reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Dziewczyny gratuluje udanych wizyt i super wiesci:)
Ja plec znam na 80% na polowkowym się dowiem na 100% ale raczej chlopak:)

Dziewczyny co sadzicie o karmieniu piersią? W sensie ile karmilyscie wczesniej, czy chcecie karmic czy ktoras nie chce?

Moja kuzynka jest w tym samym tyg co ja (4dni roznicy) i ona nie chce karmic bo ja to obrzydza.... Np ja tego nie rozumie .. Rozumie ze ktoras nie ma pokarmu czy coś ale ze kogos to obrzydza?! Masakra. Ja karmilam 3 miesiace tylko , teraz chce dluzej tylko ze w mialam problem bo mleka miałam za dużo i nie potrafilam sobie poradzic. A pozniej sie zdenerwowalam na tesciowa i poszlo od tak mleka nie mialam:\
Myślę, że powód nie powinien podlegać ocenie jakiejkolwiek. To zbyt prywatna sprawa, a jeszcze może jej się zmienić. Każdy ma prawo do własnego wyboru, o ile nie krzywdzi on innych. Równie dobrze można powiedzieć, że masakra, że ktoś chce CC zamiast sn, a nie ma medycznych wskazań. Czy mówić Tobie, że karmiłaś tylko tyle, bo za mało się starałaś.
Ja kpi ponad 3mce, potem zrobiło się sucho plus mocna alergia i nietolerancja, do tego stopnia że piła preparat mlekozastępczy a nie mam dla alergików. Chciałabym teraz normalnie z piersi, jak się nie uda spróbuję kpi, ale już nie za wszelką cenę, bo dużo mnie to kosztowało.

reklama
Matki dziś mają ogólnie ciężko, bo każda decyzja i wybór jest komentowany i zazwyczaj negatywnie. I nie ma znaczenia, co zrobisz, zawsze się znajdzie ktoś, kto będzie wiedział lepiej i zrobi lepiej, a Ty jesteś głupia i zła matka, bo robisz inaczej. I kto to robi? Inne matki, zamiast być sobie wsparciem. Dlatego ja jestem przeciwna ocenianiu jakiegokolwiek wyboru rodzica. Wyjątek stanowi przemoc fizyczna i psychiczna, bo to jest bezdyskusyjnie złe (pomijam sytuacje pojedyncze w ekstremalnych sytuacjach, każdy z nas jest tylko człowiekiem).
A to czy nasze wybory rodzicielskie były dobre ocenią za kilkanaście lat nasze dzieci i ludzie z którymi będą obcować.

Wow, ale popisałyście! Aż nie do nadrobienia ;)
Piszecie o tych ruszających się maluchach, a u mnie dosłownie pojedyncze ruchy :( W ciąży z synkiem miałam łożysko na przedniej ścianie i i tak lepiej czułam na tym etapie ciąży ruchy - teraz mam na ścianie tylnej i tylko raz, jak wściekłam się na kota, to maluch zaczął wierzgać przeokropnie, a tak to jak specjalnie leżę i wyczekuję to może 1-2 ruchy dziennie umiem poczuć ... Pewnie maluch będzie tak samo grzeczny i spokojny jak starszy syn ;)

@Jetkaa, ja zamierzam karmić tak jak starszego synka, nie rozumiem czemu miałoby to obrzydzać? Dla mnie to jedno z bardziej niesamowitych przeżyć macierzyństwa! :) Inna sprawa ze czasem nas dziwne rzeczy obrzydzają - mnie na przykład pomidory, więc to też zdecydowanie dziwne ;) Synka karmiłam praktycznie wyłącznie piersią do roku, potem jako dodatek do 18 miesiąca z powolną redukcją ilości karmień.

@ Mysza1990, ja też mam RACZEJ chłopaka - bo ginekolog powiedział, ze na 70% chłopak, ale dopiero na połówkowym 5 stycznia się bardziej konkretnie okaże :) Ale wszystkim wkoło już powiedzieliśmy, ze chłopak ;) Z wzdęciami tez mam tak samo - częste sikanie i wzdęcia są najmniej przyjemną stroną tej ciąży :(

@MB91, ja chyba wyglądam dobrze - tak przynajmniej twierdzą znajomi, a mąż mnie dziś zaskoczył stwierdzeniem: ooo, chyba szyja ci schudła ;) Tym bardziej liczę na chłopaka :) A Tobie współczuję kamicy, nieźle to życie potrafi utrudnić... Ale chyba i tak nie jest źle bo wiesz w końcu skąd te ciągnięcia w boku :)

@Blondynka1988, brzuszek masz super! Ja pochwalę się jak będzie już ciążowy - na razie mam wzdęciowo-tłuszczowy :D Ale też mam sporo nadprogramowych kilogramów, więc brzuch wyjdzie pewnie później ;)

Myślę, że powód nie powinien podlegać ocenie jakiejkolwiek. To zbyt prywatna sprawa, a jeszcze może jej się zmienić. Każdy ma prawo do własnego wyboru, o ile nie krzywdzi on innych. Równie dobrze można powiedzieć, że masakra, że ktoś chce CC zamiast sn, a nie ma medycznych wskazań. Czy mówić Tobie, że karmiłaś tylko tyle, bo za mało się starałaś.
Ja kpi ponad 3mce, potem zrobiło się sucho plus mocna alergia i nietolerancja, do tego stopnia że piła preparat mlekozastępczy a nie mam dla alergików. Chciałabym teraz normalnie z piersi, jak się nie uda spróbuję kpi, ale już nie za wszelką cenę, bo dużo mnie to kosztowało.
Nie osadzam kobiet tylko tak jak kuzynka okresla to jako obrzydliwe bedac w ciazydla mnie jest to dziwne.. Mowie tutaj o swojej ocenie. Nie krytykuję jej wyboru tylko okreslenia...:)

I rozumie ze ktoras nie chce, nie moze, lub moze a nie da rade czy cos rozumie to...
Chodzi o okreslenie jakie uzyla... A pytam sie bo jestem ciekawa jak inne mamy do tego podchodza...

Apropo zdjęć brzuch chciałam dziś wstawić fotkę, ale jak zobaczyłam siebie w lustrze z tym tyłkiem, który wygląda jak lustrzane odbicie brzucha to zrezygnowałam . Niewątpliwie mam przeciwwagę :)

3jgxskjosc311c31.png

@phoenix nie martw się ja też tylko pojedyncze ruchy, ale to dopiero 18 tydz.wiec jeszcze się nakopie. Ale też jak Ty leżę i czekam wieczorem aż da znać o sobie :)
@Gosika88 proszę Cię weź mnie nie osłabiaj :)
Napisane na WAS-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja też jeszcze nie wiem kto w brzuszku mieszka :) dowiem się 2go stycznia :)

Hmmm pewnie was juz nie z szokuje ale ja niestety miłośniczką kp nie jestem ... synka karmilam i drugie też będę do póki będzie pokarm ale bardzo tego nie lubię. Nie zbliża mnie to do dziecka bo nawiązywać kontak z dzieckiem potrafię na milion przyjemnienszych sposobów niż wkładanie sutka w usta. Jednak ufam badaniom w którym wykazuje się pozytywny wpływ mleka matki więc absolutnie dziecku nie odmowie czegoś co może mieć tak pozytywny wpływ .... zazwyczaj jestem krytykowana zarówno przez mamy karmiące jak i tę które nie karmią ... bo jak można tego nie lubić a z drugiej strony jak można się zmuszać :p no jak widać można :p myślę że to przez brak psychicznej gotowości na pierwsze kp ... okropny ból, krwawienie sutków, łzy ... nie chcę tego przechodzić jeszcze raz ale tak jak pisałam dziecko jest dla mnie dobrem najwyższym i tym razem pierwsze co kupie to maltan ;)

Wow, ale popisałyście! Aż nie do nadrobienia ;)
Piszecie o tych ruszających się maluchach, a u mnie dosłownie pojedyncze ruchy :( W ciąży z synkiem miałam łożysko na przedniej ścianie i i tak lepiej czułam na tym etapie ciąży ruchy - teraz mam na ścianie tylnej i tylko raz, jak wściekłam się na kota, to maluch zaczął wierzgać przeokropnie, a tak to jak specjalnie leżę i wyczekuję to może 1-2 ruchy dziennie umiem poczuć ... Pewnie maluch będzie tak samo grzeczny i spokojny jak starszy syn ;)

@Jetkaa, ja zamierzam karmić tak jak starszego synka, nie rozumiem czemu miałoby to obrzydzać? Dla mnie to jedno z bardziej niesamowitych przeżyć macierzyństwa! :) Inna sprawa ze czasem nas dziwne rzeczy obrzydzają - mnie na przykład pomidory, więc to też zdecydowanie dziwne ;) Synka karmiłam praktycznie wyłącznie piersią do roku, potem jako dodatek do 18 miesiąca z powolną redukcją ilości karmień.

@ Mysza1990, ja też mam RACZEJ chłopaka - bo ginekolog powiedział, ze na 70% chłopak, ale dopiero na połówkowym 5 stycznia się bardziej konkretnie okaże :) Ale wszystkim wkoło już powiedzieliśmy, ze chłopak ;) Z wzdęciami tez mam tak samo - częste sikanie i wzdęcia są najmniej przyjemną stroną tej ciąży :(

@MB91, ja chyba wyglądam dobrze - tak przynajmniej twierdzą znajomi, a mąż mnie dziś zaskoczył stwierdzeniem: ooo, chyba szyja ci schudła ;) Tym bardziej liczę na chłopaka :) A Tobie współczuję kamicy, nieźle to życie potrafi utrudnić... Ale chyba i tak nie jest źle bo wiesz w końcu skąd te ciągnięcia w boku :)

@Blondynka1988, brzuszek masz super! Ja pochwalę się jak będzie już ciążowy - na razie mam wzdęciowo-tłuszczowy :D Ale też mam sporo nadprogramowych kilogramów, więc brzuch wyjdzie pewnie później ;)
Kochana nie przejmuj sie u mnie tez 18tydzien i czuje 1 ruch dziennie i to musze sie najesc i lezec godzine i sie skupić hehe:)

A to pierwsze dziecko kuzynki? Jeśli tak to jak dla mnie trochę dziwne oceniać coś czego się nie doswiadczylo. A jeśli kolejne dziecko to rozumiem że każdy ma inne odczucia.

Pierwsza córkę karmiłam prawie 2 lata a druga rok bo zaszlam w ciążę i lekarz kazał odstawić. Teraz planuję min do roku karmić a jak wyjdzie zobaczymy.

reklama
Też znam osobę która wprost powiedziała że karmienie nie jest dla niej fajne ale dla dobra dzieci a na ich dwójkę karmiła każde do pół roku. Ja nie oceniam bo mam stosunek neutralny do karmienia. Nie jest to jakieś mega przyjemne. Ot normalna czynność.

Do góry