reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

O kurcze... a ja już się zaopatrzyłam w płyn do kąpieli i krem na ewentualne odparzenia firmy ziaja.. Myślałam, że to w miarę 'lekkie' kosmetyki... to się zdziwiłam 🙈
Dziewczyny, moja Zofia tak non stop szaleje w brzuchu, że aż się zastanawiam, kiedy ona śpi :) non stop kopnięcia 🙈
To dobrze że kopie! ❤️ Mój to już wykazuje tendencje do upartości (po mamusi 😁) i niechęć do inwigilacji...
W 20tc wystraszyłam się że przestał się kręcić więc zaopatrzyłam się czym prędzej w detektor tętna (za sobą mam utratę ciąży...) i dopóki nie zaczęłam go "podsłuchiwać" był spokojny. Jak mi wywalił z kopa w urządzenie to myślałam że mi bębenki pękną @.@ i tak za każdym razem, dodam że jestem już w 28 tc, czuję dłonią jak kopie ale mojego kopnął tylko raz i cisza 😂 do tej pory nikt poza mną nie czuł jak mocniej kopie...

reklama
Witajcie majowe mamy. Czy kupujecie kokonik niemowlęcy, kojec dla swoich dzieci. A może któraś z mam już używała i podpowie czy to przydatna rzecz dla takiego maluszka.🙂 Zastanawiam się nad zakupem a czytam różne opinie.
U mnie kokon jest aktualnie na górze listy dla synka (razem z pościelą). Zależy mi głównie nie o spanie z nim a raczej fakt że jak będę buszować w kuchni to nie miałabym go na oku. A nie chcę go trzymać ciągle w łupinie, dlatego myślę że w moim przypadku to dobry pomysł :)
Myślę również o korzystaniu z niego gdy będziemy gdzieś "w plenerze". Mam głupie wrażenie że trzymanie dziecka wiecznie w wózku jest jakby zamknięciem go w klatce 😂 Ale to już tylko moje głupie wymysły...

A widzisz, ja osobiście ziaji używam, mój też tylko tego, a cokolwiek bym nie tknęła z nivea to od razu wysyp i problemy ze skórą.
Też słyszałam o firmie Hipp, jeśli mały nie będzie tolerował zaji to przerzucę się na niego :)
A ta firma Vianek- jest dostępna w jakiś drogeriach? Bo jej nigdzie nie widziałam :O
Vianek jeat pochodną Sylveco;) mozna go dostać stacjonarnie w drogeriach. Nie maja serii dla dzieci niestety. ;) mowie raczej dla dorosłych. Ja ziaji nie toleruje zupelnie. Ostatnio powstał taki filmik jednego Kacpra ktory sprawdza składy kremow w rossemannie na bieżącą. Przerazajace byko ile z nich ma mikroplastik w składzie.
Ja nie jestem super ekstra bio osoba. Noc z tychcrzeczy. Ale mikroplastik w kosmetykach ? Tp już przesada. ;)
Ja o kokknach nie myslalam. Raczej o otulaczu do snu i moze taki lezaczek bujaczek raczej. Ale nie wiem czy w pierwszych miesiacach zycia dzieci powinny. ;/

Mamusie miałyście już badanie USG w trzecim trymestrze lub macie zaplanowane. W którym dokładnie tyg ciąży? U mnie 30 tydz, wizyta u lekarza 4.03( 29 t 6 d) i wtedy mamy się umówić dopiero na badanie USG prywatnie również do lekarza prowadzącego. Zaraz 31 tydz i tak myślę czy to nie za późno na to badanie licząc że napewno 2 tydz będę czekać jak nie więcej.

Mamusie miałyście już badanie USG w trzecim trymestrze lub macie zaplanowane. W którym dokładnie tyg ciąży? U mnie 30 tydz, wizyta u lekarza 4.03( 29 t 6 d) i wtedy mamy się umówić dopiero na badanie USG prywatnie również do lekarza prowadzącego. Zaraz 31 tydz i tak myślę czy to nie za późno na to badanie licząc że napewno 2 tydz będę czekać jak nie więcej.
Ja badanie będę mieć w 32 + 4.

Nie dobrze mi od rana 🤦‍♂️.

Myslę, ze lekarz prowadzący ustali Ci datę, tak aby zmieścić się w czasie. Według PTG trzecie badanie należy wykonać miedzy 28-32 tygodniem ciąży. Pamiętając, ze liczą się wyłącznie tygodnie skończone.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja będę mieć 23 marca, wtedy będzie 31+3. Tak mi doradziła położna, żeby był skończony 31 tc.

Jak się czujecie ?
Dziś wyjątkowo nieźle. Słoneczko świeci, po kościele byliśmy na placu zabaw, posiedzieliśmy na słoneczku. Nawet się wyspałam dziś.

Do góry