reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

reklama
A ja w sumie nie wiem jak to z tą pappa. Zapisałam się do ginekologa na usg prenatalne po prostu.. ewentualnie mogłam jeszcze wybrać test pappa konsultacja z wynikami. Ale zapisałam się na samo prenatalne. Jak powiem ze chce zrobić pappe to po prostu mi tam zrobią czy powinnam przyjść z wynikami i on mi je zinterpretuje? Nie wiem jak to ugryźć. Z drugiej strony naczytałam się ze pappa to statystyki i nie warto robić z jednej strony m, inni mówią żeby robić i nie wiem
Odnosnie badan prenatalnych to polecam kazdemu zrobic usg i pappe. Wiadomo czasem pappa da wieksze ryzyko a dziecko zdrowe ale pozwala tez wykryc sytuacje w ktorych dziecko jest faktycznie chore.
Ja nie mialam obciążeń, wszyscy zdrowi, 28 lat i wyszedl zespol downa, wiec nie wiadomo na kogo trafi.
Ja się ciągle zastanawiam co z tą pappa. Ginekolog powiedział, że nie widzi powodu, żebym musiała robić.. W grupie ryzyka nie jestem i usg wyszło ładnie.
Mam nerwice lękową, boję się też tego, że to statystyka..wynik może być przekłamany, a co się nabawie nerwow to moje.
Już sama nie wiem . Póki co jestem zapisana j myślę 🤔
Też mi się wydaje jak @Sosna108 że warto zrobić pappa i usg. Mi po samym USG wyszła dosyć wysoka przezierność karkowa. (limit do 2,5 mm, maluch miał 2,2 mm). Ale po wynikach testu pappa, ryzyko wyszło male, 1:4000. Pappa daje pełniejszy obraz :)

Dziś o 16cmam wizytę, to będzie chyba 15t ciekawe czy poznam już płeć;)
Zazdroszczę wizyty :) bo też chciałabym tak na 100% znać płeć. Ostatnio jak byłam to się dowiedziałam, że raczej dziewczynka, ale czekam na oficjalne info :D A idę dopiero 23.11 i wtedy to już będzie 17 tydzień, więc powinno być dość łatwo zobaczyć co ma brzdąc między nogami 😂 ... chociaż muszę Wam powiedzieć, że jak byłam na forum grudniówek 2019 to tam jednej dziewczynie lekarze "zmienili płeć" jak była w 26 tygodniu i już miała gotową wyprawkę w odpowiednim kolorze :o także niczego nie można być pewnym ;)

Ja z kolei zazdroszczę Wam wszystkich zwolnień lekarskich :p Coś w pracy przebąkiwali, żę może bym poszła na zwolnienie, ale tutaj zwolnienie jest płatne tylko 60%..... i nie dają tak łatwo, z tego co wiem, dają kobietom, które poroniły wcześniej, albo jak mają zagrożoną ciążę.

Zazdroszczę wizyty :) bo też chciałabym tak na 100% znać płeć. Ostatnio jak byłam to się dowiedziałam, że raczej dziewczynka, ale czekam na oficjalne info :D A idę dopiero 23.11 i wtedy to już będzie 17 tydzień, więc powinno być dość łatwo zobaczyć co ma brzdąc między nogami 😂 ... chociaż muszę Wam powiedzieć, że jak byłam na forum grudniówek 2019 to tam jednej dziewczynie lekarze "zmienili płeć" jak była w 26 tygodniu i już miała gotową wyprawkę w odpowiednim kolorze :o także niczego nie można być pewnym ;)
Ja tez mam wizytę 23 listopada na 11:30 🤗 będzie to wtedy 17t2d ciąży. 😁 Mam nadzieję, że poznam płeć. Na ostatniej wizycie w 12t6d nic nie mówił o płci, a ja się nie pytałam.

Ja z kolei zazdroszczę Wam wszystkich zwolnień lekarskich :p Coś w pracy przebąkiwali, żę może bym poszła na zwolnienie, ale tutaj zwolnienie jest płatne tylko 60%..... i nie dają tak łatwo, z tego co wiem, dają kobietom, które poroniły wcześniej, albo jak mają zagrożoną ciążę.
Ja bym wolała pracować. To szef namawia do zwolnienia, a lekarz na każdej wizycie mi je proponował. Na kolejnej wizycie przyjmę to zwolnienie, ale będę musiała sobie (poza normalnymi domowymi zajęciami) znaleźć jakieś twórcze zajęcie, bo nie wytrzymam inaczej.

A tak ogólnie to zawsze chciałam, żeby płeć była niespodzianką przy porodzie, ale niestety grono moich koleżanek naciska, żeby poznać płeć, bo chcą dawać ubranka... W związku z tym zmieniło się moje podejście do tej sprawy, ale bardziej chce dla nich tą płeć poznać, niż dla siebie. 🙄

reklama
Do góry