reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

Ja praktycznie nie włączam tv przy małym . Zwracam na to uwagę przy karmieniu , zabawie czy ćwiczeniach - po prostu bardzo się rozprasza. Wieczorem miałam duzy problem z uśpieniem go - zasypiał koło 23 a jak nie ma w ogóle tv to o 21ej już śpi w łóżeczku . Zamiast tv włączam cicho radio -jakąś spokojną stację albo gra płyta z muzyką klasyczną dla bobasa. W sumie to już mi nie brakuje tv -przyzwyczaiłam się a teraz musze ojca przekonać ,że jak wróci z delegacji żeby ograniczył oglądanie.

reklama
To tak jeszcze ostatnie pytanie na dzisiaj :) jak bede musiala przejsc z piersi na mleko modyfikowane to od razu podać małej 2? chodzi mi tez o kaszki ktore przygotowuje się na mleczku mm...

Hej, u nas tv czesem leci jak starsza czasem ogląda bajki, ale mlodego tv nie interesuje.
Z innej beczki teraz musze sie wygadać bo zwariuje, prosze powiedzcie ze ktoras tez tak miala i kiedys to minie. Chodzi o to ze nasz Junior mimo ze na dniach konczy pol roku nadal w nocy daje czadu....juz z mezem chodzimy jak zombie. Zjada butle o 20 i niby zasypia. Pisze niby bo juz kolo 23 pierwszy placz o jedzenie, ale zeby zjadl a ten wypije z 60 i juz spi i za 2 h znowu to sano i tak do rana juz. Probowalam przesunac mu godz ale choc by sie walilo palilo ma zegarek chyba 20 jesc i spac. W dzien ma pare drzemek. Wypija roznie od 60 do 120 wiecej za nic. I tak sie zastanawiam kiedy i czy wogole moze zaczac spac w nocy choc 3 h...

Maciej aktualnie w dzień śpi dwa razy zwykle około 30-60 minut. Zdarza się więcej lub mniej. Zasypia koło 20-21. Budzi się średnio co godzinę a nad ranem tak koło 4-5 jak zacznie się kręcić to koniec spania. Je cycka kilka razy. Po co się budzi i dlaczego nie wiem. Obstawiam że za dużo nowych umiejętności, za dużo wrażeń z otoczenia. Likwidacja tv nic nie daje.
Z doświadczenia z dziewczynami mogę ci pocieszyć że to minie. Pamiętam że Kasia długi czas wstawała o 1-2 i zasypiała koło 5-6..... Także tego.....
Do Macieja wstaje tylko ja bo G śpi z Kasią i do niej wstaje. Tak, tak ma ponad 2 lata i potrafi obudzić się w nocy i chce się bawic.... Ale my się już przyzwyczailiśmy że nasze dzieci spać nie lubią i nie chcą.

U mnie mała śpi w ciagu dnia również dwa razy i w tej chwili są to drzemki po maks 40 min. w nocy teraz budzi się na karmienie co 3h, czyli zasypia po 20 i pobudka przed 12 lub zaraz po, potem po 3 i 6 i zalezy jak panienka chce zasnać to jeszcze spimy lub nie.

Maciej aktualnie w dzień śpi dwa razy zwykle około 30-60 minut. Zdarza się więcej lub mniej. Zasypia koło 20-21. Budzi się średnio co godzinę a nad ranem tak koło 4-5 jak zacznie się kręcić to koniec spania. Je cycka kilka razy. Po co się budzi i dlaczego nie wiem. Obstawiam że za dużo nowych umiejętności, za dużo wrażeń z otoczenia. Likwidacja tv nic nie daje.
Z doświadczenia z dziewczynami mogę ci pocieszyć że to minie. Pamiętam że Kasia długi czas wstawała o 1-2 i zasypiała koło 5-6..... Także tego.....
Do Macieja wstaje tylko ja bo G śpi z Kasią i do niej wstaje. Tak, tak ma ponad 2 lata i potrafi obudzić się w nocy i chce się bawic.... Ale my się już przyzwyczailiśmy że nasze dzieci spać nie lubią i nie chcą.
A może małemu ząbki idą?

@Anusia poprostu taki egzemplarz Ci trafił, próbowałam uwierz mi wszystkiego, przeczytałam mnóstwo książek i niccc. W końcu gdzieś trafiłam na artykuł gdzie było napisane że taki typ mi się trafił, podobno są dzieci co lubią spać i potrzebują tego snu a są takie co nie. Z czasem to się wydłużało ale bez szału, po cieszę Cię że córa ma 4 lata i jeszcze się budzi ale już sama przychodzi do nas a uśpić ją to walka z wiatrakami. Bardzo mało śpi max 8-9 godzin. W dzień przestała spać mając ok 1,5 roku bo męczarnią było ją uśpić. Coś w tym musi być bo Amka śpi o niebo lepiej o 20-21 idzie spać , potem budzi się 2-3 a potem różnie raz co 3 godziny raz co 1,5h i tak do 8-9. Przy niej czuję się wyspana. W dzień robi jedna drzemkę do 2h a potem 2-3 po godzinie czasem nie całej.

@kjsko z młodą przechodziłam na mleko ok 11 miesiąca to podałam jej te o 6 miesiąca. Tutaj chciałam też zacząć nie długo dawać chociaż raz dziennie ale też się zastanawiam jakie podać bo moja dopiero za dwa tygodnie na 6 miesięcy.

@Tysia też mieliśmy problem z brzuszkiem przed wczoraj i nawet w nocy stan podgorączkowy, widać było że ją coś męczy bo stękała w nocy i często się budziła jak nigdy. Wczoraj zrobiłam przerwę. Zobaczymy dzisiaj. Dodam że od około dwóch tygodni dopiero rozszerzamy.

@kjsko, myśle, że od razu przechodzisz na mm nr 2 bo jest od 6 miesiąca i dostosowane do potrzeb malucha.
@aNusia90, u nas identycznie ! Spać musi iść o 20 i koniec, a o 23 obowiązkowo pobudka na butle.. także ja już się nawet wcześniej nie kładę tylko czekam, daje mleko i dopiero idę spać.. pózniej pobudka o 3 i 6:30/7

Może najpierw sprobuje podac jej jakąs małą ilość tej dwójki i zobacze co będzie. a czy przy rozszerzaniu diety podawałyście probiotyk? Na Podbeskidziu piekna pogoda, zimno ale slonecznie.

reklama
Do góry