Munro
Fanka BB :)
Widzę temat chustowania. Ja od kilku dni czytam o wielopielo z jednej strony super bo oszczędność na pieluchach, zewnętrzne pieluchy? Mają super wzory. Ale z drugiej strony trzeba to prac, gotować odplamiac. Któraś korzystała z takiego rozwiązania??
@Munro używa wielopielo, może się wypowie
Używam pieluch wielorazowych od trzeciego tygodnia życia córki. Pierwsze trzy tygodnie używaliśmy pampersów. Moim daniem nie mają startu do pieluch wielorazowychnie wyobrazam sobie tego wogole
Ja używam systemu tetra lub evolon lub formowanka z evolonem, na to otulacz lub gatki wełniane. PUL próbowałam, ale mi nie podszedł.
Zaczęliśmy od wypożyczenia pieluch z wypożyczalni, wraz z instruktażem. Używaliśmy pieluch miesiąc, a kosztowało to 100 zł. Potem kupowałam swoje. Część używana, część nowa, dodałam swoj autorski pomysł na pieluchowanie evolonem.
Kosztuje mnie to na pewno taniej niż pampersy. Uciążliwości w zasadzie nie czuję: piorę co 2-3 dni, dorzucam po wstępnym wypraniu do tego ręczniki i pościel, piorę w pralce na 70 stopniach w proszku Mr Ziggi do białego (40 zł/5 kg). Suszę w suszarce bębnowej. Bez suszarki bym się nie zdecydowała.
Wełnę jeśli utrafi kupa piorę ręcznie.
Czasowo kosztuje mnie to godzinę wysiłku dodatkowego tygodniowo: pranie i składanie pieluch.
Mąż też tego używa, niania też. Proste jak drut. Mąż się cieszy, że nie musi biegać z zabrudzonymi pampersami do śmietnika
Dziecko nigdy nie miało odparzeń odpieluszkowych.
Tutoriali w sieci, artykułów na blogach, na Facebooku jest dużo. Warto się zapoznać.
Moje drugie dziecko od urodzenia będzie na wielopielo