reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Ja też biore kawas i jod:)
Moj maly spal ze mna ze wzgledu na to ze budzil się co 2.5h co piersi i nie chcialo mi sie isc do 2 pokoju zeby go nakarmic wygodniej było nawet na spaniu go karmic..a po za tym jakos wolalam żeby spal z nami.. I problemu nie mialam zeby spal sam jak mial pol roku.. Od razu zrozumial ze ma tam spac.. Nawet z smoczkiem nie mialam problemu.. Problem mam natomiast by oduczyć go od robienia kupy do pampersa. Caly dzien chodzi bez a na noc mu zakladam i od razu kupa.. Siku robi na nocnik...
Kupę trudniej dzieciom ogarnąć. I często się też wstydzą, np. jak wiedzą że idzie to idą w odosobnienie.
Mi też z pieluchą poszło super- po prostu poczekałam aż sama będzie gotowa- nie było wysadzania, pytania itd. Przyszedł ten dzień i bez wpadek poszło. Od tygodnia też na noc, a jeszcze chwilę temu pampers ledwo dawał radę po nocy

reklama
W miejscu gdzie będę robiła prenatalne jest możliwość 3d/4d ale nie za darmo, 100 zł więcej za takie przyjemności. Może sobie później takie zafunduję, jak dzidzia będzie większa :)
@klaslaw1987 świetny prezent mikołajkowy :)

W miejscu gdzie będę robiła prenatalne jest możliwość 3d/4d ale nie za darmo, 100 zł więcej za takie przyjemności. Może sobie później takie zafunduję, jak dzidzia będzie większa :)
@klaslaw1987 świetny prezent mikołajkowy :)
U mojego gina któraś z dziewczyn stąd rozbiła i przyłączył jej na 3d i liczę po cichu ze u mnie też się uda [emoji4]

Najważniejsze żeby maluch był zdrowy [emoji4]

U nas tez sie placi 100zl za usg 4d , ja wole isc kolo16/19tyg bo dzidzia miesci sie na jednym zdj a jak starsze to mniej widać:) z moim synem bylam w 24tyg i tylko siusiaka chcial nam pokazywac hehe:) ale udalo sie zrobic zdj buzi:)

Tez może uda sie mi dowiedzieć na święta:) lub Mikolajki:) taki prezent zrobię narzyczonemu jak sie dowiem plci :)
3jgxhqvk0aa9pnee.png

@LilithGoth32 oby jak najszybciej wszystko się wyrównało.

Ja biorę w tej chwili tylko wit D, kwas foliowy i jod ale od 13tc kazał przejść na witaminy. I chyba pójdę w mama DHA bo tylko tam są odpowiednie dawki wit D i jodu (tak jak mi endokrynolog zaleciła) a nie ma żelaza. A ja nie chcę żelaza bo w poprzednich ciążach miałam zawsze super hemoglobinę a mam problemy z jelitami.
Czytałam o jednym przypadku w PL i kilku na świecie, faktycznie to się zdarzyło ale szczerze... nie wiem jak. Musiały dojść do tego inne okoliczności, niż samo spanie z dzieckiem. Po porodzie w kobiecie zachodzą ogromne zmiany nie tylko fizyczne, przede wszystkim następuje nadwrażliwość na dźwięki. Odkąd jestem mamą stałam się czujna jak pies, w nocy budzi mnie wszystko a dodatkowo po porodzie instynktownie jestem uwrażliwiona na dźwięki jakie wydaje noworodek i niemowlę. Najmniejszy dźwięk.

Przy pierwszym dziecku tak miałam. Pełna czujność, budzenie się na każdy dźwięk. Przy drugim nie byłam w stanie nie zasnąć podczas karmienia w nocy - i to nawet jak karmiłam na pół siedząco. Po prostu wbrew mojej woli zasypiałam - taka byłam zmęczona. I nie budziłam się już tak na każdy dźwięk. Za którymś razem karmiąc zasnęłam i zakryłam małego kołdrą - na szczęście nic się nie stało ale przestraszyłam się nie na żarty. Po tym jedyne co mi się udało osiągnąć to odruch żeby karmiąc w 100% odkrywać się i odsuwać kołdrę na bok - bo nie dało się nie zasnąć. Mąż też za drugim razem nie budził się do dziecka, a za pierwszym zawsze wstawał i przewijał i dopiero mi podawał. Także nie ma reguły - czasem ten instynkt przestaje niestety działać. Może teraz będzie lepiej bo chyba jestem w dużo lepszej formie (przynajmniej na razie).
My mamy zawsze łóżeczko w naszym pokoju przy łóżku do końca karmienia piersią (czyli 18 miesięcy w przypadku córki, 12 w przypadku syna). Kończyłam karmić zawsze z powodu mojego dłuższego wyjazdu (choć przy córce miałam tyle mleka że nawet po 10-dniowym wyjeździe wróciłam do karmienia).

Mi się chce śmiać jak sobie przypomnę moje oczekiwania w kwestii porodu, specjalnie do Krakowa pojechałam żeby rodzić ze znieczuleniem, jak dojechałam było już za późno, 20 minut później urodziłam :D
@Katherine zs co za przygoda ;) ja tez na osttanich nogach zdazylam na porodowke - tak kocham szpitale, 2 h i urodziłam

ale produkcja :) nadobilam i polowe zapomniaalm co chcialam napisac :(

@LilithGoth wiesz cos wiecej ? co to za plamienia? co do cukru to wspolczuje ale moze wiecej insuliny sprawe zalatwi?

@klaslaw cudownie ze wszystko dobrze, trzymamy kciuki za prenatalne :) u mnie przelaczyl na 3d ale doslownie na chwile

@Jetkaa co do kupy to temat rzeka :( mojej siostry corka to robila tylko w pieluszke - tak sie bala jak cos z niej wypada :( siostra chwalila, duzo tlumaczyla i w koncu corka dorosla do robienia na wc- zycze duzo cierpliwosci
ja uzywalam ekopieluszek i syn wczesniej mial swiadomosc toaletowa - zastanawial sie ktoras z was nad ekopieluchami ?

Wiktor tez dlugo spal z nami w pokoju - tylko ze moj maz strasznie chrapie i czasami mialam wrazenie ze synek sie budzil w tym halasie
ja spie z zatyczkami ale syna zawsze slysze nawet w osobnym pokoju

Ostatnia edycja:
Witam Was Mamy chciałabym dołączyć do Was.Jestem mamą 2.5 letniego Dawidka.W grudniu 2016 roku ciąża obumarła w 10 tyg,teraz jestem w ciąży w 13 tyg mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku chociaż nie obyło się już bez przeżyć. Tydzień temu zaczęłam krwawic, pojechalam na IP na szczęście serduszko biło i przyczyną krwawienia był krwiak dostałam zalecenia oszczędny tryb życia,żadnego dzwigania nospa3 razy dziennie i Luttagen mam nadzieję ze pozbede sie go i bede mogła cieszyć sie tą ciążą ,bo narazie jestem ciagle w nerwach :(:(

reklama
@Katherine zs co za przygoda ;) ja tez na osttanich nogach zdazylam na porodowke - tak kocham szpitale, 2 h i urodziłam

ale produkcja :) nadobilam i polowe zapomniaalm co chcialam napisac :(

@LilithGoth wiesz cos wiecej ? co to za plamienia? co do cukru to wspolczuje ale moze wiecej insuliny sprawe zalatwi?

@klaslaw cudownie ze wszystko dobrze, trzymamy kciuki za prenatalne :) u mnie przelaczyl na 3d ale doslownie na chwile

@Jetkaa co do kupy to temat rzeka :( mojej siostry corka to robila tylko w pieluszke - tak sie bala jak cos z niej wypada :( siostra chwalila, duzo tlumaczyla i w koncu corka dorosla do robienia na wc- zycze duzo cierpliwosci
ja uzywalam ekopieluszek i syn wczesniej mial swiadomosc toaletowa - zastanawial sie ktoras z was nad ekopieluchami ?

Wiktor spal tez dlugo spal z nami w pokoju - tylko ze moj maz strasznie chrapie i czasami mialam wrazenie ze synek sie budzil w tym halasie
ja spie z zatyczkami ale syna zawsze slysze nawet w osobnym pokoju
Wlasnie tez go chwale mowie mu ze jestem dumna z niego czy cos takiego milego, ale wiesz ja jestem bezradna bo np tesciowa go szantażuje ze jak nie zrobisz kupe to ci nic nie dam i dziecko głupieje bo ja mu daje wolna reke nic na siłę a ona? Ehh

Do góry