Ogólnie patrzy się na wyniki skorygowane, te pierwsze to są chyba stałe wartości uzależnione tylko i wyłącznie od wieku kobiety, a skorygowane to Twoje indywidualne wyniki w oparciu o pomiary i test Pappa.Ale przy wynikach tych pierwszych czy skorygowanych ? Bo nie wiem, które bierze się bardziej pod uwagę.
reklama
Dziękuję za wyjaśnienieOgólnie patrzy się na wyniki skorygowane, te pierwsze to są chyba stałe wartości uzależnione tylko i wyłącznie od wieku kobiety, a skorygowane to Twoje indywidualne wyniki w oparciu o pomiary i test Pappa.
Sosna108
Fanka BB :)
Tak patrzy sie na skorygowane. Wyniki macie świetne. Czułość usg + pappa w wykrywanie wad to 90-95%.
Jesli np na usg by bylo coś zlego np NT (czyli przeziernosc karkowa) duzo podwyzszona to samo to jest podstawa do skierowania na amniopunkcje.
Jesli np na usg by bylo coś zlego np NT (czyli przeziernosc karkowa) duzo podwyzszona to samo to jest podstawa do skierowania na amniopunkcje.
Ja mam jeszcze oprócz trisomii skorygowanych 1:6351 ; 1:15373 ; 1:20000 "samoistny poród przedwczesny przed 34 tygodniem ciąży" 1:4036
I na koniec "Uwagi: ryzyko wszystkich trzech trisomii niskie, nie ma wskazań do dalszej diagnostyki. "
Wizytę u gina mam 10.11 to mu pokaże, bo mam wyniki jedne po wywiadzie +usg i następne +test papa i beta-hCG. Są też wykresy odnośnie długości ciemieniowo-siedzeniowej, przezierności karku i ryzyka trisomii...
I na koniec "Uwagi: ryzyko wszystkich trzech trisomii niskie, nie ma wskazań do dalszej diagnostyki. "
Wizytę u gina mam 10.11 to mu pokaże, bo mam wyniki jedne po wywiadzie +usg i następne +test papa i beta-hCG. Są też wykresy odnośnie długości ciemieniowo-siedzeniowej, przezierności karku i ryzyka trisomii...
To jest bardzo dobry wynik, jeśli chodzi o to ostatnie to chyba chodzi o poród przedwczesny, ja miałam 1:125 i zapytalam lekarza czy to nie jest za mało to powiedział że wynik jest idealny i takiego oczekiwaliśmy. Także głowa do góry jest idealnieJa miałam wypisane skierowanie i na NFZ zrobiłam. Mam wyniki Papa
trisomia21 1 do 817 skorygowane 1do16348
trisomia18 1 do 2026 skorygowane <1do20000
trisomia13 1 do 6347 skorygowane <1Do20000
Więc chyba nie jest źle?
Ale mam jeszcze taki zapis i trochę mnie martwi "wewnatrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tygodniem 1 do 132" to chyba nie za dobrze? Orientuje się któraśz Was?
Jeanetttte
Cześć dziewczyny. Dzisiaj 15t0d ciąży i aplikacja mówi, że od tego momentu długość dziecka jest liczona już nie od główki do pupy, tylko od główki do stóp. To prawda?
Tak jest
Ksenia975
Z kolei w internecie podawana jest długość CRL do 20 tygodnia, a dopiero później do stópek.Tak jest
Co to za aplikacja? Kiedyś widziałam u kogoś suwaczki, które pokazywały co się dzieje w danym tygodniu ciąży, ale teraz to już się chyba nie używaCześć dziewczyny. Dzisiaj 15t0d ciąży i aplikacja mówi, że od tego momentu długość dziecka jest liczona już nie od główki do pupy, tylko od główki do stóp. To prawda?
Odkryłam nowy przepis na "biały napar" na przeziębienie i testuję. Muszę dziś po zakupy wyjść, ale mi się nie chceeee...
reklama
Jeanetttte
Z kolei w internecie podawana jest długość CRL do 20 tygodnia, a dopiero później do stópek.
Mojej znajomej mierzył całość w 15 tygodniu. Może to od lekarza zależy...