To zalezy od wagi wiec dalabym tyle ile dla rocznego dziecka!No własnie na Nurofenie jest napisane że dzieci do 9 kg (7-12m-ęcy) po 2,5ml a powyżej 10kg (od 12męcy) too po 5ml. No i co mam zrobić. Mała waży ponad 10 ale nie ma 12 miesięcy. Do tej pory dawałam jej dawkę 2,5ml no ale nie wiem czy ona jej pomaga. Ja Wy byście dawały??
reklama
No wlasnie ja daje 2,5 z tej miarki 3-4 razy dziennie i pomaga mu chyba bo jest spokojniejszy nie placze non stop i mam troche ciszy ale jak ma mu to pomagac to czemu nie.. no i moj ma ponad 10kg to chyba dawke trzeba zwiekszyc bo to chyba lepiej do wagi niz do wieku dostosowac
Adas sie bawi narazie a ja mam chwile czasu pozniej przyjdzie tesciowa i moja mama to z nim posiedza a ja sie poucze bo mam jeszcze troche tego
Adas sie bawi narazie a ja mam chwile czasu pozniej przyjdzie tesciowa i moja mama to z nim posiedza a ja sie poucze bo mam jeszcze troche tego
Kinia mama smoka
Fanka BB :)
ostatnio lekarz kazał mi dawać 3x dziennie po 5ml Ibufenu, a mała waży coś koło 9kg.No własnie na Nurofenie jest napisane że dzieci do 9 kg (7-12m-ęcy) po 2,5ml a powyżej 10kg (od 12męcy) too po 5ml. No i co mam zrobić. Mała waży ponad 10 ale nie ma 12 miesięcy. Do tej pory dawałam jej dawkę 2,5ml no ale nie wiem czy ona jej pomaga. Ja Wy byście dawały??
a dzisiaj mi lekarz powiedział, że Ibufen jest najmocniejszym środkiem ze wszystkich dostępnych dla dzieci.
My zaliczyliśmy już dziś wizytę w przychodni. Mała miała 39 stopni gorączki. Od 2 tyg. chodzę regularnie z nią do lekarza. Nie wiedzą do końca co się dzieje. Niby infekcja, ale żadnych poważniejszych objawów poza gorączką. Mam się zjawić za 2-3 dni znowu i wtedy podejmą decyzję o ewentualnym rentgenie.
trzymajcie się ciepło. ja idę położyć się trochę. skorzystam z okazji, ze mała śpi.
..aenye
Mama grudniowa'06
dzien dobry,
p.bolowe dostosowuje sie do wagi dziecka :-)
mam za to pytanie - wiecie, jak dlugo z rzedu mozna dawac te leki? ja od tygodnia na noc daje malemu czopek, na zmiane paracetamolowy z ibuprofenowym; nie wiem, czy nie za dlugo? ale po nich pieknie mi spi do 3-4 bez jekniecia, a bez nich co chwile pobudka, ewidentnie na zeby.. kurde. nie chce go przyzwyczaic, uzaleznic,albo, co gorsza., zobojetnic na dzialanei tych lekow.. wiecie cos o tym?
dziewczyny, a moze zamiast w dzien dawac maluchom tyle ibumow, sprobujcie posmarowac im dziaselka REWELACYJNYM zelem na zeby - orajel baby? pomaga swietnie, my na tym jedziemy cale dnie i pol nocy (od wspomnianej 3-4 do rana). sama tego uzywam, jak mi 8-ki ida. naprawde czad, znieczula miejscowo na dlugo.
jedna kropelka styka. zel dosc jest drogi, ale i tak warto!
mojemu ida dopiero jedynki nawet ich jeszcze nie widac, a miauczy jak dziki..
p.bolowe dostosowuje sie do wagi dziecka :-)
mam za to pytanie - wiecie, jak dlugo z rzedu mozna dawac te leki? ja od tygodnia na noc daje malemu czopek, na zmiane paracetamolowy z ibuprofenowym; nie wiem, czy nie za dlugo? ale po nich pieknie mi spi do 3-4 bez jekniecia, a bez nich co chwile pobudka, ewidentnie na zeby.. kurde. nie chce go przyzwyczaic, uzaleznic,albo, co gorsza., zobojetnic na dzialanei tych lekow.. wiecie cos o tym?
dziewczyny, a moze zamiast w dzien dawac maluchom tyle ibumow, sprobujcie posmarowac im dziaselka REWELACYJNYM zelem na zeby - orajel baby? pomaga swietnie, my na tym jedziemy cale dnie i pol nocy (od wspomnianej 3-4 do rana). sama tego uzywam, jak mi 8-ki ida. naprawde czad, znieczula miejscowo na dlugo.
jedna kropelka styka. zel dosc jest drogi, ale i tak warto!
mojemu ida dopiero jedynki nawet ich jeszcze nie widac, a miauczy jak dziki..
Ha-NN-aH
BB fan
Majeczko Wszystkiego naj naj z okazji skończonych 9 miesięcy:-):-):-):-):-):-)
Dziewczyny co zrobić jak dziecko strasznie się broni przed zakropieniem noska oraz przed czyszczeniem fridą. Normalnie histeria, a biedna nie może oddechu wziąść przez nosek
Walczę, ale stres jest przed każdym kropieniem.
Dziewczyny co zrobić jak dziecko strasznie się broni przed zakropieniem noska oraz przed czyszczeniem fridą. Normalnie histeria, a biedna nie może oddechu wziąść przez nosek
Walczę, ale stres jest przed każdym kropieniem.
Kathy_24
Mamusia Neli i Oliwierka
Wiatam was w słoneczny jak u mnie poranek:-):-):-):-)
Kawkę piję ,czytam was a mała śpi........Ciiiiiiiii...........
Oj widzę nie tylko moja marudzi ,na szcescie wczoraj przebił się pierwszzy ząbek górny a reszta idzie....Normalnie cztery na raz a wogóle to najpierw mamy górnę dwójkęTak dziwnie....
W porownaniu do pierwszych ząbków mała mi teraz praktycznie nie marudzi(no możze z raz)na te zęby tylko się śliniA wam współczuie:---(Znam to ja nie śpię i tak codziennie przez kolki.....Chociaż i boję si ę tu zapeszać bo dostałyśmy znów debridat i śpi mi do rana.....Ale narazie ciiiiichooo nie zapeszajmy/.........
Tak własnie my na te niby AZS kupiliśmy to samo i teraz po kilku dniach z buzi jej zeszło i teraz ciałko smarujemySuper kremik -dość drogi ale wart ceny!!!!
A wyobraźcie sobie,że tym osmiu bobaskom idą naraz zeby albo każdemu pokolei masakraNie śpisz conajmniej 2 lata!!!Bo Watpie aby wszytkie spały całe noce-jedne bede spały ,drugie się bedą budziły,jeden bedzie miał kolkę ,drugi nie bedzie mógł spać i tak w kółko Bo kto by pomyślał,że 8 dzieci naraz śpi smacznie całą nocWatpie!!!!
Także dla tej matki współcziucia!!!!!!!!Dar czy przeklęstwo???A swoją drogą z włąsnego doświadczenia wiem,że da rade przywyknąć do spania po 2-3 h na dobę
)Taki teść to skarb ale nie dla odchudzających się!!!
A propo odchudzania nie mogę pojąc ,że wchodzę raz dziennie na wagę a tu po pół kilo mniej i już mnie to martwi choć by wczesniej mnie cieszyło bo jak to możliwe wogóle????????Jem normalnie tyle ,że jak mieszam u mamy zapomnieliśmy zaopatrzyć się w słodkie i tak od soboty nic nie miałam w ustach kalorycznego typu czekolada Dziwna sprawa jak to tak ma wygladać to mogę zrezygnować całkiem ze słodkiego piękna sprawa i odkrycie a małej na dobre wyjdzie hehe(je to co ja w mleku
Bo wogóle nie wiem czy wiecie dzieci maja inne oduczie smaku niż my!!!!Wszedzie gdzie nie spojrzysz pisze.I dlatego nam matkom nie samkują zbytnio dania w słoiczkach ale uwaga!!!TO NIE NAM MAJĄ SAMKOWAĆ TYLKO DZIECIOM!!!!I są tak zrobione aby aby dziecko dostało jak najlepsze składniki i zbedą są tu przyprawy i jakakkolwiek SÓL JEST NIEPOTRZEBNA MAŁYM DZIECIOM!!!!!A jak wam nie smakuje nie musicie jeść !!!
I bez urazy wkurza mnie to ,że matki (nie do was to akurat miśki kochane ale ogółem) mówią ,jak dziecko to może jesc takie mdłe bez niczego czyt.pprzyprawy.
Tak my nauczyłyśmy się dosalać przyprawiać i dlatego nam nic nie smakuje niedoprawione ale to kwesta przyzwyczajenia .A dziecko NIE ZNA SMAKU SOLI i najlepiej aby długo nie pozanło bo sól zabija choć ma w sobie dużo pierwiatska jodu.Ale wszystko z umiarem .Sorry za ten wykład
Takie leki to się podaje do wagi dziecka nie dowieku zawsze patrzcie na wagę !!!!
O ile lekarz inaczej nie zaleci
Kawkę piję ,czytam was a mała śpi........Ciiiiiiiii...........
Oj widzę nie tylko moja marudzi ,na szcescie wczoraj przebił się pierwszzy ząbek górny a reszta idzie....Normalnie cztery na raz a wogóle to najpierw mamy górnę dwójkęTak dziwnie....
W porownaniu do pierwszych ząbków mała mi teraz praktycznie nie marudzi(no możze z raz)na te zęby tylko się śliniA wam współczuie:---(Znam to ja nie śpię i tak codziennie przez kolki.....Chociaż i boję si ę tu zapeszać bo dostałyśmy znów debridat i śpi mi do rana.....Ale narazie ciiiiichooo nie zapeszajmy/.........
Wczoraj kupiłam małej na te jej plamy na skórze Oilatum Soft - wierzcie lub nie ale już po pierwszym użyciu widać poprawę. Poczekam jeszcze z ziajką, najpierw małą muszę doprowadzić do porządku.
Tak własnie my na te niby AZS kupiliśmy to samo i teraz po kilku dniach z buzi jej zeszło i teraz ciałko smarujemySuper kremik -dość drogi ale wart ceny!!!!
Właśnie czytam WOW!!!!!
Ja nie mogę sobie dzisiaj poradzić z jednym a z ośmioma????
A wyobraźcie sobie,że tym osmiu bobaskom idą naraz zeby albo każdemu pokolei masakraNie śpisz conajmniej 2 lata!!!Bo Watpie aby wszytkie spały całe noce-jedne bede spały ,drugie się bedą budziły,jeden bedzie miał kolkę ,drugi nie bedzie mógł spać i tak w kółko Bo kto by pomyślał,że 8 dzieci naraz śpi smacznie całą nocWatpie!!!!
Także dla tej matki współcziucia!!!!!!!!Dar czy przeklęstwo???A swoją drogą z włąsnego doświadczenia wiem,że da rade przywyknąć do spania po 2-3 h na dobę
Zobacz załącznik 111549
DLA SOLENIZANTÓW
nas na szczęście teściu dokarmia. w niedzielę były gołąbki, wczoraj kaczka a dziś pizza domowej roboty. ja z tym moim "szpitalem" w życiu bym nie dała rady gotować. NM chory, mała chora, a ja ledwo wyleczyłam się ze swojej choroby.
)Taki teść to skarb ale nie dla odchudzających się!!!
A propo odchudzania nie mogę pojąc ,że wchodzę raz dziennie na wagę a tu po pół kilo mniej i już mnie to martwi choć by wczesniej mnie cieszyło bo jak to możliwe wogóle????????Jem normalnie tyle ,że jak mieszam u mamy zapomnieliśmy zaopatrzyć się w słodkie i tak od soboty nic nie miałam w ustach kalorycznego typu czekolada Dziwna sprawa jak to tak ma wygladać to mogę zrezygnować całkiem ze słodkiego piękna sprawa i odkrycie a małej na dobre wyjdzie hehe(je to co ja w mleku
Dołanczam się do nic nie mających siły
Zrobiłam zupkę sama pierwszy raz małej, no i marudziła pierwszy raz przy jedzeniu, a mi zupka smakowała w odróżnieniu do słoiczkowych. No cóż, zniechęciłam się do gotowania, chociaż pewnie to marudzenie spowodowane jest jej chorobą.
Bo wogóle nie wiem czy wiecie dzieci maja inne oduczie smaku niż my!!!!Wszedzie gdzie nie spojrzysz pisze.I dlatego nam matkom nie samkują zbytnio dania w słoiczkach ale uwaga!!!TO NIE NAM MAJĄ SAMKOWAĆ TYLKO DZIECIOM!!!!I są tak zrobione aby aby dziecko dostało jak najlepsze składniki i zbedą są tu przyprawy i jakakkolwiek SÓL JEST NIEPOTRZEBNA MAŁYM DZIECIOM!!!!!A jak wam nie smakuje nie musicie jeść !!!
I bez urazy wkurza mnie to ,że matki (nie do was to akurat miśki kochane ale ogółem) mówią ,jak dziecko to może jesc takie mdłe bez niczego czyt.pprzyprawy.
Tak my nauczyłyśmy się dosalać przyprawiać i dlatego nam nic nie smakuje niedoprawione ale to kwesta przyzwyczajenia .A dziecko NIE ZNA SMAKU SOLI i najlepiej aby długo nie pozanło bo sól zabija choć ma w sobie dużo pierwiatska jodu.Ale wszystko z umiarem .Sorry za ten wykład
No własnie na Nurofenie jest napisane że dzieci do 9 kg (7-12m-ęcy) po 2,5ml a powyżej 10kg (od 12męcy) too po 5ml. No i co mam zrobić. Mała waży ponad 10 ale nie ma 12 miesięcy. Do tej pory dawałam jej dawkę 2,5ml no ale nie wiem czy ona jej pomaga. Ja Wy byście dawały??
Takie leki to się podaje do wagi dziecka nie dowieku zawsze patrzcie na wagę !!!!
O ile lekarz inaczej nie zaleci
reklama
Kathy_24
Mamusia Neli i Oliwierka