reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2021

Kurcze dziewczyny ale w takim razie to już nie wiem co robić... jeśli nie zrobię tego testu przed wizyta to wystarczy ze wykonam go później i później dostarczę lekarzowi wyniki? Bo trochę nie wiem jak to ugryźć :/ na prenatalne idę do ginekologa innego a mojej gin zapomniałam dopytać ..

reklama
Mi tak samo gin powiedział.
Btw, właśnie wróciłam z wizyty, wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że zapomniałam odebrać cytologię przed wizytą i dopiero po się okazało, że II grupa mi wyszła. Zła jestem na siebie jak nie wiem. 😡
Ale druga grupa to i tak chyba wszystko w porządku z tego co pamietam 🤨

Hej, jestem po kolejnym badaniu. Wszystko z Młodą dobrze. Martwiłam się, bo niestety 4 tygodnie temu złapaliśmy koronawirusa.

Zastanawiam się jednak nad rozmiarem dziecka. Dzisiaj mamy 14t+4d długość CRL 8.7cm czyli w normie. Ale waga (mierzona przez długość kości udowej, obwód główki i brzuszka) wyszła aż 120g i trochę się martwię czy nie rośnie we mnie małe słoniątko :)

Czy Wasi lekarze sprawdzali już wagę dziecka?

Kurcze dziewczyny ale w takim razie to już nie wiem co robić... jeśli nie zrobię tego testu przed wizyta to wystarczy ze wykonam go później i później dostarczę lekarzowi wyniki? Bo trochę nie wiem jak to ugryźć :/ na prenatalne idę do ginekologa innego a mojej gin zapomniałam dopytać ..
to chyba zalezy od lekarza.... w lux med dostalam skierowanie na test, a z wynikiem moge pojsc do lekarza prowadzacego ciaze. ostatecznie jednak bede robila w miejscu gdzie chodze od poczatku ciazy i powiedzial mi ze zrobi usg i pobiora krew a wynik ma byc w ciagu godziny bo moja cala aparature. Obstawiam, ze bede mogla zadzwonic do lekarza (nie ma z tym problemu przy innych wynikach) i o wszystko wypytac lub wpasc do niego na wizyte.

Becia a jestes w grupie ryzyka ? Zawsze mozna ta kwestie skobsultowac jeszcze podczas badania...na nfz wiem, ze trzeba troche poczekacna badanie, prywatnie raczej od reki

A gdzie masz to prenatalne? Kazda klinika\gabinet torche inaczej robia. Ale z reguly jest tak ze idziesz na usg genetyczne i mowisz ze tez chcesz pappe i oni pobieraja krew albo np ci mowia zebys jutro rano przyszla na pobranie. I wtedy jak lekarz bedzie mial wyniki krwi to opisze ci wsyztsko razem z usg i oszacuje ryzyko.
Bo jak zrobisz samo usg to bedziesz miala tylko parametry podane np Nt tyle i tyle, bez zadnego komenatrza

Ale druga grupa to i tak chyba wszystko w porządku z tego co pamietam 🤨
Może i ogólnie dobrze, ale mam zaznaczone zmiany zapalne i odczynowe: atrofią. Będę się denerwować, a już ciśnienie dziś dobre miałam :D i przez miesiąc schudłam kg - dziwne mi się raczej wydawało, że przytyłam :D i data mi się zmieniła na 28.04, wg dzisiejszego usg 15 tc + 6

W medicover jest tak ze idzie sie na usg, po usg pobieraja krew i po tygodniu odbiera sie wynik testu pappa tam jest wszytsko oszacowane ryzyka itp.

reklama
Może i ogólnie dobrze, ale mam zaznaczone zmiany zapalne i odczynowe: atrofią. Będę się denerwować, a już ciśnienie dziś dobre miałam :D i przez miesiąc schudłam kg - dziwne mi się raczej wydawało, że przytyłam :D i data mi się zmieniła na 28.04, wg dzisiejszego usg 15 tc + 6
Ja mam grupe II i opisane jako wynik prawidlowy. Wiekszosc kobiet w polsce ma grupe II. Grupe I ma niewielka gr kobiet i kobiety ktore jeszcze niewspolzyly.

Do góry