reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

a ja dziś wpadłam w panikę.
Dotarły do mnie ubranka ze Smyk- 56 rozmiar
i jakieś takie mi się małe wydają ...... już sama nie wiem .
Moja pierwsza córka urodziła się 13 lat temu i szczerze już nie pamiętam. Miałą 55 cm i wydaje mi się że miałam ubranka na 62 i się "topiła". A może to były 56 ?
Chyba dokupię kilka na 62
Miłego dzionka
EB
Wszystko zależy od sklepu... pepco 56 to jak dla mnie 50, HM 56 to 62, Zara tez zaniżon 56 to 50 , najlepiej z sieciowek wypada CA oni mają poprawną rozmiarowke. Oczywiście zdarzają się wyjątki.

reklama
Dziewczyny jak wasze oczy mi tak się pogorszył wzrok, że tragedia ... po pierwszej ciąży ze zdrowych oczy musialam zacząć nosic okulary, teraz pewnie wada się pogłębi 😣😣😣
u mnie strasznie......nawet była w Vision expres się sprawdzić, ale nie chciano mnie nawet zbadać , twierdząc, ze w ciąży wzrok się bardzo wacha i nie ponoszą odpowiedzialności
Ja noszę okulary do czytania, ale czasami to nie jestem w stanie przeczytać na telefonie.

mam nadzieję, że się poprawi po porodzie :)
EB

O kurde... Ja nie zauważyłam różnicy 🤔
Poród naturalny może mieć też wpływ na to?
Mi po naturalnym wlasnie się pogorszyl. Gdzieś czytałam, że ze względu na laktacje też może sie pogorszyc i po niej powinno się poprawić, ale poprawy nie bylo ... zaczęło mnie wkurzac, że nie widzę minut ile do tramwaju czy metra , byłam w końcu na badaniach i okazało się, że ze zdrowych oczu mam -0,7 w obu. Jak założyłam okulary to nie wierzylam własnym ocza, ze taka mała wada i taka wielka różnica. Do tej pory nosilam okulary w sklepie do cen i do jazdy autem , szczególnie w nocy... Ale teraz nie jestem w stanie odczytać nawet paska informacyjnego na tv, aż się boję co to bedzie po porodzie i kp 🤦‍♀️

Jeśli chodzi o wzrok to nosze okulary na stałe mam wadę -2.5 na obu oczach byłam u okulisty i ciśnienie w oczach jest ok i mogę rodzic naturalnie 🙂 wzrok mi się nie pogorszyl choć nam obawy jak to będzie po porodzie 🤷 od wielu lat bo okulary noszę id 6 roku życia pewna Pani okulistka z powołania odkąd chodziłam jako dziecko powtarzała mu oczy lubią witaminy zwłaszcza borówki i jagody przyjaciel oczu więc zawsze mi powtarzała jeść jeść jeść 😅 i powtarzała że Jak najmniej obciążać oczy czytać 1-2h robić przerwy tak samo z komputerem żeby nie siedzieć przyklejonym do monitora itp..moze to niewiele ale myślę że warto po porodzie przejść się do okulisty bo jest masa np. zastrzyków wzmacniających uwierzcie są warte robienia 🙂

Ja mam bardzo małą wadę wzroku (+0,25 na obu) i okulary nosiłam tylko do czytania i długiej pracy przy monitorze (okulary miały filtry specjalnie do komputera).
Ostatnio noszę je częściej, bo mam wrażenie, że mimo iż wada maleńka, to gorzej widzę, np. czytając książkę...
W styczniu miałam badania dna oka, to wyszła dalej taka sama wada, siatkówka cała i zdrowa, ale mówiła lekarka, że wzrok może się pogorszyć ze względu na zmiany hormonalne i żeby zgłosić się na kontrolę wzroku ok. 6 miesięcy po porodzie.

Mi po naturalnym wlasnie się pogorszyl. Gdzieś czytałam, że ze względu na laktacje też może sie pogorszyc i po niej powinno się poprawić, ale poprawy nie bylo ... zaczęło mnie wkurzac, że nie widzę minut ile do tramwaju czy metra , byłam w końcu na badaniach i okazało się, że ze zdrowych oczu mam -0,7 w obu. Jak założyłam okulary to nie wierzylam własnym ocza, ze taka mała wada i taka wielka różnica. Do tej pory nosilam okulary w sklepie do cen i do jazdy autem , szczególnie w nocy... Ale teraz nie jestem w stanie odczytać nawet paska informacyjnego na tv, aż się boję co to bedzie po porodzie i kp 🤦‍♀️

Kurcze ja mam wrażenie, że teraz mi się poprawił. Mam wade OL -0,75 OP -1,25 i tak się trzyma. Na pewno wada mi poszla z -0,25 OP i OL po sterdydach na zatoki 3 lata temu. Na początku ciąży zrobiłam okulary i oglądałam w nich TV i zakładałam do jazdy autem, a teraz nie potrzebuje 😎 może jest lepiej 🙏🏻

reklama
Dziewczyny! Pomocy!
Zaczęłam pakować torbę i już sama nie wiem czy przesadzam. Bo nie wiem jak Malutka będzie długa. Więc chyba wypadałoby wziąć ubranka w 56 i 62, skoro już mi mówili lekarze, że raczej długa będzie (sama jak się rodziłam to miałam 59 cm), mąż też wysoki, więc obstawiam, że albo 56 włożymy z tydzień albo w ogóle.
Wzięłam na 56:
- 2 pajace
- 3 body z długim rękawem
- 3 body z krótkim rękawem

Wzięłam na 62:
- 2 pajace
- 3 body z długim rękawem
- 3 body z krótkim rękawem

+ 5 półśpiochów (dziwne są rozmiary i czasem napisane, jest że 56 i jest większe niż to na 62, więc zapakowałam je osobno
+ 3 pary skarpetek
+ 2 czapeczki
+ 1 rożek
+ 2 pieluchy tetrowe
+ 1 pielucha grubsza i większa
+ butelka
+ smoczek
+ chusteczki nawilżane
+ paczkę pieluch
+ 2 podkłady do przewijania
+ ręczniczek

Co sądzicie? Nie za dużo tego "na wszelki wypadek" ?
Mężowi chce przygotować ubranka i kocyk i pajacyk cieplejszy do fotelika samochodowego

Do góry