reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

U mnie w pracy to by szef chciał, żebym najlepiej do samego końca pracowała :/
L4 mam bez kodu B, ale w kadrach powiedzieli że jak dostarczę zaświadczenie od gina, ze jestem w ciąży i złożę wniosek o ponowne przeliczenie to mi wypłacą 100%.

reklama
U mnie w pracy to by szef chciał, żebym najlepiej do samego końca pracowała :/
L4 mam bez kodu B, ale w kadrach powiedzieli że jak dostarczę zaświadczenie od gina, ze jestem w ciąży i złożę wniosek o ponowne przeliczenie to mi wypłacą 100%.
A dlaczego bez kodu B? Tzn ze należy od razu z góry pytać ginekologa jakie to będzie zwolnienie?

Macierzyński to się wylicza jako średnia z ostatnich 3 mscy bez zwolnienia lekarskiego, znaczy jak mi się załapał jeden dzień z października to liczyć się będą lipiec,sierpień i wrzesień. To wiem, bo się koleżanki kadrowej pytałam, a wcześniej moja koleżanka się na tym przyjechała i jej wyliczyli do macierzyńskiego średnią chyba z wypłaty z 3 lat wcześniej :(

Macierzyński to się wylicza jako średnia z ostatnich 3 mscy bez zwolnienia lekarskiego, znaczy jak mi się załapał jeden dzień z października to liczyć się będą lipiec,sierpień i wrzesień. To wiem, bo się koleżanki kadrowej pytałam, a wcześniej moja koleżanka się na tym przyjechała i jej wyliczyli do macierzyńskiego średnią chyba z wypłaty z 3 lat wcześniej :(
"Podstawa wymiaru zasiłku macierzyńskiego równa się przeciętnemu miesięcznemu wynagrodzeniu wypłaconemu za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo za okres faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące jeśli ktoś był krócej niż 12 miesięcy. "

Dziewczyny a mam takie pytanie bo trochę się niepokoje.
moja ginekolog przepisała mi ostatnio do brania magnez b6 forte 2 razy dziennie. Ja biorę także witaminy mama dha premium w których także jest magnez w ilości 200 Mg.
Nie wiem czemu mam przyjmować aż tyle tego magnezu.. jakoś się martwię ze od nadmiaru może mi coś zaszkodzić, ginekolog powiedziała ze mimo ze biorę już witaminy z magnezem ten magne b6 forte także mam brać.. mam mętlik wglowie
Jak nie masz problemów z nerkami to najgorszym wypadku cie trochę przeczysci ;) Magnez biorę oprócz tego co jest w preparatach dla kobiet w ciąży. Dosyć często kobietom w ciąży zaleca się dodatkowo więc spokojnie :)

Macierzyński wylicza się jako średnia z ostatnich 12 miesięcy, ale zaczynają liczyć od pierwszego napotkanego momentu kiedy masz 3 miesiace bez żadnego dnia zwolnienia lekarskiego. Czyli w Twoim przypadku jeśli było L4 w październiku a wcześniej nie (czyli lipiec,sierpień,wrzesień bez żadnego dnia na L4) to średnią liczą od sierpnia 2019 do września 2020 (z 12 miesięcy).

Hej dziewczyny!
Czy jak robiłyście badanie moczu to miałyście obecne leukocyty? U mnie już dwa razy wyszły i będę robić posiew.
Macie jakieś doświadczenia?
Ale leukocyty chyba muszą być, tylko tam w jakimś zakresie? Do 5 chyba, jak tak patrzę na swoje wyniki to tam obok taka legenda jest:)
Też jutro robię posiew, ale to przez kamien.

reklama
A ok, czyli wiedziałam, że dzwoni tylko nie do końca w którym kościele. Hmmm... W sumie może to i dobrze, bo jak znam siebie to bym jeszcze się próbowała przemęczyć zamiast brać zwolnienie...
Heh... już myślałam, że na uczuleniu się czarna seria zakończy, tymczasem ułamał mi się ząb :(

Do góry