reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

Ja biorę wszystko osobno bo większość tych gotowców dla ciężarnych zawiera żelazo a żelazo nie jest rekomendowane w 1 trymestrze jeśli nie ma się niedoborów. Biorę kwas foliowy metylowany, omega 3, choline i B12 (dorywczo magnez też)
wlansie coś kiedyś gdzieś przeczytałam o tym żelazie, ze nie powinno się brać. Ale tutaj w Niemczech wszyscy ten femibion polecają, a tam jest żelazo. 🤷🏻‍♀️

reklama
wlansie coś kiedyś gdzieś przeczytałam o tym żelazie, ze nie powinno się brać. Ale tutaj w Niemczech wszyscy ten femibion polecają, a tam jest żelazo. 🤷🏻‍♀️
Ja mam ferrytyne powyżej 50 wiec jeśli nie potrzebuje to wolę nie suplementowac zelaza. Tutaj tez femibion jest fostepny i nawet sprawdzałam skład ale na Pan Tabletka nie ma dobrych opinii. Narazie wole brać wszystko co potrzebuje osobno.

Ja mam ferrytyne powyżej 50 wiec jeśli nie potrzebuje to wolę nie suplementowac zelaza. Tutaj tez femibion jest fostepny i nawet sprawdzałam skład ale na Pan Tabletka nie ma dobrych opinii. Narazie wole brać wszystko co potrzebuje osobno.
kurcze, dobrze wiedzieć 🤔 ale z drugiej strony skoro lekarz mi zalecił i w pierwszej ciąży tez brałam to może od tego żelaza nic się nie stanie 🤷🏻‍♀️

kurcze, dobrze wiedzieć 🤔 ale z drugiej strony skoro lekarz mi zalecił i w pierwszej ciąży tez brałam to może od tego żelaza nic się nie stanie 🤷🏻‍♀️
Wiesz, kiedyś w zaleceniach było żelazo ale z jakiegoś powodu zmienili zalecenia. Może masz niskie żelazo/ferrytyne i dlatego zalecił? Badałas ?

Wiesz, kiedyś w zaleceniach było żelazo ale z jakiegoś powodu zmienili zalecenia. Może masz niskie żelazo/ferrytyne i dlatego zalecił? Badałas ?
wiesz co, badalam tylko dla siebie przed ciąża i miałam niskie bo 27,5 a norma jest 28,0-34,0 (właśnie sprawdziłam te badania). No ale on nie widział tych badań jeszcze, poprostu powiedział ze jak zajdę to femibion 1 i przepisał mi luteine. A w pierwszej ciąży tak o poprostu powiedział ze mam brać femibion 1 bo jest najlepszy (ogólnie w Niemczech ten femibion wszędzie reklamują i w aptekach jest powystawiali i lekarze polecają). No ale skoro mam niskie żelazo to dla mnie dobrze ze biorę 😀

Dziewczyny, będziecie się szczepić na covid albo grypę? Ja przed informacją o ciąży zapisałam się na obydwa, ale chyba teraz zrezygnuję i zaczekam do końca pierwszego trymestru.
ja się szczepilam w ostatnim trymestrze ciąży
Ja biorę wszystko osobno bo większość tych gotowców dla ciężarnych zawiera żelazo a żelazo nie jest rekomendowane w 1 trymestrze jeśli nie ma się niedoborów. Biorę kwas foliowy metylowany, omega 3, choline i B12 (dorywczo magnez też)
ooo nie słyszałam, zawsze rekomendowali mi branie gotowców :) ale ja mam zawsze niski poziom żelaza i anemię w późniejszych miesiącach ciąży wiec w moim przypadku nie zaszkodzi.

reklama
Do góry