reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Ze względu na podejrzenie jaskry trochę mi okulista tłumaczył: w ciąży zmienia się ciśnienie w oczach co może prowadzić do braku ostrości widzenia. Po ciąży ciśnienie wraca więc wada powinna się cofnąć. W moim przypadku to zjawisko jest korzystne- ciśnienie spadło więc nie uszkodzi mi przg porodzie wzroku;)

reklama
Dziewczyny! Pomocy!
Zaczęłam pakować torbę i już sama nie wiem czy przesadzam. Bo nie wiem jak Malutka będzie długa. Więc chyba wypadałoby wziąć ubranka w 56 i 62, skoro już mi mówili lekarze, że raczej długa będzie (sama jak się rodziłam to miałam 59 cm), mąż też wysoki, więc obstawiam, że albo 56 włożymy z tydzień albo w ogóle.
Wzięłam na 56:
- 2 pajace
- 3 body z długim rękawem
- 3 body z krótkim rękawem

Wzięłam na 62:
- 2 pajace

+ 5 półśpiochów (dziwne są rozmiary i czasem napisane, jest że 56 i jest większe niż to na 62, więc zapakowałam je osobno
+ 3 pary skarpetek
+ 2 czapeczki
+ 1 rożek
+ 2 pieluchy tetrowe
+ 1 pielucha grubsza i większa
+ butelka
+ smoczek
+ chusteczki nawilżane
+ paczkę pieluch
+ 2 podkłady do przewijania
+ ręczniczek

Co sądzicie? Nie za dużo tego "na wszelki wypadek" ?
Mężowi chce przygotować ubranka i kocyk i pajacyk cieplejszy do fotelika samochodowego

Może któraś z dziewczyn pomoże, ja dla Małej potrzebuje wyłącznie pampersy, chusteczki i krem. Ale myślę, że chyba nie przesadziłaś, nie wiem tylko jak z tymi krotkimi bodami, bo w szpitalach jednak za cieplo to nie jest, a w bodziakach z dlugim rekawem nie powinno być, w tych pierwszych dniach dzieciaczkowi za gorąco. No chyba, że pod pajacyk zalozysz te krotkie?.

Dziewczyny! Pomocy!
Zaczęłam pakować torbę i już sama nie wiem czy przesadzam. Bo nie wiem jak Malutka będzie długa. Więc chyba wypadałoby wziąć ubranka w 56 i 62, skoro już mi mówili lekarze, że raczej długa będzie (sama jak się rodziłam to miałam 59 cm), mąż też wysoki, więc obstawiam, że albo 56 włożymy z tydzień albo w ogóle.
Wzięłam na 56:
- 2 pajace

Wzięłam na 62:
- 2 pajace

+ 5 półśpiochów (dziwne są rozmiary i czasem napisane, jest że 56 i jest większe niż to na 62, więc zapakowałam je osobno
+ 3 pary skarpetek
+ 2 czapeczki
+ 1 rożek
+ 2 pieluchy tetrowe
+ butelka
+ smoczek
+ chusteczki nawilżane
+ paczkę pieluch
+ ręczniczek

Mężowi chce przygotować ubranka i kocyk i pajacyk cieplejszy do fotelika samochodowego

Ja mam do szpitala 3 pajace, 2 body z dlugim rekawkiem i do tego 2 pary spiochow. 3 czapeczki, para skarpet i para niedrapek. Z krotkim rekawem w ogole nie biore do szpitala. Do tego rozek, cienki kocyk, 3 pieluchy tetrowe.

Może któraś z dziewczyn pomoże, ja dla Małej potrzebuje wyłącznie pampersy, chusteczki i krem. Ale myślę, że chyba nie przesadziłaś, nie wiem tylko jak z tymi krotkimi bodami, bo w szpitalach jednak za cieplo to nie jest, a w bodziakach z dlugim rekawem nie powinno być, w tych pierwszych dniach dzieciaczkowi za gorąco. No chyba, że pod pajacyk zalozysz te krotkie?.
Tak myślałam właśnie, ze jak będzie gorąco to wtedy body z długim rękawem i półśpiochy, a jak będzie trochę chłodniej to krótkie body i pajacyk wtedy :) chociaż jakby nie patrzeć to wychodzi na to samo :D
No niby u mnie w szpitalu też dają ubranka. Ale jak leżałam w 32 tc tam to widziałam dziewczyny po porodach i wiem, że oddział noworodkowy jest trochę dalej i nie wiem czy wtedy nie trzeba jezdzić po te ubranka, albo prosić o przebranie dziecka. Tego się obawiam. Widziałam też, że każde dziecko było w rożku. Każde. Więc jest dodatkowa jeszcze ochrona dla dziecka. Najgorsze jest tylko to, że nie znasz rozmiaru. Więc jakby się urodziła malutka jakies 55 cm to mi się utopi w 62 i już sama nie wiem :D Niestety u mnie w sszputalu też trzeba mieć swoje podkłady poporodowe, papmersy, chusteczki, krem, żele do mycia (jeżeli wyrażę zgodę aby umyły dziecko) :)

Dziewczyny! Pomocy!
Wzięłam na 56:
- 2 pajace

Wzięłam na 62:
- 2 pajace

+ 3 pary skarpetek
+ 2 czapeczki
+ 1 rożek
+ 2 pieluchy tetrowe
+ butelka
+ smoczek
+ chusteczki nawilżane
+ paczkę pieluch
+ ręczniczek

Ja też za bardzo nie pomogę bo mam wziąć tylko na wyjście, szpital daje swoje ubrania i to jest nakaz odgorny nie mogę ubierać w swoje.
Ja rozmiary 50 i 56 na wyjście mam bo mój mały byl , a i córcia raczej idzie rowno z nim jak patrze na usg.

Dziewczyny! Pomocy!
Wzięłam na 56:
- 2 pajace

Wzięłam na 62:
- 2 pajace

+ 3 pary skarpetek
+ 2 czapeczki
+ 1 rożek
+ 2 pieluchy tetrowe
+ butelka
+ smoczek
+ chusteczki nawilżane
+ paczkę pieluch
+ ręczniczek

62 można spokojnie zostawić w domu. mój synek urodził się 58cm a nosił rozmiar 50! W 56 się topił ;) trzeba było podwijać rękawy itp a co do ilości to większa ilość ubranek nie zaszkodzi 😊 sama biorę 5 zestawów (pajac, body kopertowe, polspiochy, skarpetki i 3 czapeczki). U mnie też jest tak, że szykuję się na dłuższy pobyt z powodu CC :)

Powiem Wam historię z życia wzięta mojej sąsiadki szwagierka nie obrażając nikogo jest typową modnisia tzn. 3 h przed lustrem żeby makijaż zrobić itp. 😅 i gdy rodziła to ja porodówkę wzięła 2 duże walizki a w niej prostownica lokówka kosmetyki do makijażu i inne przybory do golenia balsamy na rozstępy i riswuetkajace i tuzin rzeczy niepotrzebnych dla dzieci 😅😁 rodziła prywatnie ale jak to personel szpitala zobaczył to osłupiał 😅 i hybrydy przy porodzie na stopach i dłoniach plus rodzenie w makijażu 🤦

Czyli te z krótkim rękawem sie nie sprawdzą w szpitalu? A bierzesz tylko w jednym rozmiarze? :)

Ja po doswiadczeniach dwojki poprzednich dzieci z krotkim rekawem nie biore do szpitala bo tam zawsze na takim oddziale ciepło i sam pajacyk lub body + śpiochy wystarczaly, zwlaszcza ze dzidzius w rożku lub pod kocykiem dodatkowo. I tylko rozmiar 56 biore bo moje dziewczyny to mialy luzne i jeszcze potem dobry miesiac takie nosily, a byly dosc spore jak sie urodzily.

reklama
Ja po doswiadczeniach dwojki poprzednich dzieci z krotkim rekawem nie biore do szpitala bo tam zawsze na takim oddziale ciepło i sam pajacyk lub body + śpiochy wystarczaly, zwlaszcza ze dzidzius w rożku lub pod kocykiem dodatkowo. I tylko rozmiar 56 biore bo moje dziewczyny to mialy luzne i jeszcze potem dobry miesiac takie nosily, a byly dosc spore jak sie urodzily.
W sumie racja, bo nawet jak będzie dziecku za zimno, to jest cały czas w różku. No i nie wiem co z tymi rozmiarami zrobić :D Bo tak jak pisałyście wcześniej rozmiary z różnych firm się też różnią między sobą. No przed tą całą pandemią to tez chciałam wziąć tylko jeden rozmiar, bo stwierdziłam, że jak coś to mąż dowiezie. Ale teraz to nie ma za bardzo na to szans. U mnie szpital pisze, że ubranek nie muszę brać. Ale jak wtedy się organizuje takie ubranka ze szpitala? Powiedzmy, że Malutkiej chce zmienić pieluchę i ubranko przeciekło i jestem na sali popodorowej i nie mam ubranek, to co mam zrobić wtedy? :D czy może jak chce zmieć pieluchę to jadę na noworodkowy i tam wszystko się odbywa?

Do góry