reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Nie jestem w temacie z tym prenatalnymi badaniami o co chodzi, piszecie ze jest to USG a Wasi lekarza go nie robią nie badają parametrów płodu. Była już któraś z Was, jak to wygląda?
Moj ginekolog robi swoje wewnętrzne pomiary, wtedy płacę 200zł nie tak jak za normalną wizytę i jeśli uzna, że coś jest nie tak to wysyła dalej na prenatalne, jeśli uzna, że wszystko jest ok, to że nie ma takiej potrzeby :)

reklama
Dobry dziewczyny.

U nas jest tak samo jeżeli na usg genetycznym wszystkie pomiary wychodzą prawidłowo to wtedy nie trzeba robić prenatalnych..

Ja właśnie gotowałam dziecku parówki i aż mnie zemdlilo od ich zapachu. Na szczęście obyło się bez gadania z wc.
Kawa mi się skończyła i jakaś nieprzytomną siedzę...niby cappuccino sobie zrobiłam ale to nie to samo.
Na 14 wizyta u ginekologa oby wszystko było ok i wyniki w porządku. Od rana kicham i smarkam... A jeszcze wczoraj byłam zdrowa wieczorem. A dzisiaj rano z chusteczkami biegam.
Do 11 mam zamiar siedzieć i się obijać bo jakaś taka osłabiona jestem potem na 12 do szkoły Alana zaprowadzić i 14 gin.

Nie jestem w temacie z tym prenatalnymi badaniami o co chodzi, piszecie ze jest to USG a Wasi lekarza go nie robią nie badają parametrów płodu. Była już któraś z Was, jak to wygląda?
Ogólnie powinno się niby zrobić test podwójny i wtedy masz usg i badanie biochemiczne z krwi. Wykrywa to 99% nieprawidłowości w rozwoju płodu. Ja idę na samo usg gdzie lekarz robi pomiary przeziernosci karkowej i kości udowej i wtedy daje to podobno 90 % szans na wykrycie wad. Jak coś wyjdzie nie tak to pojde na badanie krwi tez. Tak ja to rozumiem jeśli się mylę to mnie poprawcie [emoji4]

wg om 18.05.2018

wg usg 24.05.2018

Jest coś takiego co potocznie nazywa się USG genetycznym- to dokładne pomiary m.in. przezierności karkowej, kości nosowej w celu wykrycia zwiększonego ryzyka no. Zespołu Downa itp. Takie badanie powinien wykonać na odpowiednim sprzęcie lekarz z odpowiednim certyfikatem.
Do tego można zrobić z krwi test pappa, który razem z USG genetycznym jest bardziej czuły.
Jeśli tu wyjdą złe wyniki to kolejny możliwy krok, który daje konkretną już odpowiedz czy zespół chromosomowy występuje czy nie jest np. Amniopunkcja. Wtedy to już nie prawdopodobieństwo tylko pewna informacja

Dobry dziewczyny.

U nas jest tak samo jeżeli na usg genetycznym wszystkie pomiary wychodzą prawidłowo to wtedy nie trzeba robić prenatalnych..

Ja właśnie gotowałam dziecku parówki i aż mnie zemdlilo od ich zapachu. Na szczęście obyło się bez gadania z wc.
Kawa mi się skończyła i jakaś nieprzytomną siedzę...niby cappuccino sobie zrobiłam ale to nie to samo.
Na 14 wizyta u ginekologa oby wszystko było ok i wyniki w porządku. Od rana kicham i smarkam... A jeszcze wczoraj byłam zdrowa wieczorem. A dzisiaj rano z chusteczkami biegam.
Do 11 mam zamiar siedzieć i się obijać bo jakaś taka osłabiona jestem potem na 12 do szkoły Alana zaprowadzić i 14 gin.

Witaj w klubie mnie gotowanie parowek tez mdli i to strasznie.zazdroszcze Ci ze kawe mozesz pic bo ja bym sie napila ale ona odkad w ciazy jestem to mi nie smakuje a myslalam ze to nie mozliwe.zaraz wyruszam z synem do szkoly dzis mnie mdli ale jeszcze nie bylo witania sie z wc [emoji3].

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

Dzień dobry [emoji4]
A ja kursuje od rana po Gdyni [emoji4]
A w dzień śpię [emoji38]
Wczoraj znów padlam o 22 jak kawka. Uroki ciąży [emoji4]
Jutro na badania i musze umówić się na to prenatalne usg po 16 bo popołudniami lekarz tylko przyjmuje.
Poranka bez mdlosci życzę [emoji4]

wg om 18.05.2018

wg usg 24.05.2018

Dzień dobry

Klaslaw a gdzie ty kursujesz? Jak bez celu to zapraszam na kawę herbatę.

Locja pytanie czy pomiar z rana robisz od razu po wstaniu ? Czy jakis rozruch picie i pomiar? Ja zrobiłam dwojako i od razu po wstaniu 99 a pol h wypiciu wody, siku etc 95.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

to jest takie specjalne szczegółowe USG i nie każdy lekarz jest uprawniony, żeby to robić.
Tu jest to w przystępny sposób opisane Link do: "Badania prenatalne" - czy są dla każdego? - Blog mama ginekolog. Uniwersalna opowieść o życiu i wiedza medyczna dla kobiet :)

@klaslaw1987 Ja czytałam, że samo USG genetyczne daje niby 70% -80% pewności, razem z PAPPA na poziomie około 95%.
Ja robię to i to, moja gin prowadząca ma certyfikat, w tej klinice robią od razu pakiet cały biorę, bo jestem panikarą i wolę to wszystko mieć za jednym zamachem :)

Ostatnia edycja:
Dzień dobry

Klaslaw a gdzie ty kursujesz? Jak bez celu to zapraszam na kawę herbatę.

Locja pytanie czy pomiar z rana robisz od razu po wstaniu ? Czy jakis rozruch picie i pomiar? Ja zrobiłam dwojako i od razu po wstaniu 99 a pol h wypiciu wody, siku etc 95.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Byłam po nasza najstarsza na pkp w Gdyni bo wracała z Warszawy i była o 4 w Gdyni [emoji4]

wg om 18.05.2018

wg usg 24.05.2018

to jest takie specjalne szczegółowe USG i nie każdy lekarz jest uprawniony, żeby to robić.
Tu jest to w przystępny sposób opisane Link do: "Badania prenatalne" - czy są dla każdego? - Blog mama ginekolog. Uniwersalna opowieść o życiu i wiedza medyczna dla kobiet :)
@klaslaw1987 Ja czytałam, że samo USG genetyczne daje niby 70% pewności.
Ja robię to i to, moja gin prowadząca ma certyfikat, w tej klinice robią od razu pakiet cały biorę, bo jestem panikarą i wolę to wszystko mieć za jednym zamachem :)
Samo USG to 90%

reklama
@caltha to ja już nie wiem, bo gdzie patrzę to podają, że jednak mniej :)

Mama ginekolog:
Samo USG – nawet najlepiej wykonane wykryje maksymalnie 60-70% dzieci z zespołem Downa i innymi wadami chromosomalnymi – robiąc razem z USG „test pappa” – zwiększamy współczynnik czułości do 95%!

M jak mama:
USG genetyczne: czułość badania
W przypadku zespołu Downa wynosi ok. 80 proc. – to znaczy, że 20 proc. przypadków choroby nie zostaje wykrytych. Natomiast połączenie badania USG z testem PAPP-A ma obecnie najwyższą udowodnioną czułość spośród nieinwazyjnych metod wykrywania aberracji chromosomalnych – wynosi ok. 95 proc. Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie, powinnaś mieć krew pobraną około 10. tygodnia ciąży, a badanie USG należy wykonać po skończeniu 12. tygodnia ciąży.

Do góry