reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

A nie wiesz, czy w momencie kiedy ZUS przejmuje wypłacanie chorobowego, pieniądze otrzymuję bezpośrednio z ZUS-u, czy od pracodawcy, a ten rozlicza się z ZUS-em?
To zależy czy pracujesz w firmie, która zatrudnia ponad 20 osób czy w mniejszej. W większych wypłaca pracodawca a z ZUS się tylko jakoś rozlicza, a jak firma mniejsza niż te 20 osób to dostajesz przelew bezpośrednio z ZUS.

reklama
Hej! Bierze któraś żelazo? Jeśli tak, jak na żelazo reagujecie?
Bo mnie straszyli wszyscy zaparciami, a, efekt mam odwrotny xD zastanawiam się na ile to norma, czy miałabym powiedziec o tym lekarzowi :)
Ja biorę Prenatal Duo i tam w składzie jest żelazo, ale ja niestety cierpię w tej chwili na zaparcia ;/

Ja biorę Prenatal Duo i tam w składzie jest żelazo, ale ja niestety cierpię w tej chwili na zaparcia ;/
Tam jest az 60 mg żelaza wiec zdecydowanie za dużo, chyba ze masz stwierdozny niedobór. Im więcej zelaza tym wiecej zaparc
Teraz wedlug najnowszych zalecen nie powinmo sie suplementowac zelaza u kazdej ciezarnej, ale niestety wieksozsc supelemntow ma bo ma sklady wedlug starych wytycznych.

A nie wiesz, czy w momencie kiedy ZUS przejmuje wypłacanie chorobowego, pieniądze otrzymuję bezpośrednio z ZUS-u, czy od pracodawcy, a ten rozlicza się z ZUS-em?
Jeżeli przedsiębiorstwo zatrudnia bodajże więcej niż 20 osób to wtedy pracodawca wypłaca co miesiąc pieniądze i rozlicza się z zusem osobno. Jak jest mniejsza firma to wtedy ZUS płaci po 1 miesiącu. Ja też pracuje w dużej korporacji i na l4 płacić mi będzie pracodawca tak jak koleżance wyżej. Z tego co wiem ZUS lubi się spóźniać w ostatnich czasach z wypłatami przynajmniej znajoma miala taka sytuację. Nie wiem jak to teraz wygląda

Wiesz co kochana, tak sobie teraz przypominam, że mi od samego początku listonosz przynosił pieniądze z ZUSU odrazu. (Pracuje w małej firmie 6 - osobowej). A na zwolnieniu jestem od samego początku ze względu na trudne początki. I tak w okolicach 9 dnia miesiąca dostaje pieniądze z kwitkiem, że nadawcą jest ZUS. 🤔

Ja w poprzedniej ciąży brałam dodatkowo samo żelazo, bo kiepskie wyniki miałam - zaparć jakiś szczególnych nie pamiętam.
Teraz biorę prenatal duo od tygodnia, ale jak spojrzałam na swoje ostatnie wyniki to rzeczy odpowiedzialne za anemię poniżej normy, więc w sumie dla mnie ok, że jeszcze się producenci nie zdążyli do nowych norm dostosować. Ja mam problem, bo wielu rzeczy jeść nie mogę że względu na uczulenie, zwłaszcza warzyw, więc od razu wiedziałam, że tak będzie :(

Witam mamusie 🙈
Dołączam do forum.
OM 22.08.
Według ostatniej miesiączki 11t2d.

W piątek wizyta przekładana już od 2 tygodni 🙄
Miałam mieć wizytę 30.10 ale przez teściowa która pracuje w szpitalu dostaliśmy kwarantannę, wizyta przełożona na 6.11 ale lekarz się rozchorował, więc czekamy do piątku 😊
Pierwsza wizyta 7t6d dzidziuś 1.46 cm, serduszko ładnie biło, mam nadzieję że wszystko w porządku i dalej mocno bije ❤️

Witam mamusie 🙈
Dołączam do forum.
OM 22.08.
Według ostatniej miesiączki 11t2d.

W piątek wizyta przekładana już od 2 tygodni 🙄
Miałam mieć wizytę 30.10 ale przez teściowa która pracuje w szpitalu dostaliśmy kwarantannę, wizyta przełożona na 6.11 ale lekarz się rozchorował, więc czekamy do piątku 😊
Pierwsza wizyta 7t6d dzidziuś 1.46 cm, serduszko ładnie biło, mam nadzieję że wszystko w porządku i dalej mocno bije ❤️
Witamy 🤗🤗 super, że już usłyszałaś serduszko. 🙂🙂

reklama
Nie wiecie może jak to jest..?
W piątek w pracy kolejny dzień koszmarnie się czułam (wymioty, osłabienie z powodu nie jedzenia - cokolwiek jadłam, albo piłam od razu wymioty, kompletnie nic nie pomagało.. Na dodatek zawroty głowy). Kierowniczka wysłała mnie do domu, odwołała mi delegacje. Powiedziała że mam iść do lekarza po L4 na tydzień lub dwa i odpocząć. Lekarz wystawi normalnie L4 czy będzie robił problemy?
Teoretycznie w pracy mogą mi dostosować warunki do ciąży tak żebym nie pracowała np w nadgodzinach, albo na nockach. Ale kierownictwo się martwi żebym niczego nie podnosiła ani się przypadkiem gdzieś nie uderzyła (pracuje w Rossmannie) i mówią że wola żebym już poszła na L4

Do góry