reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2008

agusiaa- niestety nutramigen to straszny syf, koszmarnie śmierdzi i dziwię sie mojemu synkowi, ze chce to jeść.Tak jak pisała minka, spróbuj mieszać z własnym mlekiem tylko pamiętaj o swojej diecie.

iwonka
chodzi mi o machanie główka na boki- tak jak na filmach jak chcą pokazać, ze śni się koszmar komuś;-).
I się tak trzyma za głowę. Tak z nerwem wszystko.

Jak sie dziecko poci i macha tak główka to jest jeden z objawów krzywicy- ale weź sie nie poć jak u nas sauna już bite 2 tygodnie.

Myśle, ze po prostu odreagowuje tym machaniem wrażenia z dnia, jedne dzieci płaczą, on macha głową. Chciałabym jednak nie snuć przypuszczeń ...

reklama
Niunia, nie wiem, czy w Irlandii jest odpowiednik Luminalu, ale moja niunia brała go przez 5 dni 2 razy po pół tabletki dziennie. Bilirubina spadła wtedy o ok. 60 umol/l. Ten lek działa w jakiś tam sposób na wątrobę, której udaje się wtedy rozbić tą bilirubinę.

A te tabletki sa na recepte?jesli tak to zapytam za dwa tygodnie lekarza czy slyszal o takim leku i moze cos zapisze.Dzieki bardzo za rady:tak:
Buziaki dla waszych dzieciaczkow i postaram sie czesciej do was zagladac;-)

Pola wybralas juz wozek???
Jakis miesiac temu jak bylam na spacerze na starowce warszawskiej to widzialam pelno maclarenow.Nie wiem czy takie dobre czy tylko popularne.

Agusiaa a moze bebilon pepti bylby lepszy???Podobno nutramigen jest wyjatkowo ohydny.

Szopek moja Ania czasem tez sie strasznie poci.Zanim sie obudzi to glowa sie kreci z jednego boku na drugi ale ja sie zadnych chorob w tym nie doszukuje.Lekarka,ktora przyjezdza do nas na wizyty domowe mowila,ze wszystko jest ok.

Niunia luminal (luminalum) to lek uzywany kiedys u ludzi w leczeniu padaczki.Jest na recepte i to trzeba ja szczegolowo wypisac, inaczej niz na zwykle leki.

My idziemy jutro z małą na szczepienie. Oj, będzie się działo :baffled:
u nas po każdym szczepieniu "się dzieje" :laugh2: ostatnio dałam mu Viburcol na uspokojenie i przynajmniej nie płakał, ale żeby był spiący, to nie powiem

Ja myślałam, żeby kupić Maclarena, podoba mi się, słyszałam dobre opinie i jest niski, że wygodnie dziecku wejść na wózio, ale my się jeszcze wstryzmujemy z kupnem parasolki
brązowo-różowy dla dziewczynki jest po prostu przesliczny :tak:

Pola wybralas juz wozek???
Jakis miesiac temu jak bylam na spacerze na starowce warszawskiej to widzialam pelno maclarenow.Nie wiem czy takie dobre czy tylko popularne.

Agusiaa a moze bebilon pepti bylby lepszy???Podobno nutramigen jest wyjatkowo ohydny.

Co do wózka to prawie zdecydowałam się na maclarena, ale jeszcze nie na 100%.
właśnie się zastanawiam, czy ta ich popularność to nie jest jedynie chwilowa moda. Fakt, że w porównaniu z innymi wózkami to on "trzyma się kupy", bo innym to się części ruszają juz przy oględzinach w sklepie (tak było z Inglesiną, co mnie bardzo zdziwiło)

Mój Szymonek jest na Bebilonie Pepti 1 i tam jest napisane, że jest to mleko dla dzieci z alergią na mleko krowie i sojowe, czyli powinno być antyalergiczne.
Mały nie miał żadnego problemuy z przejściem na to mleko, a słyszałam że Nutramigen jest niedobry w smaku i dzieci nie chcą go jeść (mojej kolezanki córka nie chciała)

Idę do mojego Smyka, bo zaczyna mnie nawoływac z łóżeczka

Miłogo dzionka

jo-anna-on napisałaś że: "Kładzenie na boku nie jest korzystne dla rozwijających się bioderek więc juz od dłuższego czasu kładę Nataly na plecach. Sama sobie przekręca główkę, więc nie ma problemu." Czy orientujesz się do jakiego wieku jest to niekorzystne bo mój mały sam się przewraca i tak sśpi. A ogólnie nózki trzyma szeroko jak żabka.:happy:
Myślę, że jak sam się tak układa na boczku to sobie krzywdy nie zrobi, w końcu dzieciaki nasze stają się coraz bardziej ruchliwe i przyjmują pozycje dla nich wygodne. Pytałam się ortopedy na poniedziałkowej wizycie ile czasu jeszcze istnieje ryzyko, że coś się tam może dziać z bioderkami. Odpowiedział, że do następnej wizyty (mam się zapisać za miesiąc), więc tak do 3,5-4 mcy ż.dziecka.

Co do wózka to Natalka jeszcze ze 3 mce pojeździ w gondoli, no chyba że ją będę na wcisk tam wkładać ;-) i zmieniamy w x-landerze gondolę na spacerówkę (przepinamy). Dla mnie to wygodny wózek więc nie będę kupować kolejnego. Mamy jeszcze typową parasolkę deltim kazoo (już go chyba nie produkują - jest podobny frog) ale jak bym miała kupować to z coneco (obie firmy są z mojej okolicy). Ale to nie ten wątek...

pola Natalka strasznie płakała na/po szczepieniu 6 tygodni temu i teraz też się tego obawiam. Na szczęście dzisiaj mniej bólu bo jedno wkłucie.

my też dziś mamy szczepienie, ostatnio Julianka tak płakała że aż się zanosiła i przez cały dzień jeszcze sobie przypominała i był ryk!

Witam.Do nas ma dzis przyjechac tesciowa,bo jutro wyjezdzaja do Czech i do Chorwacji i to naszym autem.A tak wogole to zapomnialam wam wczoraj napisac ze zablokowali nam dekoder Polsatu bo okazalo sie ze nie zaplacilismy rachunku:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:przeslalam szybko faksem zaplacony rachunek i juz wszystko dziala,ale poltora dnia bylismy bez tv:sorry2:
Zycze oby dzieciaczki dobrze zniosly szczepienia:tak:,my w przyszlym tygodniu idziemy:baffled::baffled:

Cześć Kochane,

Jadę dziś do Mamci i nie wiem kiedy wrócę, więc może być tak, że w weekend się nie pojawię na BB. Jutro idziemy na szczepienie...ojojoj

Co do spacerówki, wczoraj wpięłam spacerówkę zamiast gondoli i jakoś dało się spacerować z Ami, bo wszystko widziała i wreszcie była w wygodnej dla sibie pozycji, już nie podciągała się do siadu, bo w nim była (a raczej w półsiadzie), nawet zasnęła na spacerku, muszę dziś iść do sklepu i dokupić folię przeciwdeszczową do wózia na spacerówkę, bo mam tylko na gondolę :-(

Pola co do M w kolorze o którym piszesz, też właśnie nim się zachwycam, a co do popularności tego wózka, pewnie macie rację, ale kilka moich znajomych i znów także moja siostra cioteczna zachwala ten wózio, więc jak zachwalała speediego i kupiłam (nie żałuję) to i chyba z tym wyborem też pójdę w rady mojej siostry

Lecę dziewczynki, bo Mała już wyje...cóż za złośnica :tak::no:

reklama
Zaczełam się zastanawiać i chyba jeszcze nie przesiądziemy się do spacerówki, chyba nie ma się co śpieszyć, chyba że gondola już za mała

"22. Czy gdy dziecko zaczyna mocno wiercić się w gondoli jest to właściwy czas aby zmienić wózek na spacerowy?

Tak, jeśli maluch próbuje siadać łapiąc się krawędzi gondoli wózka starając się wyglądać na zewnątrz, ryzykując wypadnięcie. Nie, jeśli po prostu uczy się obracać, zmienia pozycję z pleców na brzuch, podnosi główkę, łapie się za nogi, itd. Nie odbierajmy dziecku możliwości wykonywania tych wszystkich niezbędnych dla niemowlaka ćwiczeń krępując jego ruchy w spacerówce, gdzie nie będzie mógł korzystać ze swoich nowych motorycznych zręczności. Jeśli uważacie,że maluch preferuje pozycję półsiedzącą, ponieważ lepiej w ten sposób trawi czy po prostu jest ciekawy świata i lubi rozglądać się, możemy go uszczęśliwić nie forsując go przez wożenie w spacerówce za wcześnie. Najlepsze gondole mają materace z podnoszonymi plecami, z regulacją na zewnątrz dzięki czemu unikamy niepokojenia niemowlaka gdy zaśnie i trzeba go położyć.

Lista porad23. Kiedy jest odpowiednia pora aby przesiąść się na spacerówkę?

To zależy od dziecka, jego sprawności, pory roku, trybu życia rodziców. Odpowiedni okres to pomiędzy 5 a 7 miesiącem, jednakże bez zbędnego pośpiechu. Naturalne uczucia rodziców pragnących widzieć postępy w rozwoju swego dziecka, często prowadzą do zbyt wczesnej zmiany wózka głębokiego na spacerowy już po kilku miesiącach, ale dziecko wcale nie będzie z tego powodu szczęśliwe. Nie przeciążajmy kręgosłupa i mięśni jego pleców pozycji półsiedzącej bo będzie mu niewygodnie i będzie niezadowolony. Z drugiej strony nie powinniśmy zrobić tego za późno, najlepiej stopniować to przez wydłużanie czasu wycieczek w spacerówce. "

Do góry