reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

reklama
Ja też jakoś w kwietniu - mam końcówkę maja więc spokojnie zdążę ;) tylko zastanawiam się co kupić na początek : kaftaniki czy body. To moje pierwsze dziecko i zaczynam się zastanawiać czy dam radę z pielęgnacją pempuszka i w ogóle

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Mb pempuszek to pikuś, odpada sam i praktycznie nic z nim robić nie trzeba byle był suchy i się nie slmaczyl [emoji39] u nas po tygodniu już go nie było. Dla mnie najwygodniejsze są body plus spodenki i skarpetki albo śpiochy . Nie lubię zestawu kaftan/koszulka plus pajacyk bo mam wrażenie że te wszystkie koszulki za chwilę się podwina. A w polspiochach (spodenkach z gotowymi stopkami) młodemu nóżki się haczyly i plakal strasznie więc przy corci nie zamierzam ich wogole mieć. Oczywiście każdej mamie wygodniej z czymś innym więc pierwsze tygodnie sama dojdziesz do tego co ci się lepiej sprawdza. Jedyne co zauważyłam u wszystkich to że wkładane przez głowę ciuszki się nie sprawdzają. Czyli najlepsze są body kopertowe i spioszki zapinane na całej długości ciała a nie tylko w kroku. Jeszcze jak maluch ruchliwy to lepiej ciuszki na napy a nie guziczki. Tyle [emoji6]

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Kaftaniki na sam początek może ga być bo dziecko mało się rusza. Ale to tak pierwsze 2-4 tyg. Przy pierwszym dziecku warto odpuścić ciuchy wkładane przez głowę. Chociaż ja i przy drugim wolałam na początek te rozpinane.

Co do pępka to w szpitalu położna pokaże ci co i jak robić. Polecam patyczki do uszu i ictenisept. Czasem w szpitalu mówią że gaziki najlepsze ale po prostu nie mogą powiedzieć że patyczkiem lepiej. Tak mi prywatnie położna powiedziała po cichu.

Poza tym zawsze możesz zapytać położnej środowiskowej albo nas. Kilka ma już po kilkoro dzieci więc jakieś tam doświadczenia są.

Wy też macie wrażenie że dziś niedziela ?

Z pępkiem różnie bywa. Kasia miała tak gruba pępowinę że pępek trzymał się prawie 2 m-ce..... A potem też jeszcze czyściłam bo się papral.... A pierwszej córce odpadł epek bardzo szybko.

reklama
O widzisz tysia ja nie mam takiego doświadczenia chociaż mam synka ... Szybciutko zasechl a ja niczym nie robiłam tylko pilnowałam żeby nie moczyć i to wystarczyło [emoji5]️

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry