reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

Działanie teratogenne na płód niektórych leków przyjmowanych w czasie ciąży:

Vit D – nadmierna dawka może spowodować niedorozwój umysłowy dzieckaVit A – zbyt duże dawki mogą wywołać zniekształcenia kości twarzoczaszki, rozszczep podniebienia, wady serca czy układu moczowo-płciowego.Antagoniści Vit K – podawane w I trymestrze ciąży mają działanie poronne, w III trymestrze mogą spowodować hiperbilirubinemię prowadzącą do żółtaczki jąder podkorowych mózgu, poza tym może być przyczyną wad rozwojowych płodu jak np. wady ośrodkowego układu nerwowego czy rozszczepu podniebieniaDiclofenak, ketoprofen – stosowanie zbyt dużych dawek w III trymestrze ciąży może spowodować przedwczesne zamknięcie przewodu tętniczegoDihydralazyna – w sporadycznych przypadkach może spowodować spodziectwo, trombocytopenię lub wtórne krwawienia u noworodkówDrotaweryna (no-spa) – stosowana w dużych dawkach, przez długi czas może być przyczyną zaburzeń oddychania u noworodkaNifedypina – zwiększa ryzyko pojawienia się anomalii policzkówTetracykliny – może doprowadzić do zahamowania wzrostu chrząstek nasadowych oraz ciężkiego uszkodzenia funkcji wątroby takie ciekawostki apropo prześladowań o jrore nie trudno

zem3j44j4b8qvg9a.png

reklama
No ale tu wszędzie mówimy o przedawkowaniu. Przedawkowanie wszystkich leków jest niebezpieczne dla każdego. Mogę tylko powiedzieć z własnego doświadczenia (widziałam), że suka karmiona wątróbką (witamina A) 2,3 razy w tygodniu, urodziła szczenięta z rozszczepami.

Ja biorę Femibion, z własnej inicjatywy. Ten sam preparat gin zalecił mi w poprzedniej ciąży, sprawdził się u mnie, w tej też zamierzam. Myślę, że lekarz się do niego przychyli. Niewykluczone, że później dojdzie magnez (skurcze) i coś na zęby (nadwrażliwość) ale o tym zadecyduje lekarz.

No tak. Wiadomo ze nie bede jej brać nie wiadomo ile ale dzis musialam.. Bierzecie jakies witaminy / magnez czy cos?
Hej dziewczyny ;) ja dzis lepiej sie czulam to i posprzatalm trochę w kuchni... Do póki nie pokazał mi sie wielki pająk :/

Ja z leków biore tylko kwas foliowy ale to od 2 lat non stop. Magnez I pije żelazo. Nie w tabletkach tylko płynne. Co 2 dzien.

Nospe bralam w każdej ciazy.

Cos nam przymierza wątek. Gdzie reszta kobietek?

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Dopadlo i mnie przeziebienie niestety , corka mnie zarazila .
Syrop z cebuli , miodu i cytryny poszedl w ruch :)
Teraz bedzie tylko lepiej , ale katar jak zwykle bardzo dokuczliwy :confused2:
Ale jak to mowia, dobrego złe początki ;)

Hej, ja biorę kwas foliowy, zestaw witamin dla ciężarnych oraz luteine pod język. Byłam w piątek u lekarza bo brzuch mnie boli konkretnie, a w pierwszej tego nie było. Teraz czekam na 21 września bo mam kolejną wizytę.

Hej, widzę, że nie jestem sama z tym przeziębieniem.. mam nadzieje, że fasolce nic nie będzie.. nadal nie mam objawów poza bolącymi sutkami i trochę zaczynam się martwić.. wizyta w czwartek.. do tego czasu pewnie osiwieje..
Co do witamin to ja biorę Femibion a do tego aspargin ( magnez plus potas) bo mam czasem kołatania serca.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Witam
Za nami ciężka noc mała chora jest i pół nocy walczyliśmy z katarem
Ja biorę kwas foliowy i luteine pod jezyk

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

Hej, ja miałam już wizję przeziębienia, ale rozeszło się po kościach. Za to dzisiaj pierwszy raz od 6 rano mam takie mdłości, że nie wiem czy bezpieczniej nie jest siedzieć już na wszelki wypadek w łazience...masakra...

reklama
Do góry