reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

reklama
Wszystkie dziewczyny, które robiły test nifty pro lub podobne to juz wiedzą jaka płeć (jeśli zaznaczyły w ankiecie, ze chcą wiedzieć) :) resta musi się uzbroić w cierpliwość

Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak lekarz zdecyduje, że mam do końca być na zwolnieniu, to na jaki okres wypisuje takie zwolnienie?

Mi już dwukrotnie ginekolog wypisywała miesięczne. I przy następnej kontroli przedłuża znowu o miesiąc. :)
Aha, rozumiem. A może ktoś się orientuje w tym kiedy ZUS wypłaca chorobowe? Wiem, że pierwsze 33 dni płaci pracodawca, a następnie ZUS, ale czy te 33 dni muszą iść jednym ciągiem, czy chodzi tutaj o 33 dni nawet jak są one z przerwami? Np najpierw 10, potem 10 i potem 13 pracodawca, a następnie ZUS?

I druga sprawa... Teraz pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem ZUS, a z momentem rozpaczecia nowego roku, znowu pierwsze 33 dni w styczniu płaci pracodawca i dopiero później znowu ZUS?

I druga sprawa... Teraz pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem ZUS, a z momentem rozpaczecia nowego roku, znowu pierwsze 33 dni w styczniu płaci pracodawca i dopiero później znowu ZUS?
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak dokładnie to jest rozdzielane. Ja pracuję w dużej międzynarodowej korporacji i mi wynagrodzenie zawsze przelewa pracodawca (jak w każdej firmie, która zatrudnia powyżej 20os). A w to jak oni się rozliczają z ZUSem nigdy nie wnikałam, grunt, że kasę mam zawsze na czas :)

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak dokładnie to jest rozdzielane. Ja pracuję w dużej międzynarodowej korporacji i mi wynagrodzenie zawsze przelewa pracodawca (jak w każdej firmie, która zatrudnia powyżej 20os). A w to jak oni się rozliczają z ZUSem nigdy nie wnikałam, grunt, że kasę mam zawsze na czas :)
A nie wiesz, czy w momencie kiedy ZUS przejmuje wypłacanie chorobowego, pieniądze otrzymuję bezpośrednio z ZUS-u, czy od pracodawcy, a ten rozlicza się z ZUS-em?

Hej! Bierze któraś żelazo? Jeśli tak, jak na żelazo reagujecie?
Bo mnie straszyli wszyscy zaparciami, a, efekt mam odwrotny xD zastanawiam się na ile to norma, czy miałabym powiedziec o tym lekarzowi :)

reklama
Hej! Bierze któraś żelazo? Jeśli tak, jak na żelazo reagujecie?
Bo mnie straszyli wszyscy zaparciami, a, efekt mam odwrotny xD zastanawiam się na ile to norma, czy miałabym powiedziec o tym lekarzowi :)
Ja biore suplement z zelazem 27mg i mam dalej zaparcia (od poczatku ciazy nie minely)

Do góry