściła z ksylitolem 😂 a reszta mleka. Dla mnie to jak pijesz swoją to siekiera i intensywny smak kawy 😂😂😂
Ja piję 300-320 ml mleka i max 20 ml ristretto bardzo łagodnej. Takie mleko o smaku kawy 😂

Chyba takie sytuacje to rzadkość , kiedy kobieta nie wie ,że to już 😂
W pierwszej ciąży myślałam że rodzę 6 tygodni... A gdzie tam 😂😂😂 jak mnie złapało to od razu wiedziałam ,że to to ! 😂

Leżąc z dziewczyną w szpitalu która już była tydzień po terminie dowiedziałam się że można nie wiedzieć.
Dziewczyna nie miała typowych skurczy u góry brzucha, tylko krzyżowe, kręciła się przez pół godziny aż w końcu żeśmy z inną kobitką zmierzyły jak często jej te bóle się pojawiają. Wyszło że co 5 minut. Jak poszła do gabinetu pielęgniarek i powiedziała że ma regularne bóle, lekarz wziął ją na badanie i okazało się że ma rozwarcie na 4 cm :D po tym szybciutko zabrali ją na piętro do porodu.
U mnie strach bo dużo się sprawdza z sytuacją w ciąży jaką miała moja mama, brzuch taki sam, urodziła brata w 8 msc "na sucho" bo 24 h po zakończeniu sączenia wód płodowych, do tego również miała problem z szyjką (ponoć po porodzie miała roztrzaskaną ale wiadomo jak wtedy leczono, było to prawie 30 lat temu).
Ja to się zastanawiam jak to jest z tymi skurczami i ogółem pierwszą fazą porodu, czy da się to odróżnić od bóli menstruacyjnych, jaka jest różnica w bólu (u mnie jest to że mam wysoki próg bólu, teraz jak odczuwam że mam skurcze jak na @ biorę spasmolinę nie z bólu a rozkurczowo by nie mieć większych problemów z szyjką).
Czy czuć jak czop się wydala? Słyszałam opinie że może "odrywać się" po kawałku. Tak samo z sączeniem, że często kobiety mylą to z częstymi wizytami w wc.
No i teraz może trochę głupie pytanie ale wody płodowe płyną z kanału rodnego czy tak jak siusiu? Jeśli z pierwszego to jak odróżnić je od wydzieliny?

Ja też wiedziałam, że to 'juz', z tym, że u mnie wody w ogóle nie odeszły 🙈
Przebijali mi pecherz płodowy bo rozwarcie było konkretne a wody dalej we mnie 🙈😂

Jak wygląda przebijanie pęcherza? Mnie to się kojarzy że wkładają szpikulec i przebijają 🙈🙈🙈 i podkładają coś czy po prostu leci na podłogę/łóżko?
No i zasadnicze pytanie, jakie to jest uczucie? 😂

No to są moje pierwsze święta, w których nic nie robię. Kręgosłup mi siadł, więc grzecznie leżę, a mąż ogarnia wszystko: porządki, zakupy, barszcz, sałatkę. Nawet babkę upiekł- pierwszy raz w życiu. Mój bohater ❤❤❤

@Rumuneska też mam nadzieję, że u Was wszystko jest ok 😉

Kochani Ci nasi mężowie, ja swojemu też bardziej kibicuje niż pomagam 🙈 teraz piecze mieso w piekarniku i w miedzy czasie wyciaga meble tarasowe (leziska) bo ostatnoio nie chcialo mu sie juz szarpac z tym. Ale moj maz uwielbia gotowac, piec ciasta niekoniecznie 😂 ale wszystko inne palce lizac. Na szczescie mamy roombe i ona odkurza właśnie i pozniej umyje podlogi, to juz duzaaaa pomoc. Bo ja juz z godzine leze, nie chce dzisiaj powtorki sprzed 11 lat 😂

reklama
jak tutaj mają cudowna służbę zdrowia dla dorosłych to peditrzy to tragedia totalna ja z dzieckiem do Pl jeździłam do zeby mi porządnie zbadał dziecko 😁🙈🤦‍♀️
U nas podobnie, jak szpital to tylko w De, za to takie praktyki u specjalistów to jest dramat. Wizyta u dermatologa-5min i sterydy na wszystko, nawet dla niemowlaka, u pediatry trzeba niemal prosić o skierowanie na badania i pobranie krwi, bo wszystko to jest "taka uroda dziecka"... Nomalnie szlag mnie trafia jak to słysze. Moja ginekolog jest bardzo w porządku, bo jest polką i dobrze mnie traktuje, zawsze coś podciągnie pod kase chorych, ale normalnie to tak nie jest, nawet mimo tego, ze jestem w ciazy blizniaczej i powinni mnie bardziej kontrolowac. A z pediatrami jest u nas jeszcze taka sprawa, że ich brakuje i jak ktoś się przeprowadza i ma pecha, to mu wszyscy pediatrzy w nowym mieście potrafią odmówić i musi jeździć paredziesiąt km do pediatry😒 chore.

Ja nie miałam w pierwszej ciąży ani jednego skurczu, nawet przepowiadającego, 0 twardnień, poród zaczął się jak poszły wody, wtedy z automatu dostałam takich skurczy, że myślałam, że zejde z tego świata😂 a teraz mam czasem ból okresowy, choć to chyba zależy od tego, co robiłam w ciągu dnia albo twardnienia, ale też nie całego brzucha tylko miejscowo.

Do góry