reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Mój mały po kąpieli (20 godz) ppolezy torszke, zje, położę do kołyski zaśnie w okolicach 21-22. Budzi się Między 3 a 5. Znów je, zasypia i wstaję około 7. Znów jedzonko, jakaś zabawa i zasypia około 10 i śpi do 13. Jedzenie spacer i ogólnie od 16 ciągle by jadł :) dziś np zasnął po 8 spał do 11. Zjadł wzięłam go na spacer do rodOcow i jak zasnął o 13 tak spał do 17.30

reklama
Mój mały po kąpieli (20 godz) ppolezy torszke, zje, położę do kołyski zaśnie w okolicach 21-22. Budzi się Między 3 a 5. Znów je, zasypia i wstaję około 7. Znów jedzonko, jakaś zabawa i zasypia około 10 i śpi do 13. Jedzenie spacer i ogólnie od 16 ciągle by jadł :) dziś np zasnął po 8 spał do 11. Zjadł wzięłam go na spacer do rodOcow i jak zasnął o 13 tak spał do 17.30
super grzeczny bobasek[emoji4] ja moge pomarzyc o takim dniu. [emoji17]

@aNusia90, nawet nie wiedziałam, że nasi synowie maja tak samo na imię hihi [emoji6]
@MB91, ja też dostałam 7tygodni po porodzie.. jednodniowy ale był.. i napewno to był okres bo miałam (jak wcześniej) ból okresowy dzień przed i pózniej krwawienie..
@Agunia93, u nas tak zaczynało się AZS.. spróbuj moze Emolient.. ja dla starszego używam cały czas Latopic
Co do rytmu dnia to jak z pierwszym synem udawało się to bez problemu tak teraz mam jeden wielki bałagan.. Bartek je co 2h w dzień wydaje mi sie ze nie śpi w ogóle tylko podsypia po pol godziny i najlepiej na mnie albo na rękach [emoji17] ogolnie śpi bardzo czujnie i taka dłuższa drzemkę około 1,5-2h ma jedną.. w nocy na szczęście tylko je i śpi [emoji5]

U nas nie ma stałego rytmu dnia jeszcze. Choć powoli zaczyna się kształtować. Jedzenie co 2-3 godziny. Drzemki też różnie. Ale ja jak nie śpi to kładę go w leżaczek albo w wózek i mam pod ręką tam, gdzie mam coś zrobić. Głównie kuchnia. Zwykle polezy, czasem nie. Na macie też zaczynam go kłaść to zwłaszcza przed południem nawet z pół godzinki się zajmie. Przerwy między drzemkami około 2 godziny. Najgorzej pod wieczór bo maruda się robi i najchętniej na rękach. I ostatnio wieczorem po kąpieli ciężko mu usnąć. Zje, pospi trochę, znowu wstaje jeść.... I tak nawet 2 godziny nam się schodzi.

słyszałam że z tymi leżaczkami trzeba uważać, bo podobno to zle na kręgosłup dziecka wlywa, dlatego nie kupilam lezaczka tylko mate, ale myślisz że po trzecim miesiący będzie się to wszystko normowało?

@basia89 właśnie wyglada mi to bardziej na te AZS, w aptece babka dała mojemu z Ziaji 2 saszetki i kazała spróbować, ale oprócz tego kupił jej Emotopic, spróbuję jak nie zejdzie do czwartku to pójdziemy do lekarza.
U nas malutka tez je co 2h, chyba że śpi to jej nie budze na karmienie. Obudzi się, to pobawimy się, pośmiejemy. Lubi sobie leżeć i patrzeć, jeśli jest pogoda to wgl jest praktycznie cały czas na podwórku. Codziennie mamy dla siebie drzemke tak koło 16 z 1,5-2h, wiec daje mamie pospać :) Marudna i na rekach to tyle jak ma bolące gazy lub kupke. I wtedy potrafi popalić nam.
@Blondynka1988 moja też tak ulewa, nawet po odbiciu i po godzinie of jedzenia. I jak po tym nan A. R, bo ja przeszlam z Bebilon na Nan optipro plus 1.?

słyszałam że z tymi leżaczkami trzeba uważać, bo podobno to zle na kręgosłup dziecka wlywa, dlatego nie kupilam lezaczka tylko mate, ale myślisz że po trzecim miesiący będzie się to wszystko normowało?

My mamy leżaczek z Fischer Price o taki Link do: Leżaczek Bujaczek Fotelik Dla Dzieci LEW 3w1

Dwie córki leżały i kręgosłupy mają ok. A starsza dużo czasu w nim spędzała bo miała kolki i często tylko w lezaczku dało się ją uśpić i tak spała. W dzień oczywiście. Wydaje mi się że wszystko kwestia umiaru. Mi leżaczek bardzo potrzebny bo gdzie coś robię to biorę młodego z lezaczku ze sobą. Ja robię co mam zrobić a młody się rozgląda. Z wózka nie ma takich dobrych widoków.

Co do normowania się dnia to z czasem drzemki stają się bardziej regularne. PrYnajmiej u nas tak było. Ale nie oczekuj długotrwałej stabilizacji bo przy dziecku często ten plan dnia się zmienia w miarę jak zmienia się ilość drzemek , czas pójścia spać cy pobudki rano.

Ja kupiłam taki leżaczek o:

Link do: Tiny Love, leżaczek, bujaczek, łóżeczko, 3w1, turkusowy

Póki co Mała śpi sobie tylko na płasko i czasami w pozycji półleżącej bo lubi już się porozglądać. Położna mówiła jednak, że max 20 min dziennie w półsiadzie ze względu na słaby kręgosłup. Ale kołyska jest super, też sobie przepycham np do kuchni jak coś robię, żeby mieć bobasa na oku :)

reklama
Dziewczyny jak wygląda Wasz dzień z dzieckiem? czy karmienia macie tak co 2-3 godziny? i czy dzieci Wam spią w dzień, powiem szczerze u mnie ciezko ze spaniem, jej godzina to 11 i jak zasnie spi 30 min wiec potem musze się z nia położyć i tak dzień zleci tylko że ja nic nie zrobię, bo jak ją odkladam to płacze, karmienie tez u nas róznie, raz co godzine raz co dwie, nie wiem może ona nie jest najedzona, za wcześnie może ja od piersi odstawiam...i ogolnie się sama nie poleży długo bo po jakimś czasie zaczyna płakać..
U mnie podobnie, asysta jest calodobowo bo unaczej sam nie będzie spał. Je często Ale więcej czasu spędza na spaniu przy piersi niż aktywnym jedzeniu stąd zapewne długie i częste karmienie.w domu nie mam szans cokolwiek zrobić. Chyba że ktoś zajmie się małym. Sypią roznie. Raz długo z wieloma wybudzeniami A raz prawie w ogóle w ciągu dnia. Wczoraj np. Kolek razy drzemnal się na 10 -15 min o do 23:00 nie mógł zasnąć, płakał.obudzil nas znow płaczem o 5:00:/ A o 3:00 było karmienie.nerwowy jest czasem,rano przypuszczam że to wina kupy która nie może zrobić.
Najbardziej nie lubię jak jest glodny i płacze A nie chce jeść. Muszę po kilkadziesiąt razy go dostawiac żeby zjadł:( wieczorem ssa pierś ponad godzinę.ale to tak bardziej dla uspokojenia niż z głodu.
Byliśmy wczoraj u chirurga z jaderkiem,jest wg nas mniejsze Ale babeczka mówiła żeby robić wałek z pieluchy tetrowej i wkladac go pod jądra by je uniesc i wtedy może szybciej się wodniak wchłonie. Któraś z Was tak miała? Robiła?
Dziś jedziemy na szczepienie...stresuje mnie to

Do góry