reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Dziewczyny mam głupie pytanie: po jakim czasie dzieci zaczynają interesować się zabawkami typu grzechotki, gryzaki itp?

3jgxskjosc311c31.png
Hehe;) sama nie wiem i jestem ciekawa bo właśnie dziś kupiłam jeden gryzak i grzechotki 2;) może w 2-3 miesiącu? Na gryzalach czasem napisane jest 3m.
Dziś kupiłam sobie majtki siateczkowe i podkłady porodowe. Kilka pieluch tetrowch,flanelowych i 1 bambusowa. Mam nadzieję że nie przesadzam z ilością i się to przyda;)
Wciąż nie wiem czy kupować i co kupić jeśli chodzi o kąpiel, pieluchy jednorazowe i chusteczki nawilżające.. koleżanka poleca 1.sudokrem, słyszałam że bepanten lepszy, pieluchy dada, baby dream czy może pampersy? No i chusteczki- koleżanka poleca dade, a słyszałam że lepsze pampers
;) pewnie w czasie okaże się co mi najbardziej przypasuje...tylko nie chce wybrać najgorzej i mieć problem potem z podrazniona skórka...
A jaki krem polecacie?A może oliwke?
Po każdej kąpieli nawilża się całe ciałko czy tylko miejsca wysuszone?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

reklama
Hehe;) sama nie wiem i jestem ciekawa bo właśnie dziś kupiłam jeden gryzak i grzechotki 2;) może w 2-3 miesiącu? Na gryzalach czasem napisane jest 3m.
Dziś kupiłam sobie majtki siateczkowe i podkłady porodowe. Kilka pieluch tetrowch,flanelowych i 1 bambusowa. Mam nadzieję że nie przesadzam z ilością i się to przyda;)
Wciąż nie wiem czy kupować i co kupić jeśli chodzi o kąpiel, pieluchy jednorazowe i chusteczki nawilżające.. koleżanka poleca 1.sudokrem, słyszałam że bepanten lepszy, pieluchy dada, baby dream czy może pampersy? No i chusteczki- koleżanka poleca dade, a słyszałam że lepsze pampers
;) pewnie w czasie okaże się co mi najbardziej przypasuje...tylko nie chce wybrać najgorzej i mieć problem potem z podrazniona skórka...
A jaki krem polecacie?A może oliwke?
Po każdej kąpieli nawilża się całe ciałko czy tylko miejsca wysuszone?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Co do pieluch i chusteczek lepiej nie robić zapasów, bo może się okazać że uczulają.
Co do kosmetyków im mniej tym lepiej.
Oliwka niezbyt, bo zapycha. Ale polecam naturę- olejek migdałowy, olej kokosowy. A emolinety dopiero jak się okaże, że skóra ma problemy. Bepanthen przyda się i na poranione brodawki. Sudokrem dopiero jak są odparzenia, bo on mocno wysusza i u dziewczyn powoduje sklejanie warg sromowych.
U nas do kąpieli była seria z Rossmann babydream lub hipp- bardzo dobry skład. Po kąpieli co jakiś czas olejek migdałowy. Na tyłek bepanthen, ale rzadko- odparzenia miała raz przy ząbkowaniu.
Kosmetyków im mniej tym lepiej, im bardziej naturalne tym lepiej, im krótszy skład tym zdrowiej.

A chusteczki najlepiej prawie wcale, tzn. na wyjścia. A w domu polecam waciki i wodę. U nas chyba dzięki temu nie było problemu z odparzeniami.

Dziewczyny każde dziecko jest inne. Nie ma jednej złotej odpowiedzi. U nas pieluchy i chusteczki tylko pampers albo od razu odparzenie. Do kąpieli i pielęgnacji dla nas sprawdziła się ziajka (na HiPP uczulenie) ma chyba dosyć dobry skład i teraz też zacznę od ziajki. Oliwki używałam do masazu że względu na napięcie mięśniowe jednej strony (na sucho nie da rady a o olejkach typu migdałowy nie pomyślałam i nawet nie wiem gdzie to dostać)

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Kupiliśmy dzisiaj wanienkę 102cm i stelaż oraz odpływ i gąbkę do wyłożenia we wanience :)

Na szkole rodzenia polecają myć pupę wodą i przecierać płatkami kosmetycznymi dla dzieci (duże, prostokątne)- ja to właśnie będę praktykowała a na wyjście/wyjazd chusteczki i najlepsze są na wodzie (WaterWipes).

Do mycia kupię mydło Biały Jeleń. Nie chcę emolientów wprowadzać od samego początku.

Dziewczyny każde dziecko jest inne. Nie ma jednej złotej odpowiedzi. U nas pieluchy i chusteczki tylko pampers albo od razu odparzenie. Do kąpieli i pielęgnacji dla nas sprawdziła się ziajka (na HiPP uczulenie) ma chyba dosyć dobry skład i teraz też zacznę od ziajki. Oliwki używałam do masazu że względu na napięcie mięśniowe jednej strony (na sucho nie da rady a o olejkach typu migdałowy nie pomyślałam i nawet nie wiem gdzie to dostać)

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom
W Gemini jest i starcza na mega długo. A kokosowy to w Biedronce czy Lidlu. Super oba też dla nas na skórę i włosy.

No wlasnie kazde dziecko inne .Przy starszym moim tylko przegotowana woda i waciki nia nasaczone albo bardzo delikatne nawilzane inaczej wychodzily chrostki mlodemu .do smarowania po lapieli i masazu tylko wybrane z gornej polki kosmetyki.Pieluszki tylko pampersy.na odparzenia baby sos z nivea .Takze zastosuje to przy drugim dziecku .

A z tymi zabawkami to jak jest? Bo nie wiem czy już coś kupować czy później.
Moja mama kupiła 300 sztuka pieluch 2. Będzie wesoło jak okaże się, że młody jest na nie uczulony.
Wykupiłam dziś leki i gdyby nie refundacja zapłaciłabym 400 zł. Jakaś masakra

3jgxskjosc311c31.png

Caltha a te oleje to wsmarowujesz dziecku w skore czy dodajesz troszke do kapieli?, po pierwsxym dziecku kiedy uzywalam naprawde rzadko oliwki na ubraniach po kilku prabiack pozostawaly plamy trudbe juz potem do sprania a jak jest z olejem kokosowym i migdalowym tez po j amims czasie wychodza plamy?

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Zabawek nie kupujcie bo kto do malucha przyjdzie to każdy zabawkę przyniesie.... U nas tak było i u wielu znajomych też.

A kosmetyki, pieluchy, chusteczki nr robce zapasu bo najpierw trzeba sprawdzić co wam i dziecku pasuje.

Do góry