reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

Mamy jak dajecie radę w ciąży i opiekując się dosyć malym dzieckiem. Oczekujac na pierwsze dziecko ma się dużo czasu na odpoczynek, a w kolejnej ciąży z takim 2-3 letnim szkrabem nie jest już tak lekko.
Ja mam upartą 3 latke, nie jest tak źle jak wyobrażałam sobie. Napewno plus u nas to przedszkole, mogę w tym czasie odpocząć, ale popoludniu juz ciężej. Moja ma podejście trzeba mamie pomóc, bo mama ma dzidziusia w brzuszku.

reklama
A ja mam pytanko, bo już cholera mnie bierze. Męczy mnie mokry kaszel, spowodowqny tym, że wydzielina z nosa, zamiast do nosa to spływa mi do gardła. Już ponad tydzień sie tak męcze. W zeszlym tygodniu byłam u lekarza, przepisał mi jedynie syrop osłonowy na drogi oddechowe i krople. Ale efektu zero. W tym tygodniu po wizycie u ginekologa pójdę znowu, ale może wy znacie jakiś mega dobry sposób?
Moja przepona już nie wyrabia, z góry kaszel od dołu młoda głową...
Zapytaj sie czy może dac ci coś do inhalacji, lub sama rób z soli fizjologicznej (Chyba że masz to juz przetestowane)

Mamy jak dajecie radę w ciąży i opiekując się dosyć malym dzieckiem. Oczekujac na pierwsze dziecko ma się dużo czasu na odpoczynek, a w kolejnej ciąży z takim 2-3 letnim szkrabem nie jest już tak lekko.

Ja akurat mam troszkę starsza dwójkę w domu. Teraz jeszcze nie chodzą do szkoły i przedszkola, ale odpukać...nie mam w domu walk i nerwów, dogadują sie i pomagają tyle, na ile sa w stanie [emoji4] czasem to tylko tak zle wyglada w oczach osób z zewnątrz, którzy dopiero wchodzą w etap macierzyństwa [emoji6]

Ja mam typowego 3latak, na wszystko nie, ciagle A dlaczego , a co sie stało? Uparty jak osiołek i ciagle robi na złość, ale kiedy widzi , że mama nie ma siły i jej ciężko to potrafi zabawić się sam i dac mamie odpocząć. Nas też ratuje przedszkole, ale jest coraz ciężej wyprawa do przedszkola i z przedszkola ( chodzimy na nogach specjalnie nie mam daleko cos 700,800 metrów, ale zdarza się że mi ucieka wtedy mam serce w gardle , bo w Wiedniu to tysiące, aut, tramwaje ,autobusy taka droga do przedszkola potrafi dac w kość i tak sobie mysle jak to będzie z wózkiem jeszcze chyba trzeba dostawke kupic i mieć go na oku.
Najbardziej przeraża mnie to co będzie jak zacznę rodzić, mąż w pracy, dziecko w przrdszkolu , znajomi w pracy dziadki w Polsce 🙈😁😱😱😱

A ja mam pytanko, bo już cholera mnie bierze. Męczy mnie mokry kaszel, spowodowqny tym, że wydzielina z nosa, zamiast do nosa to spływa mi do gardła. Już ponad tydzień sie tak męcze. W zeszlym tygodniu byłam u lekarza, przepisał mi jedynie syrop osłonowy na drogi oddechowe i krople. Ale efektu zero. W tym tygodniu po wizycie u ginekologa pójdę znowu, ale może wy znacie jakiś mega dobry sposób?
Co do kaszlu nie znam żadnego złotego środka. Sama męczę się z katarem. Herbatki z cytryną, miodem witamina C, mam syrop *spam* i pastylki na gardło a tak poza tym nic więcej. Rano wstaję z katarem i lekka chrypa, sypszczypaniem gardła ale nic nie można brać. Oo i moja przepona też odczuwa jak więcej zjem i tak kichne to za brzuch się łapie i pod zebrami czuję. Też tak macie ucisk w okolicy żeber. I jak zjecie dziecko bardzo aktywne szczególnie wieczorem.

Ja mialam robione 3 prenatalne w 30+1. Tak zalecil lekarz. W sumie badanie nie roznilo sie niczym od moich wizyt u ginekologa. ;) wszystkie przeplywu sprawdził. Główke, brzuch, kosci udowe.
30+1 Malutka wazyla blisko 1500 g ;) ma dlugie nogi ;) wszystko wyszlo dobrze. Ja mam wizyty co 2 tygodnie wiec jeszcze mi ich zostalo. Od nastepnej wizyty to co wizyte będę tez jeszcze mieć ktg ;)

Do końca ciąży wizyty macie raz na miesiąc? Moja w każdej ciąży od 31/32 tygodnia co dwa tygodnie wyznacza, a od ok 36 co tydzień, wiec zostało mi kilka wizyt.

W poprzedniej ciąży tez miałam wizyty tak co 2 tyg od mniej więcej 30 tyg, takie krótsze na ktg, usg szyjki i jakieś badania krwi. Plus jedno usg normalne.

Mam tak często po przeziębieniu. Jak kaszel jest męczący to inhalacje z soli, ale jak kaszlę tylko po spaniu to nie robie inhalacji. A takie "spływanie" to u mnie utrzymuje się nawet do miesiąca, nawet jak nie jestem w ciąży, przestałam zwracać na to uwagę.

Dziewczyny czy Wy macie opuchnięte śluzówki w nosie? Mam cały czas zatkaną którąś dziurkę chociaż nie mam kataru ani nic 🤔

W poprzedniej ciąży tez miałam wizyty tak co 2 tyg od mniej więcej 30 tyg, takie krótsze na ktg, usg szyjki i jakieś badania krwi. Plus jedno usg normalne.

Mam tak często po przeziębieniu. Jak kaszel jest męczący to inhalacje z soli, ale jak kaszlę tylko po spaniu to nie robie inhalacji. A takie "spływanie" to u mnie utrzymuje się nawet do miesiąca, nawet jak nie jestem w ciąży, przestałam zwracać na to uwagę.

Dziewczyny czy Wy macie opuchnięte śluzówki w nosie? Mam cały czas zatkaną którąś dziurkę chociaż nie mam kataru ani nic 🤔
Z tym nosem to jest całkiem normalne, ja akurat nie mam , ale czytałam o tym 😁

reklama
Ja niby nie mam kataru ale cały czas muszę czyścić nos 🙄

Do tej pory wizyty miałam co 4 tygodnie
Teraz mam następna w odstepie 3 tygodni
Na razie nie widzę potrzeby wcześniej od początku mam wszystkie wyniki w normie, nic złego się nie dzieje, szyjka długa. 19go jak pójdę na wizytę to będzie koniec 35 tc lekarz mówił że zrobimy gbs i pewnie zleci badania do porodu. Potem pewnie wizyta w kwietniu i zobaczymy co dalej. Mówił bym się trzymała terminu z 1 prenatalnych 24.04

Do góry