reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

Kurcze dziewczyny ale w takim razie to już nie wiem co robić... jeśli nie zrobię tego testu przed wizyta to wystarczy ze wykonam go później i później dostarczę lekarzowi wyniki? Bo trochę nie wiem jak to ugryźć :/ na prenatalne idę do ginekologa innego a mojej gin zapomniałam dopytać ..

reklama
Mi tak samo gin powiedział.
Btw, właśnie wróciłam z wizyty, wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że zapomniałam odebrać cytologię przed wizytą i dopiero po się okazało, że II grupa mi wyszła. Zła jestem na siebie jak nie wiem. 😡
Ale druga grupa to i tak chyba wszystko w porządku z tego co pamietam 🤨

Hej, jestem po kolejnym badaniu. Wszystko z Młodą dobrze. Martwiłam się, bo niestety 4 tygodnie temu złapaliśmy koronawirusa.

Zastanawiam się jednak nad rozmiarem dziecka. Dzisiaj mamy 14t+4d długość CRL 8.7cm czyli w normie. Ale waga (mierzona przez długość kości udowej, obwód główki i brzuszka) wyszła aż 120g i trochę się martwię czy nie rośnie we mnie małe słoniątko :)

Czy Wasi lekarze sprawdzali już wagę dziecka?

Kurcze dziewczyny ale w takim razie to już nie wiem co robić... jeśli nie zrobię tego testu przed wizyta to wystarczy ze wykonam go później i później dostarczę lekarzowi wyniki? Bo trochę nie wiem jak to ugryźć :/ na prenatalne idę do ginekologa innego a mojej gin zapomniałam dopytać ..
to chyba zalezy od lekarza.... w lux med dostalam skierowanie na test, a z wynikiem moge pojsc do lekarza prowadzacego ciaze. ostatecznie jednak bede robila w miejscu gdzie chodze od poczatku ciazy i powiedzial mi ze zrobi usg i pobiora krew a wynik ma byc w ciagu godziny bo moja cala aparature. Obstawiam, ze bede mogla zadzwonic do lekarza (nie ma z tym problemu przy innych wynikach) i o wszystko wypytac lub wpasc do niego na wizyte.

Becia a jestes w grupie ryzyka ? Zawsze mozna ta kwestie skobsultowac jeszcze podczas badania...na nfz wiem, ze trzeba troche poczekacna badanie, prywatnie raczej od reki

A gdzie masz to prenatalne? Kazda klinika\gabinet torche inaczej robia. Ale z reguly jest tak ze idziesz na usg genetyczne i mowisz ze tez chcesz pappe i oni pobieraja krew albo np ci mowia zebys jutro rano przyszla na pobranie. I wtedy jak lekarz bedzie mial wyniki krwi to opisze ci wsyztsko razem z usg i oszacuje ryzyko.
Bo jak zrobisz samo usg to bedziesz miala tylko parametry podane np Nt tyle i tyle, bez zadnego komenatrza

Ale druga grupa to i tak chyba wszystko w porządku z tego co pamietam 🤨
Może i ogólnie dobrze, ale mam zaznaczone zmiany zapalne i odczynowe: atrofią. Będę się denerwować, a już ciśnienie dziś dobre miałam :D i przez miesiąc schudłam kg - dziwne mi się raczej wydawało, że przytyłam :D i data mi się zmieniła na 28.04, wg dzisiejszego usg 15 tc + 6

W medicover jest tak ze idzie sie na usg, po usg pobieraja krew i po tygodniu odbiera sie wynik testu pappa tam jest wszytsko oszacowane ryzyka itp.

reklama
Może i ogólnie dobrze, ale mam zaznaczone zmiany zapalne i odczynowe: atrofią. Będę się denerwować, a już ciśnienie dziś dobre miałam :D i przez miesiąc schudłam kg - dziwne mi się raczej wydawało, że przytyłam :D i data mi się zmieniła na 28.04, wg dzisiejszego usg 15 tc + 6
Ja mam grupe II i opisane jako wynik prawidlowy. Wiekszosc kobiet w polsce ma grupe II. Grupe I ma niewielka gr kobiet i kobiety ktore jeszcze niewspolzyly.

Do góry