reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Jestem w 13t4d :) Pewnie będę spokojniejsza jak poczuje ruchy, ale na to muszę jeszcze poczekać bo to pierwsza ciąża a dodatkowo do szczupłych nie naleze wiec z pokorą czekam :)

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Tak, oczywiście, spokojniejsza :-D A dlaczego jeszcze się nie rusza, a czemu tak mało, a dlaczego tak słabo a czemu dziś wcale?

Dzień dobry. U nas piękna pogoda, ciepło i słonecznie. Łaskawa jesień w tym roku.

reklama
Dziewczyny, jestem zalamana. Podczas prenatalnych nie mogli zrobic badania na przeziernosc karku, bo dziecko bylo za duze (w ogole to byla szopka, ja musialam ich uswiadamiac, ze umowili mnie za pozno i przelozyli badania na wczesniej, ale i tak bylo za pozno). Tak wiec wyslali moja krew do badan i dzisiaj sie dowiedzialam, ze mam podwyzszone ryzyko. Siedze i placze, bo nie wiem co zrobic dalej. Oferuja dalsze badania krwi - wynik do tygodnia, albo amniopunkcje - powiedziano ze wynik 2-3 dni, ale ryzyko poronienia. Jestem w rozsypce, zbieram sie powoli do szpitala, by zrobic badania krwi, ale nie wiem, czy nie chce amniopunkcji juz. Nic o tym nie wiem, wiem ze caltha wspominalas tutaj o tym badaniu. Nawet nie wiem, na ile wiarygodne beda rezultaty.....

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom

Przy amniopunkcji ryzyko 1na200 poronienie lekarz mi wczoraj tlumaczył i co do amniopunkcji to juz decyzja rodzicow

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

w 14+4, a najpierw umowili mnie na 23.11 kiedy bylabym juz w 16 tygodniu

Maripo w którym tyg jesteś? Pierwsze prenatalne robi się między 11 a 14 tyg... z jakiego powodu miałaś skierowanie na te badania? Może ciąża jest juz za duża ze to wszystko wyszło... ja tez mialam przeboje i amniopunkcje tez miałam bo badania źle wychodziły a okazało się że dziecko było za duże jak na ten tydzień i stad te zawirowania... ryzyko poronienia jest niewielkie ale jest wiec trzeba podpisać zgodę... amnio można zrobić już w 15 tyg 1 dniu żeby było bezpiecznie...
Daj znać i spokojni, trzymaj się

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny, jestem zalamana. Podczas prenatalnych nie mogli zrobic badania na przeziernosc karku, bo dziecko bylo za duze (w ogole to byla szopka, ja musialam ich uswiadamiac, ze umowili mnie za pozno i przelozyli badania na wczesniej, ale i tak bylo za pozno). Tak wiec wyslali moja krew do badan i dzisiaj sie dowiedzialam, ze mam podwyzszone ryzyko. Siedze i placze, bo nie wiem co zrobic dalej. Oferuja dalsze badania krwi - wynik do tygodnia, albo amniopunkcje - powiedziano ze wynik 2-3 dni, ale ryzyko poronienia. Jestem w rozsypce, zbieram sie powoli do szpitala, by zrobic badania krwi, ale nie wiem, czy nie chce amniopunkcji juz. Nic o tym nie wiem, wiem ze caltha wspominalas tutaj o tym badaniu. Nawet nie wiem, na ile wiarygodne beda rezultaty.....

Więc na spokojnie. Ryzyko poronienia wynikające z samego zabiegu, czyli poronienia zdrowej ciąży, która normalnie by się utrzymała jest jak 1 do 500 czyli bardzo mało. Tamte 1-2% to ryzyko ogólne, czyli poronienia łącznie z ciążami chorymi.
Amniopunkcja wykryje na 100% (czyli to już diagnoza a nie statystyka jak pappa, USG czy nipt) wady chromosomowe- czyli gdy jest nie taka liczba lub wygląd chromosomów. Czyli Downa, Edwards, patou wykryje i tego typu zespoły. Plus płeć. Jeśli niea wskazań by badać dokładniej, a nie ma to np. mukowiscydozy, huntingtona, hemofilii nie wykryje

Do góry