reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Dzięki za słowa otuchy dziewczyny[emoji3]
Tak właśnie mam samotny wieczór i szperam sobie po różnych stronkach. Te ciuszki dla dzieci są takie słodkie [emoji173]️ Już nie mogę się doczekać żeby jechać i pokupować wszystko dla małej [emoji3]
Coś mnie wzięło ostro dzisiaj na sprawdzanie ofert butelek, laktatorów itd. Może dlatego, że mała o sobie co chwile przypomina? Hihi
W każdym razie cieszę się, że mogę liczyć na Waszą pomoc :D prawdziwa grupa wsparcia [emoji294]️[emoji294]️[emoji294]️

@tysia123 bez kitu - niedziela jak nic [emoji16]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Hej [emoji6]
Wlasnie wróciliśmy z urodzin szwagra. Mąż i syn zasnęli w migu a ja już też leżę.
@blondynka, u mnie też termin na 3 maja [emoji6]
Ja będę prała w jelpie bo starszemu alergikowi tylko Jelp służył [emoji6]
Co do pępka to też psikalismy tylko octeniseptem [emoji2]
Któraś z was pytała o książkę, ja mam w domu „ pierwszy rok życia dziecka” i jest naprawdę fajna [emoji6]
@MB91, ja już mam wybrane smoczki i butelki tylko czekam na koniec miesiąca bo co wyplate kupuje kilka rzeczy [emoji23] teraz przyszła mi paczka z podpaskami, majtkami wielorasowym, podkładami na lozku itd [emoji6] kupiłam też pieluszki tetrowe i muślinowe i otulacz [emoji16]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Oooo przecież już mogę pieluszki kupić ... Zapomniałam [emoji12] no ale jeszcze nie mam gdzie ich schować ... Chyba się jeszcze wstrzymam [emoji39] dziś odebrałam od kuzynki ciuszki po jej corci ... Niestety już takich maleńkich nie ma bo wydała [emoji17]

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Ja w lutym zamawiam rzeczy dla siebie. Łatwiej kupować po trochę niż wszystko na raz. Jednak to spory wydatek. Nawet same ciuszki czy kosmetyki. A przy pierwszym dziecku to już w ogóle.

Książki żadnej nie miałam. Jak coś trzeba było to szukałam na necie no i pytałam na bb. Zresztą w każdym temacie ile osób tyle rad....

Też miałam pierwszy rok życia dziecka. Ogólnie fajna, choć mi się nie przydała, bo z córką wszystko było niestandardowe.

Co do rodzajów ubrań, to ja np. wolałam te przez głowę, kopertowe to była porażka- za dużo tego zapinania itd, podobnie kaftaniki. Ja lubię body i półśpiochy lub pajacyki. I rampersy :)
Prać i prasować będę w marcu. Termin na 4.05, ale duża szansa, że będzie przed terminem, więc muszę być przygotowana.

Nam kikut odpadł w szpitalu, czyli w ciągu tygodnia. Dziecko dostałam już bez. Obecnie jest preferowana sucha higiena kikuta, czyli niczym nie smarować, nie moczyć. Jeśli będzie śmierdział to delikatnie octenisept- tak mi radzili.

caltha ja też najbardziej lubiłam zwykłe body plus pół śpiochy albo pajace. I tyle. Najwygodniejsze ;) te body zakładane na kopertę to szaleństwo jeszcze po kąpieli kiedy bobo krzyczy bo chce cyca a ty zapinasz i zapinasz ;)

Kikutek odpadł nam około tygodnia po porodzie. Położna w szkole rodzenia doradziła, żeby rozrobić czysty spirytus 1ml w 3ml zwykłej wody. moczyć patyczek do ucha i delikatnie naokoło pępuszka. Do tego starać się nie moczyć przy kąpieli no i przede wszystkim niczym nie zaklejać, bo ma oddychać.

MB91 a po co już rozglądasz się za butelką? Nie butelka ważna tylko smoczek ;) pracowałam w sklepie dziecięcym więc trochę się znam ;) większość mam kupowała, bo "tak było napisane na ściągawce od położnych". Uwierz mi. Połowy rzeczy nie będziesz potrzebować. Tak jak np. 10 pieluch tetrowych (potrzebujesz z 3 góra 5 aby jedną mieć w domu, drugą na zmianę a trzecią na spacery. Do tego ze dwie flanelowe. Moja Zuzia np. nie spała na poduszeczce tylko na płasko na materacu ale pod główką miała rozłożoną pieluchę flanelową. No i druga do lekarza). Co do laktatora to ja osobiście kupiłam dopiero po porodzie. I to chyba jak Zuzia miała 3 tygodnie, bo wtedy nawal mi się zaczął. Trwał kilka dni i spokój. Potem mi się przydał bo robiłam prawo jazdy. Pewnie gdybym nie potrzebowała to po prostu bym wypożyczyła.

Wiecie, przy drugim dziecku człowiek mądrzejszy ;) z wielu rzeczy rezygnuje bo po prostu nie sa potrzebne ;)

Przezorny zawsze ubezpieczony. Jeśli się nie przyda to można komuś oddać albo odsprzedać. Jeśli ktoś chce to niech kupuje.

3jgxskjosc311c31.png

caltha ja też najbardziej lubiłam zwykłe body plus pół śpiochy albo pajace. I tyle. Najwygodniejsze ;) te body zakładane na kopertę to szaleństwo jeszcze po kąpieli kiedy bobo krzyczy bo chce cyca a ty zapinasz i zapinasz ;)

Kikutek odpadł nam około tygodnia po porodzie. Położna w szkole rodzenia doradziła, żeby rozrobić czysty spirytus 1ml w 3ml zwykłej wody. moczyć patyczek do ucha i delikatnie naokoło pępuszka. Do tego starać się nie moczyć przy kąpieli no i przede wszystkim niczym nie zaklejać, bo ma oddychać.

MB91 a po co już rozglądasz się za butelką? Nie butelka ważna tylko smoczek ;) pracowałam w sklepie dziecięcym więc trochę się znam ;) większość mam kupowała, bo "tak było napisane na ściągawce od położnych". Uwierz mi. Połowy rzeczy nie będziesz potrzebować. Tak jak np. 10 pieluch tetrowych (potrzebujesz z 3 góra 5 aby jedną mieć w domu, drugą na zmianę a trzecią na spacery. Do tego ze dwie flanelowe. Moja Zuzia np. nie spała na poduszeczce tylko na płasko na materacu ale pod główką miała rozłożoną pieluchę flanelową. No i druga do lekarza). Co do laktatora to ja osobiście kupiłam dopiero po porodzie. I to chyba jak Zuzia miała 3 tygodnie, bo wtedy nawal mi się zaczął. Trwał kilka dni i spokój. Potem mi się przydał bo robiłam prawo jazdy. Pewnie gdybym nie potrzebowała to po prostu bym wypożyczyła.

Wiecie, przy drugim dziecku człowiek mądrzejszy ;) z wielu rzeczy rezygnuje bo po prostu nie sa potrzebne ;)
Wszystko zależy od dziecka i sytuacji. U nas 10 tetrowych to było o 10 za mało, bo córka chlustała po każdym karmieniu.
Laktator i butelka fakt- wybrać przed a kupić jak będzie trzeba. Jeśli się uda kp bez problemu, to się nie przydadzą a swoje kosztują. Ja, tzn. mąż kupił, jak urodziłam, bo się okazało konieczne, ale w wielu przypadkach to wydatek bez sensu. Chyba że ktoś mieszka w miejscu, gdzie o wszystko trudno. I niestety jedno czy 5 dzieci, nie gwarantuje że kolejne będzie podobne i się odbędzie lub będzie potrzebować tego co poprzednie.

Co do pieluch tetrowych ... Ja mam 15 po synku i kupię kolejnych 10. U nas w przychodni jak idziesz z dzieckiem się przydają żeby maluch nie siusiał na panią doktor i jak przychodzi środowiskowa to samo, ulewanie, usypianie, osłanianie przed słońcem, zasłonięcie się przy kp ... No ja używałam baaardzo dużo i wiem że mi się przydadzą. Co do butelek smoczków itp warto mieć po jednej sztuce w razie "w". Jakoś u mnie zajęcia w szkole rodzenia fajnie były prowadzone bez zbędnego wciskania kitu i nie miałam zbędnego szmelcu w domu a to co kupiłam to używałam dosyć często. Oprócz podgrzewacza do butelek ale to mój wymysł a po co komu podgrzewacz jak się ma do kuchni 3 kroki ... No nic ja nie skorzystałam ale pewnie dużo mam sobie chwali [emoji13]

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Oj z 3 pieluchami to sobie nie wyobrażam.... Tak z 10 tetrowek i z 5 flanelek. Flaneli do przykrycia, odłożenia pod głowę czy rozłożenia jak kładę dziecko no u kogoś w domu na łóżku, albo u lekarza. A tetrowek do karmienia (podkładkami pod brodę bo u mnie dużo pokarmu i zawsze dzieci nie nadążały wszystkiego połykać i ciekło) , do wytarcia buzi, do przykrycia w upały, do odbijania iyp. U nas w ciągłym użyciu. Mnie jedna musiała być pod ręką.

Laktatora zbędny jak ktoś chce karmić. Jak się okaże potrzebny można kupić.

Butelkę kupuję jedną. Żadna córka butli nie tolerowała a ja na siłę nie wciskalam bo nie było takiej potrzeby. Smoczki że 2 bo jednak dobrze jak malucha da się w ten sposób uspokoić.

Warto zainwestować za to w nawilżacz powietrza, dobry termometr, dobry aspirator do nosa oraz nebulizator / inhalator bo to rzeczy które na bank wcześniej czy później się przydadzą.

Do góry