reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Mamusie pewnie to pytanie pohawialo sie juz wiele razy, ale ja dalej nie wiem. Jakim terminem porodu sie sugetujecie, z om czy z usg ( jaki tydzien)?

Witaj w gronie majóweczek [emoji3]
Ja mam różnice tygodnia 30.05 / 23.05 i brany jest pod uwagę ten drugi z USG.

Ale pięknie biało u nas dziewczyny [emoji3] A jak u Was?

Ostatnio rozmawiałyśmy o L4 i ZUS i mam mały problem, bo moja firma została sprzedana. Może któraś zna się na tym na tyle by mi coś podpowiedzieć?

W dużym skrócie: Pracodawca nie poinformował mnie o tym, nie odbiera telefonów i mało tego - nie zapłacił mi kasy za zwolnienie grudniowe. Wg. Przepisów 33 dzień nie został przekroczony w 2017r., więc od 1.01.2018 liczy mi się na nowo i obowiązek wypłaty wynagrodzenia leży dalej na pracodawcy .... trochę mnie to przeraża, bo nie ma szans by mi wypłacił skoro nie ma z nim kontaktu. Czytałam gdzieś tam w art.,że ZUS może przejąć obowiązek zapłaty. Ale jak to działa?
Orientuje się któraś z Was może?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziękuje za miła wiadomosc, a z ktorego tygodnia najlepiej , sl y szalam cos o 12? Musze swoje usg zweryfikowac, czyli bedzie pewnie wczesniej:)
Do 12tc max u mnie w sumie od pierwszego USG w 6tc do 12tc był ten sam termin z USG. Popatrz na wszystkie które masz, ja bym brała między 10-12tc termin z usg

Z tą sprawą do ZUS najlepiej uderzyć bezpośrednio.

U mnie termin z om ale do ostatniego dnia idealni pokrywał się z USG. Teraz młody przyspieszył i jest tydzień do przodu.

U nas w szpitalu jeśli była jedną CC to na kolejny poród sn kobieta może się nie zgodzić. Ja chciałabym rodzić sn. Pierwsza córkę urodziłam sn, druga CC ze względu na odklejone łożysko. Teraz chciałabym sn o ile synek dobrze się ułoży, blizna po CC będzie ładna i rozpocznie się poród w terminie. Jeśli przenoszę to chce CC bo boje się konsekwencji zbyt długiego trzymania dziecka. U nas nie wywołują od razu niestety tylko leży się w szpitalu i czekają cze się coś ruszy...

Z tą sprawą do ZUS najlepiej uderzyć bezpośrednio.

U mnie termin z om ale do ostatniego dnia idealni pokrywał się z USG. Teraz młody przyspieszył i jest tydzień do przodu.

U nas w szpitalu jeśli była jedną CC to na kolejny poród sn kobieta może się nie zgodzić. Ja chciałabym rodzić sn. Pierwsza córkę urodziłam sn, druga CC ze względu na odklejone łożysko. Teraz chciałabym sn o ile synek dobrze się ułoży, blizna po CC będzie ładna i rozpocznie się poród w terminie. Jeśli przenoszę to chce CC bo boje się konsekwencji zbyt długiego trzymania dziecka. U nas nie wywołują od razu niestety tylko leży się w szpitalu i czekają cze się coś ruszy...
Po 12tc już każde dziecko rośnie swoim tempem i dlatego już się nie kombinuje z terminem tylko wiążący jest ten z USG do 12tc lub z om jeśli się w miarę pokrywają.

Po min. jednym CC nie powinno się porodu sn wywoływać sztucznie, powinien się zacząć sam a jak nie to powinni zrobić kolejne cc

Też słyszałam że po CC nie można oxy podłączać bo są dużo silniejsze skurcze i większe ryzyko. No nic, pożyjemy zobaczymy. Siedzi mi gdzieś w głowie że będzie ułożenie pośladkowe i nie będzie dylematów....

Ja mialam juz Cc i u nas w szpitalu masz wybor choc lekarze wola pn by oszczedzic kase na szczescie mam super gina ktory pracuje w tym szpitalu i mi zrobi Cc jak soe zdecyduje :) u nas podpisuje sie papier ze rodzi sie na wlasna odpowiedzialność po jednej Cc

Co do tej krwi pepowinowej wlasnie dlatego was zapytalam zeby uzyskac prawdziwe informacje takze dziekuje :)

Dziś pięknie biało na Śląsku :) dziś taki widok z łazienki :)
Co do krwi pępowinowej to też czytałam że lepiej jak pępowina przestanie tetnic... Ja chyba się wstrzymam z tym. W TV mówili że teraz pobierają nawet od dorosłych osob.
18fd4245aa17d83331a2561d9ff6890b.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Dziś pięknie biało na Śląsku :) dziś taki widok z łazienki :)
Co do krwi pępowinowej to też czytałam że lepiej jak pępowina przestanie tetnic... Ja chyba się wstrzymam z tym. W TV mówili że teraz pobierają nawet od dorosłych osob.
18fd4245aa17d83331a2561d9ff6890b.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Piekny widok :)

reklama
Ja też po przeczytaniu stwierdziłam, że lepiej żeby mała była odcięta od pepowiny jak najpóźniej.

Siedzę w ZUS już - to mi jest potrzebne żeby teraz się tym stresować jeszcze....

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry