reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

reklama
Dzien dobry dziewczyny
Trzymam kciuki za wizyty
Ja juz tez patrzylam na wozki jest kilka naprawde fajnych.

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam zapisany ‘poradnik’ wozkowy z poprzedniego forum, moge wkleic. Pisala go dziewczyna baaaardzo obeznana w temacie;)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom
Wklej, chętnie poczytam. Jak macie jakieś wybrane wózki, możecie wkleić link, ja się zastanawiałam nad którymś z bebetto, ale chętnie jeszcze się rozglądnę. Tak właściwie u mnie to trochę śmieszna sprawa, bo mam w rodzinie takiego kilkumiesięcznego okruszka i być może po nim będę miała wózek, ale prosić o niego nie będę :) będzie to będzie, nie będzie to kupię. Mój stary sprzedałam, chociaż wyglądał jak nowy, ale przez te lata trochę się moda zmieniła, a ja doszłam do wniosku że to już pewnie ostatnie dziecko, to chociaż powożę sobie w czymś fajnym.

1. Gdzie mieszkam/gdzie będę chodzić z dzieckiem na spacer
a) w mieście
a1) chodniki są z kostki/płyt
- koła pompowane + amortyzacja
a2) chodniki są równe, lane, asfaltowe
- koła piankowe + amortyzacja
b) na wsi/ w małym miasteczku/ las/ wertepy itp
- koła pompowane + amortyzacja

>>> amortyzacja jest ważna dla maluszków - nie może nimi trząchać - a przynajmniej na początku, bo nie będą spać, poza tym maluszki są delikatne :)))

>>> najlepsza na świecie jest amortyzacja na paskach, ale wiąże się to z tym, że wózek nie ma skrętnych przednich kół

2. Gdzie mieszkam - w bloku, w domku, mam windę, nie mam windy, będę targać wózek lub nie
a) w bloku, bez windy, będę tachać
- wózek ultralekki - np Graco Evo, waga wózka ze wszystkimi założonymi elementami (bez dziecka) nie powinna przekraczać 10-15 kg MAX. Trzeba pamiętać, że pompowane koła są dość ciężkie. Wybierajcie koniecznie aluminiowe ramy - nie z żadnych stopów. Jak pójdziecie oglądać - weźcie ze sobą magnes - jak się przyczepi, to nie jest to aluminium :)
b) domek lub mieszkanie z winą, wózka nie trzeba nosić
- bez ograniczeń :) wybierzcie co Wam się tylko podoba :)

3. Czy jeżdżę/ będę jeździć samochodem:
a) tak na zakupy
- koniecznie przed zakupem zobaczcie, czy stelaż wejdzie Wam do bagażnika, bo może zabraknąć np 2cm i dooopa
- koniecznie trzeba dokupić adaptery do fotelika (nie nosidełka) aby montować fotelik na stelażu
b) tak do rodziny
- pierwszy punkt jak wyżej
- jeśli trasy są długie lub częste - wybierzcie bezpieczne foteliki - jak Recaro (robią fotele dla rajdowców) - mieliśmy Young Profi Plus - zdecydowanie polecam,Cybex, Besafe i Maxi Cosi. Na takie trasy nie używajcie "nosidełek" dołączonych do zestawów.
W tym roku mam już fotelik Avionaut Jet od Jedo, jest fajny, dobrze zabudowany, ale mimo wszystko zastanawiam sie nad Recaro.
c) nie będę jeździć
- może być zwykłe nosidełko

>>> nie trzymajcie dziecka zbyt długo w foteliku/nosidełku - nie jest to naturalna dla dziecka pozycja

>>> fotelik spokojnie można kupic używany, ale
- najlepiej jakby jescze był na gwarancji
- styropian MUSI być cały - nie dajcie się nabrać, że coś sie ukruszyło (chyba, że faktycznie jakiś mały rożek jest uszkodzony - aczkolwiek już do samochodu się nie nadaje), że jest sklejony itp. Każde, nawet najmniejsze uszkodzenie któregokolwiek elementu fotelika powoduje to, że nie spełnia już swojej podstawowej fukncji - bucia bezpiecznym fotelikiem samochodowym, natomiast jako nosidełko sprawdzi się doskonale :)
- każdy fotelik ma naklejkę - poniżej naklejka z Maxi Cosi
http://www.fotelik24.pl/blog/wp-con...call-maxicosi_citi_sps_manufactoring_date.jpg

Zakodowany jest tutaj rok produkcji - 1613 oznacza 16 tydzień 13 roku

Każda firma ma inaczej zakodowany rok produkcji w foteliku - jak macie wątpliwości - dzwońcie do producenta/dystrybutora i pytajcie.
Fotelik nie powinien byc starszy niż 2 lata. Można na allegro kupić fajne foteliki w dobrych cenach.

4. Nasze dzieci będą jeździć w zimie w gondoli - musi byc duża - min 80 cm, i dobrze zabudowana.
- gondola powinna mieć podnoszone plecki
- konieczna jest "pokrywka" od gondoli
- fajnie jest jak budka jest rozszerzana - ale nie musi

5. Spacerówka powinna mieć kąt prosty, pięciopunktowe pasy i pałąk.
- Dzieci są dość ruchliwe - bezwzględnie powinny jeździć w pasach.
- siedzisko musi byc na tyle szerokie, żeby zmieścił się ciepły śpiwór (ten sam, którego używałysmy w gondoli :)), żeby dziecko mogło się wiercić bez przeszkód :)
- siedzisko powinno się rozkładać na płasko, lub prawie płasko - kąt 45 stopni jest za duży
- pamiętajcie, że po rozłożeniu oparcia raczej nie włożycie zakupów do kosza - jest to możliwe lecz w takim przypadku jest to raczej sport ekstremalny :)
- siedzisko powinno byc montowane przodem lub tyłem do kierunku jazdy lub wózek powinien mieć przekładaną rączkę - maluszki wozimy przodem do nas
- jesli będziecie chodzić na duże zakupy - szukajcie wózków z koszem do 5 kg. Taki jest np Graco Quattro Tour De lux - wózek genialny - jeśli chodzi o spacerówkę.

6. Torba i parasolka do wózka - rzeczy mega przydatne, nie muszą być oryginalne :)

Do porodu jest jeszcze chwila, zacznijcie juz szukać wózka - oglądajcie ceny na Olx i Allegro, powiedzmy co drugi dzień, zobaczycie jak się kształtują ceny i jaki jest stan wózka w tych pieniądzach (dotyczy używanych). Po miesiącu powinnyście być zorientowane :) Oczywiście szukacie tylko tych modeli, które wybierzecie :)
Uważajcie na handlarzy na Allegro - ogladając Allegro regularnie - łatwo wyłapiecie, kto sie tym zajmije zawodowo, a kto jest pseudo handlarzyną.
Nie dajcie sie nabrać na to, że była rdza na felgach, ale posprejowaliśmy i jest git. Nie jest :) Felgi sa profesjonalnie chromowane, na to kładziony jest lakier bezbarwny. Sprej nic nie da jak rdza jest pod lakierem. Za chwile będzie odpadać.
Uważajcie na kolory - w modelach gdzie jest jedna budka do gondoli i do spacerówki (zwłaszcza w czerwieniach i ciemniejszych kolorach takich jak granat, brąz, czarny) budka może być wyblakła. Jeśli macie wątpliwości proście o zdjęcie samej budy z pokrywką od gondoli (budy używa się cały czas, a osłonka z gondoli i spacerówki to są elementy używane najrzadziej.)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom

Najlepiej kupić po taniości, bo zwykle wózki 2w1 mają kiepskie spacerówki. Z gondoli korzysta się 6-8mcy, a że spacerówki to już 1-2lata, więc warto zainwestować w porządną spacerówkę

Ciśnienie jest na tyle niegroźne że jak na razie mam brać acard75g na noc jak na razie nie ma potrzeby włączania dophegytu ale na pewno za jakiś czas trzeba będzie go podawać ale jeszcze nie teraz.

A od jakiego ciśnienia uważają, że niebezpieczne? Mówią skąd je masz tak wcześnie? I jak ten holter wyszedł?

Holter ciśnienia zarejestrował różne od wysokich do w miarę niskich ... Powiedziała mi lekarka na obchodzie że jeżeli te ciśnienia będą ciągle ale to cały czas pożywek 140/90 za każdym razem a nie co drugi trzeci pomiar to wtedy będą wdrażać leczenie i że na pewno będę wtedy w szpitalu. Jak na razie jest tak że przyszłam z wysokim ciśnieniem a leżę z wysokim cukrem.

Holter ciśnienia zarejestrował różne od wysokich do w miarę niskich ... Powiedziała mi lekarka na obchodzie że jeżeli te ciśnienia będą ciągle ale to cały czas pożywek 140/90 za każdym razem a nie co drugi trzeci pomiar to wtedy będą wdrażać leczenie i że na pewno będę wtedy w szpitalu. Jak na razie jest tak że przyszłam z wysokim ciśnieniem a leżę z wysokim cukrem.

Ważne, że pod kontrolą i że podeszli całościowo

reklama
Dzień dobry :)

Czeka nas bardzo dużo bardzo ważnych wizyt widzę, kciuki zaciśnięte, będzie dobrze! Proszę o szybkie relacje ze zdjęciami.

Faktycznie lekarze wyliczają termin porodu z OM i liczą cykl 28- dniowy, bo taka jest średnia. Dlatego usg prenatalne jest tym, które pokaże realny termin porodu i jego należy się trzymać. Kolejne usg nie będą już miarodajne, dzieci zaczynają rosnąć w różnym tempie, części ciała - brzuszek, głowa i kość udowa rozjeżdżają się nawet o 2 tygodnie w wymiarach.

Dlatego z OM termin porodu wychodzi mi na 29.04, z mojej faktycznej długości cyklu 01.05 a z usg prenatalnego wyszło 27.04.

Z dobrych dla mnie wiadomości są dwie, od tygodnia łagodnieją uciążliwe objawy NARESZCIE a druga od piątku czuję ruchy. Musiałam się upewnić i się upewniłam :-) :)

W kwestii wózka wiemy już bardzo dobrze co kupimy. Klasyczny wózek na paskach i pompowanych kołach z dużą gondolą. Używany. Dopiero jesienią kupimy spacerowkę, nową, lepszą i lekką, ze skręcanymi, większymi kołami (małe, skręcane też zmora), w ciemnych kolorach (dziecko okrutnie wózek brudzi), z możliwością obracania siedziska. Poprzednio kupiliśmy 3w1 i to była w naszych warunkach pomyłka. Kubełkowe gondole są malutkie, córka wyrosła już po 4 miesiącach. Koła piankowe i amortyzatory były za twarde, dziecko latało na naszych badziewnych chodnikach od lewej do prawej i do góry. Spacerówka za duża, za ciężka i nie mogłam jej obrócić przodem do siebie (niewiele spacerówek ma tą opcję) a córka inaczej nie chciała jeździć. Zauważcie jak wiele osób sprzedaje tego typu wózki w idealnym stanie na olx czy sprzedajemy lub allegro. Nie bez powodu! Spacerówkę mieliśmy czarną, na żywo wygląda ten kolor elegancko, nie jest źle. Super komfortowe z perspektywy dziecka są wózki Inglesina. Klasyczne.

Do góry