reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

reklama
Chwalę się :) dzidek ma 3 cm. Tętno 175. Na tą chwilę jest w porządku bez zaleceń leków czy braku seksów. W zasadzie można by rzec że idealnie. Muszę się teraz zapisać na prenatalne bo to było takie chybcikiem.
Wiek zgodny z terminem om. Przewidywana data 31 maj. Także ostatek. Ja mam urodziny 28 maja :D
IMG_20191104_102014.jpeg

Szczerze... Czytałam już tyle źródeł, że ciężko coś stwierdzić. Ja się ciągle w tym gubię bo każda strona, książka podają coś innego. Jedni, że zasiłek macierzyński to 1000 zł, a pieniądze za urlop macierzyński to średnia rocznych zarobków. Jedni podają, że się należy.... inni, że nie. Zwariować można.

Dosc jasno jest to wytlumaczone pod tym linkiem
Artykul z 2019 roku:)
Dziewczyny, ale urlop macierzyński to nie to samo co zasiłek macierzyński z tego co się orientuję. Urlop jest wyliczany z średniej rocznych zarobków, a zasiłek ma chyba niższą wartość. W przyszpadku osób, które mają przedłużoną umowę do dnia porodu tylko, nie przysługuje już urlop macierzyński tylko zasiłek macierzyński

Zasilek macierzynski 1000zl nalezy sie osoba niepracujacym lub pracującym którym z zarobków wyszedlby nizszy
Szczerze... Czytałam już tyle źródeł, że ciężko coś stwierdzić. Ja się ciągle w tym gubię bo każda strona, książka podają coś innego. Jedni, że zasiłek macierzyński to 1000 zł, a pieniądze za urlop macierzyński to średnia rocznych zarobków. Jedni podają, że się należy.... inni, że nie. Zwariować można.

Zasiłek macierzyński to bodajże 1000 zł, o ile dobrze się orientuję. Ale to coś innego niż wypłata w przypadku urlopu macierzyńskiego.

@KINDERBUENOO88 kocham newbie , kupuje tam spodnie i bluzki dla synka ( już teraz ostatni rozmiar chociaż on szczupły to mu starczy na rok-dwa). A dla dziewczynek to w ogóle są cuda.

A znasz lindex? też mają fajne wzory

@AtomicTOY Newbie warto szukać w lumpach. Są stare kolekcje i za kilka zł można kupić rzeczy prawie jak nówki.

Wiesz co ja mieszkam w mniejszej miejscowości i nie mam takich fajnych lumpów. U mnie co lepszego znajduje w sh to zara, next lub nutmeg (też super jakość). Newbie jak żyje nie trafiłam nigdzie.
A często chodzisz po lumpeksach? Bo jakby Ci się coś fajnego dla dziewczynki trafiło na 80-86, to mogłabyś wziąć w ciemno dla mnie, ja bym przelewem zapłaciła za rzeczy i wysyłkę. [emoji1]

Zasilek macierzynski 1000zl nalezy sie osoba niepracujacym lub pracującym którym z zarobków wyszedlby nizszy
No to dobrze wiedzieć. Choć szczerze Wam powiem, że nawet w aktualnych książkach spotkałam się z tym, że urlop macierzyński nie należy się pracownicy, której umowa kończy się z dniem porodu. No można serio oszaleć. Ja się cieszę, że mam jeszcze umowę miesiąc po porodzie..

reklama
Witajcie w nowym tygodniu :)
Tak jak przypuszczałam było cięzko - ale dałam radę i przeczytałam wszystko :):)
Jestem po imprezowym weekendzie i powiem wam że czuje się jakbym imprezowała miesiąc bez przerwy :)
Mimo że zabawa przednia - to nogi do dziś bolą :) i całe ciało takie "ciężkie"
Więc dzisiaj dzień luzu...:)

Najpierw chciałabym nawiązać do wątku zamkniętego.

No my musimy jakoś wytrzymać bez ślubu, maleństwo odlozylo nasze plany i teraz musimy wszystko odwoływać.
Tylko teraz się zastanawiam czy chce urządzać wesele...
A co do selekcji..to chyba w praniu wyjdzie .
Ja bynajmniej nie czulabym się komfortowo "wybierać " , która z dziewczyn ma mniejsze prawo być na grupie zamkniętej niż ja..

Właściwie zgadzam się z Tobą. Wydaje mi się że lepiej zacząć z listą którą mamy - niż robić selekcję. Kto by się jej podjął? Ja czułabym się nie komfortowo zamykając komuś drzwi przed nosem:(

Może lepiej zrobić tak jak wspominałyście - później usuwać osoby które nie będą zaangażowane. Np nie wiem miesiąc się nie odzywają WCALE. Wtedy mamy jakieś podstawy :) co sądzicie??

@Kiniawk ,@Moni_89 macie racje - forum jest dodatkiem do naszego życia. Odskocznią :) Ja mam już tylko jedną pracę / wcześniej dwie. niby jestem w domu, niby jest czas ale nie jestem wstanie czasem nadrobić. Byłam w sobotę - jak weszłam dzisiaj rano i zobaczyłam ilość stron... :o :oops: Ale nadrabiam:) problem jest taki że zazwyczaj jak przeczytam to 30str to wątki są wyczerpane więc nic nie dodaje.
Stąd są osoby które udzielają się mniej niż inni i nie uważam żeby trzeba było je skreślać z wątku zamkniętego na starcie.

Wiadomo że jeśli ktoś poprosił o dodanie do wątku a nie pisał WCALE to na jakiej podstawie mamy taką osobę wpisać na listę? - ale takich przypadków chyba nie jest aż tak dużo.

Oczywiście dostosuję się do Waszej decyzji, znaczy do większości :)

Za wizytujące trzymam kciuki !!! :) :)
Czekamy na same dobre wieści. ja sama mam wizytę równo 14+0 w czwartek :)

Wyprawka... hmmm mnie też to wszystko korci... :) czekam na potwierdzenie kim jest mój bąbelek.. czy faktycznie ma siusiaka :)

Czy któraś z Was robiła już taką listę wyprawową??
Chętnie bym zerknęła jeśli mogę - mam wrażenie że ja nie ogarniam tego tematu :)

wg @Kffiatek co to za wózek za 7,5 tyś..??

Do góry