reklama
Foka_szara
Fanka BB :)
Wszystkie dziewczyny, które robiły test nifty pro lub podobne to juz wiedzą jaka płeć (jeśli zaznaczyły w ankiecie, ze chcą wiedzieć) resta musi się uzbroić w cierpliwość
Cresselia
Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak lekarz zdecyduje, że mam do końca być na zwolnieniu, to na jaki okres wypisuje takie zwolnienie?
Mi już dwukrotnie ginekolog wypisywała miesięczne. I przy następnej kontroli przedłuża znowu o miesiąc.
Ksenia975
Aha, rozumiem. A może ktoś się orientuje w tym kiedy ZUS wypłaca chorobowe? Wiem, że pierwsze 33 dni płaci pracodawca, a następnie ZUS, ale czy te 33 dni muszą iść jednym ciągiem, czy chodzi tutaj o 33 dni nawet jak są one z przerwami? Np najpierw 10, potem 10 i potem 13 pracodawca, a następnie ZUS?Mi już dwukrotnie ginekolog wypisywała miesięczne. I przy następnej kontroli przedłuża znowu o miesiąc.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak dokładnie to jest rozdzielane. Ja pracuję w dużej międzynarodowej korporacji i mi wynagrodzenie zawsze przelewa pracodawca (jak w każdej firmie, która zatrudnia powyżej 20os). A w to jak oni się rozliczają z ZUSem nigdy nie wnikałam, grunt, że kasę mam zawsze na czasI druga sprawa... Teraz pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem ZUS, a z momentem rozpaczecia nowego roku, znowu pierwsze 33 dni w styczniu płaci pracodawca i dopiero później znowu ZUS?
Ksenia975
A nie wiesz, czy w momencie kiedy ZUS przejmuje wypłacanie chorobowego, pieniądze otrzymuję bezpośrednio z ZUS-u, czy od pracodawcy, a ten rozlicza się z ZUS-em?Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak dokładnie to jest rozdzielane. Ja pracuję w dużej międzynarodowej korporacji i mi wynagrodzenie zawsze przelewa pracodawca (jak w każdej firmie, która zatrudnia powyżej 20os). A w to jak oni się rozliczają z ZUSem nigdy nie wnikałam, grunt, że kasę mam zawsze na czas
reklama
Sosna108
Ja biore suplement z zelazem 27mg i mam dalej zaparcia (od poczatku ciazy nie minely)Hej! Bierze któraś żelazo? Jeśli tak, jak na żelazo reagujecie?
Bo mnie straszyli wszyscy zaparciami, a, efekt mam odwrotny xD zastanawiam się na ile to norma, czy miałabym powiedziec o tym lekarzowi