reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

Ale jestem wściekła!
ja poszłam na szybko do lekarza z lux medu po zwolnieniu i trafiłam na straszna kobietę! mimo,że tydzień temu lekarz potwierdził ciążę to ona stwierdziła, że nie widzi podstaw do zwolnienia i w ogóle to ona nie wie czy ja w ciąży jestem!!! tak mi ciśnienie skoczyło!!
I co dalej?

reklama
Ja też na L4 na razie. Dopóki mdlosci i wymioty nie odpuszcza. A na razie nie zanosi się na poprawę samopoczucia.. [emoji853]
U mnie wie oczywiście mąż, jego siostra bo ona jak moja siostra [emoji6] teściowa (położna) ogarnia mi badania itp itd.
Szefostwo w pracy oczywiście też że względu na moje stanowisko oraz ciążę bliźniacza.. Już jak ich informowałam to okropnie dość czułam.. 2 dni później nie dałam rady przez mdlosci odpalić do pracy..
W piątek wizyta i jak wszytko jest ok to pewnie powiem reszcie ale powoli przy okazji.. Dzieciom powiem na początku przyszłego miesiąca. Czekam na męża. Nie mieszkamy jeszcze chwilowo razem [emoji853] więc taka informacja chcemy podzielić się z dziećmi razem. Poza tym moja młodsza poszła do pierwszej klasy i coś ciężko to przechodzi. Jej zachowanie o tym świadczy. Niech się oswoi z nową sytuacja.

U mnie robi się już naprawdę ciasno. Poza tym muszę uważać jak siadam bo czuję tam wszystko w środku. Kupiłam sobie już spodnie ciążowe bo wkurza mnie chodzenie z rozpiętym guzikiem lub/i rozporkiem.. Poza tym u mnie to lada moment i urosnę [emoji23][emoji85]
Ja tez jak siadam czuje tam wszystko w srodku [emoji2356]

Dziewczyny czemu wy tak ciągnięcie na to L4 wiem ze to w Polsce popularne ale nie lepiej pracować? Ja zamierzam pracować aż do macierzyńskiego, tak samo mialam z synem i mam nadzieję, że teraz nie będzie inaczej.

Dziewczyny czemu wy tak ciągnięcie na to L4 wiem ze to w Polsce popularne ale nie lepiej pracować? Ja zamierzam pracować aż do macierzyńskiego, tak samo mialam z synem i mam nadzieję, że teraz nie będzie inaczej.

zależy jaka ma się prace. ja pracuje w przedszkolu dzieci 3-6 lat w tym kilkoro trudnych-agresywnych. Praca umysłowa i fizyczna zarazem. o 14 do 17.30 zostaje sama z całą grupą. Wątpię czy ciężarna z mdlosciami nadaje się do takiej pracy?

I jeszcze dodam,że w poprzedniej ciąży studiowałam do 8 miesiąca. Siedziałam niekiedy od 10 do 20 na wykładach, zdawałam egzaminy, maszerowalam z budynku do budynku zima, z wielkim brzuchem- rzadko, który wykładowca wykazał się odrobina empatii. Skoro mi zwolnienie przysługuje, co miesiąc płacone są składki na ZUS A na zwolnienia z powodu choroby rzadko chodziłam to skoro źle się czuje A moja praca niesie ze sobą ryzyko to niech lekarz napisze,że idę tam na jego odpowiedzialność. Już bylam uderzona w brzuch i plecy w pracy , w ciąży.

Dokładnie zależy od pracy. W pierwszej ciazy lekarz zakazał mi . Praca cały dzień na nogach. Sama.prowadzilam sklep u kogoś. Praca w chłodni z zamrazalkami , bardzo dużo dźwigania i ciągła kolejka klientów. Początkowo chciałam zostać ale nie żałuję, że posłuchałam się doktor. Mdłości i wymioty męczyły mnie do 20 TC.
Kobiety często nie mają wyboru. Często nie ma szans na zmianę warunków pracy i pracodawcy wolą,żeby kobieta poszła na L4.

Po za tym uważam ,że ciąża to na tyle wyjątkowy stan , że jak ktoś nie chce pracować to niech nie pracuje ;)

Ja też mam przed sobą 5 rok studiów, pisanie pracy magisterskiej plus opiekę nad chorym ojcem po wypadku, który niestety jest jak 3 letnie dziecko.. Także nie wynudzę się czekając na dzidzie:p

I jeszcze dodam,że w poprzedniej ciąży studiowałam do 8 miesiąca. Siedziałam niekiedy od 10 do 20 na wykładach, zdawałam egzaminy, maszerowalam z budynku do budynku zima, z wielkim brzuchem- rzadko, który wykładowca wykazał się odrobina empatii. Skoro mi zwolnienie przysługuje, co miesiąc płacone są składki na ZUS A na zwolnienia z powodu choroby rzadko chodziłam to skoro źle się czuje A moja praca niesie ze sobą ryzyko to niech lekarz napisze,że idę tam na jego odpowiedzialność. Już bylam uderzona w brzuch i plecy w pracy , w ciąży.

ja byłam na 2 w ciąży. A studiujesz zaocznie?
Trzymam kciuki za postępy w pisaniu pracy. Ja w zeszłym roku mgr. :) kamien z serca mi spadl

reklama

Ja ciągne na l4 że strachu. 1 ciąża poród przedwczesny w 26tc, 2 ciąża odn8tc na podtrzymaniu w 20tc zakładany miałam szew bo rozwarcie miałam i cały czas skurcze macicy, 3 ciąża skurcze i skracająca się szyjka, 4 ciąża poronienie samoistne także wolę nie ryzykować u siebie w firmie dzwigajac i pracując w takim stresie. Pozatym u mnie w firmie nie zapewnia pracy dla ciezarnej

Do góry