reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Ja praktycznie nie włączam tv przy małym . Zwracam na to uwagę przy karmieniu , zabawie czy ćwiczeniach - po prostu bardzo się rozprasza. Wieczorem miałam duzy problem z uśpieniem go - zasypiał koło 23 a jak nie ma w ogóle tv to o 21ej już śpi w łóżeczku . Zamiast tv włączam cicho radio -jakąś spokojną stację albo gra płyta z muzyką klasyczną dla bobasa. W sumie to już mi nie brakuje tv -przyzwyczaiłam się a teraz musze ojca przekonać ,że jak wróci z delegacji żeby ograniczył oglądanie.

reklama
To tak jeszcze ostatnie pytanie na dzisiaj :) jak bede musiala przejsc z piersi na mleko modyfikowane to od razu podać małej 2? chodzi mi tez o kaszki ktore przygotowuje się na mleczku mm...

Hej, u nas tv czesem leci jak starsza czasem ogląda bajki, ale mlodego tv nie interesuje.
Z innej beczki teraz musze sie wygadać bo zwariuje, prosze powiedzcie ze ktoras tez tak miala i kiedys to minie. Chodzi o to ze nasz Junior mimo ze na dniach konczy pol roku nadal w nocy daje czadu....juz z mezem chodzimy jak zombie. Zjada butle o 20 i niby zasypia. Pisze niby bo juz kolo 23 pierwszy placz o jedzenie, ale zeby zjadl a ten wypije z 60 i juz spi i za 2 h znowu to sano i tak do rana juz. Probowalam przesunac mu godz ale choc by sie walilo palilo ma zegarek chyba 20 jesc i spac. W dzien ma pare drzemek. Wypija roznie od 60 do 120 wiecej za nic. I tak sie zastanawiam kiedy i czy wogole moze zaczac spac w nocy choc 3 h...

Maciej aktualnie w dzień śpi dwa razy zwykle około 30-60 minut. Zdarza się więcej lub mniej. Zasypia koło 20-21. Budzi się średnio co godzinę a nad ranem tak koło 4-5 jak zacznie się kręcić to koniec spania. Je cycka kilka razy. Po co się budzi i dlaczego nie wiem. Obstawiam że za dużo nowych umiejętności, za dużo wrażeń z otoczenia. Likwidacja tv nic nie daje.
Z doświadczenia z dziewczynami mogę ci pocieszyć że to minie. Pamiętam że Kasia długi czas wstawała o 1-2 i zasypiała koło 5-6..... Także tego.....
Do Macieja wstaje tylko ja bo G śpi z Kasią i do niej wstaje. Tak, tak ma ponad 2 lata i potrafi obudzić się w nocy i chce się bawic.... Ale my się już przyzwyczailiśmy że nasze dzieci spać nie lubią i nie chcą.

U mnie mała śpi w ciagu dnia również dwa razy i w tej chwili są to drzemki po maks 40 min. w nocy teraz budzi się na karmienie co 3h, czyli zasypia po 20 i pobudka przed 12 lub zaraz po, potem po 3 i 6 i zalezy jak panienka chce zasnać to jeszcze spimy lub nie.

Maciej aktualnie w dzień śpi dwa razy zwykle około 30-60 minut. Zdarza się więcej lub mniej. Zasypia koło 20-21. Budzi się średnio co godzinę a nad ranem tak koło 4-5 jak zacznie się kręcić to koniec spania. Je cycka kilka razy. Po co się budzi i dlaczego nie wiem. Obstawiam że za dużo nowych umiejętności, za dużo wrażeń z otoczenia. Likwidacja tv nic nie daje.
Z doświadczenia z dziewczynami mogę ci pocieszyć że to minie. Pamiętam że Kasia długi czas wstawała o 1-2 i zasypiała koło 5-6..... Także tego.....
Do Macieja wstaje tylko ja bo G śpi z Kasią i do niej wstaje. Tak, tak ma ponad 2 lata i potrafi obudzić się w nocy i chce się bawic.... Ale my się już przyzwyczailiśmy że nasze dzieci spać nie lubią i nie chcą.
A może małemu ząbki idą?

@Anusia poprostu taki egzemplarz Ci trafił, próbowałam uwierz mi wszystkiego, przeczytałam mnóstwo książek i niccc. W końcu gdzieś trafiłam na artykuł gdzie było napisane że taki typ mi się trafił, podobno są dzieci co lubią spać i potrzebują tego snu a są takie co nie. Z czasem to się wydłużało ale bez szału, po cieszę Cię że córa ma 4 lata i jeszcze się budzi ale już sama przychodzi do nas a uśpić ją to walka z wiatrakami. Bardzo mało śpi max 8-9 godzin. W dzień przestała spać mając ok 1,5 roku bo męczarnią było ją uśpić. Coś w tym musi być bo Amka śpi o niebo lepiej o 20-21 idzie spać , potem budzi się 2-3 a potem różnie raz co 3 godziny raz co 1,5h i tak do 8-9. Przy niej czuję się wyspana. W dzień robi jedna drzemkę do 2h a potem 2-3 po godzinie czasem nie całej.

@kjsko z młodą przechodziłam na mleko ok 11 miesiąca to podałam jej te o 6 miesiąca. Tutaj chciałam też zacząć nie długo dawać chociaż raz dziennie ale też się zastanawiam jakie podać bo moja dopiero za dwa tygodnie na 6 miesięcy.

@Tysia też mieliśmy problem z brzuszkiem przed wczoraj i nawet w nocy stan podgorączkowy, widać było że ją coś męczy bo stękała w nocy i często się budziła jak nigdy. Wczoraj zrobiłam przerwę. Zobaczymy dzisiaj. Dodam że od około dwóch tygodni dopiero rozszerzamy.

@kjsko, myśle, że od razu przechodzisz na mm nr 2 bo jest od 6 miesiąca i dostosowane do potrzeb malucha.
@aNusia90, u nas identycznie ! Spać musi iść o 20 i koniec, a o 23 obowiązkowo pobudka na butle.. także ja już się nawet wcześniej nie kładę tylko czekam, daje mleko i dopiero idę spać.. pózniej pobudka o 3 i 6:30/7

Może najpierw sprobuje podac jej jakąs małą ilość tej dwójki i zobacze co będzie. a czy przy rozszerzaniu diety podawałyście probiotyk? Na Podbeskidziu piekna pogoda, zimno ale slonecznie.

reklama
Do góry