reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Hej.
Mi też dopiero wczoraj lekarz założył kartę 11t2d ale wpisał pierwszą wizytę 6t.
Z dzidzią wszystko ok, wszystkie pomiary w normie, fajnie machała rączkami i nóżkami. Termin wyznaczony na 28.05.
Wyznaczony wg USG bo wiem kiedy doszło do zapłodnienia i wg tego terminu odpowiada wielkość dziecka. Mam długie cykle miesiączkowe bo aż 38dniowe i to dlatego. Według miesiączki to powinnam tydzień do przodu być.
A pytanie dziewczyny z innej beczki niektóre z Was mają dzieci, co myślicie o posyłaniu dziecka w wieku 3lat do przedszkola?
Co rano moje dziecko płacze potem jest ok i jest tylko do 12:30 ale idzie tam jak za karę a że jestem teraz w domu mam wyrzuty sumienia że ją tam zostawiam i jestem rozdarta.

Napisane na Redmi 4A w aplikacji Forum BabyBoom
Moja ma 3lata i poszła mimo, że ja w domu. Poranki są ciężkie i pożegnania też. Przedszkole lubi- tylko wstęp straszny. Odbieram po leżakowaniu.
Myślę, że poczekaj i niech przywyknie. Ty musisz mieć czas na odpoczecie przed nowym maluchem, w razie szpitala to też dobrze, że jest przedszkole. Jak będzie maluch, to też będzie łatwiej, jak drugie choć chwilę w przedszkolu. No i dzieci dużo zyskują będąc w przedszkolu

reklama
I jeszcze jeden ważny aspekt. Teraz możesz to zrobić na spokojnie, bez dużych zmian. Pomyśl co będzie, jak by się okazało, że musisz posłać po narodzinach, bo np. nie wyrabiasz z dwójką? Będzie strasznie. 1. Dwie ogromne zmiany w życiu dziecka 2. Poczuje wtedy, że jest odrzucona. Pojawi się nowe dziecko, więc ona może się poczuć wtedy odrzucona i nie chciana. A tak ma dużo miesięcy na oswojenie się, zwłaszcza że to dopiero 2mce

Hej.
Mi też dopiero wczoraj lekarz założył kartę 11t2d ale wpisał pierwszą wizytę 6t.
Z dzidzią wszystko ok, wszystkie pomiary w normie, fajnie machała rączkami i nóżkami. Termin wyznaczony na 28.05.
Wyznaczony wg USG bo wiem kiedy doszło do zapłodnienia i wg tego terminu odpowiada wielkość dziecka. Mam długie cykle miesiączkowe bo aż 38dniowe i to dlatego. Według miesiączki to powinnam tydzień do przodu być.
A pytanie dziewczyny z innej beczki niektóre z Was mają dzieci, co myślicie o posyłaniu dziecka w wieku 3lat do przedszkola?
Co rano moje dziecko płacze potem jest ok i jest tylko do 12:30 ale idzie tam jak za karę a że jestem teraz w domu mam wyrzuty sumienia że ją tam zostawiam i jestem rozdarta.

Mój syn też poszedł do przedszkola jako 3 latek. Prowadziła go babcia i odbierała bo tak musiałby być od 6:00 do 16:00.. W tamtym roku też był odbierany po obiedzie czyli 12/ 12:30. Bywały lepsze i gorsze dni ale się przyzwyczaił i teraz bardzo lubi chodzić do przedszkola. Od tego roku odbierany jest już po podwieczorku czyli o 14:00. W tej chwili jestem w domu i nie raz proponuje, że odbiorę go po obiedzie to mówi, że nie! Że on chce po podwieczorku bo po obiedzie jeszcze się z kolegami bawi [emoji6] także głowa go góry, wszystko z czasem się zmieni [emoji6]

Napisane na iPhone w aplikacji forum BabyBoom
3jgxyx8dpe8kin74.png

A już nie wspomnę o tym, ile w przedszkolu się nauczył [emoji6] i te wzruszające występny na dzień matki, jasełka ! [emoji7]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

I jeszcze jeden ważny aspekt. Teraz możesz to zrobić na spokojnie, bez dużych zmian. Pomyśl co będzie, jak by się okazało, że musisz posłać po narodzinach, bo np. nie wyrabiasz z dwójką? Będzie strasznie. 1. Dwie ogromne zmiany w życiu dziecka 2. Poczuje wtedy, że jest odrzucona. Pojawi się nowe dziecko, więc ona może się poczuć wtedy odrzucona i nie chciana. A tak ma dużo miesięcy na oswojenie się, zwłaszcza że to dopiero 2mce

To mnie przekonuje, dziękuję. Masz rację.

Wojtuś poszedł jak miał 2 lata i 1 miesiąc (do regularnego przedszkola tylko że prywatnego - aż panie się dziwiły że aż tak bardzo się nadaję ale w sumie wyszło na to że to dzięki temu że ma starszą siostrę), wcześniej chodził ze 2-3 razy w tygodniu na parę godzin do klubu malucha jak mieliśmy kolizję zajęć. Joasia poszła jak miała 2 lata i 9 miesięcy. Tylko oboje zachwyceni przedszkolem choć na początku poranki bywały trudne.
Ale coś może być z tymi 3-latkami bo Wojtuś teraz we wrześniu miał kryzys, nie chciał iść i popołudniami też marudził i jeszcze że ja koniecznie muszę go odbierać (a nie mogłam) a nie tata czy babcia. Więc może to być taki wiek (choć były też problemy ze zmianą pani i z chłopcem co go bił). Po miesiącu mu przeszło i teraz bardzo chętnie chodzi.
Tylko rzeczywiście przy takich małych dzieciach to lepiej żeby nie siedziały w przedszkolu całe dnie przez cały tydzień.

Cześć dziewczyny :) Mam pytanie byłam ostatnio troszkę przeziębiona już mi praktycznie przechodzi,a dzisiaj wstaje i czuje w kacikach ust ze mnie boli ,chyba zajad mi się zrobił.Co mogę zastosować w ciąży żeby się tego pozbyć??:confused:

reklama
Dzień dobry. Mnie 14tc powitał wymiotami z samego rana przy robieniu kawy i herbaty...
Porazka...
Zero sił na cokolwiek a dziś prenatalne...
Witaj :)trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę napewno wszystko będzie dobrze:)
Dzień dobry. Mnie 14tc powitał wymiotami z samego rana przy robieniu kawy i herbaty...
Porazka...
Zero sił na cokolwiek a dziś prenatalne...

Do góry