reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

@Nan90 co tam u was? Już po szpitalu?
Hej, tak, wyszłyśmy po 10 dniach antybiotykoterapii.
Po pobycie w szpitalu doceniłam domowy rozgardiasz :) Właśnie byłam z Małą na wycinaniu kikuta z pępucha, nawet nie jękneła. Jesteśmy już też tydzień po bioderkach, na szczęście wszystko ok, nie musimy pieluchować tylko raz dziennie kręcić kółeczka kolankami ;)

reklama
A nie masz problemu z zatykaniem smoczka? Idzie przez zwykłą dziurke 0+? Jak go podajesz do kazdego karmienia? On jest na recepte?
U cb tez ulewalo malenstwo? Tak troche od razu po jedzeniu czy tak jak u mnie?
Przepraszam ze tyle pytan ale juz nie wiem co robic. A pediatra nie widzi problemu.
Mój syn potrafi chlusnąć od razu po jedzeniu, przy odbijaniu. Po np. godzinie od karmienia tez mu z buzi leci :(
Kupuję w aptece bez recepty. Daję do każdej butelki z mlekiem. Mleko nie jest jakoś mocno gęste.
My mamy skierowanie od pediatry na USG brzuszka, by zobaczyć odźwiernik żołądka. Mam napisane "pilne" i czekamy już od 24 maja!! W czwartek jedziemy na USG.
Najpierw dawałam mleko Nan optipro 1, ale zmieniłam na Nan A.R. ulewania. Mleko było już z zagęstnikiem i dawało radę. Młody miał wysypkę i problemy z brzuszkiem (do dzisiaj w sumie z bolesnymi bąkami walczymy :( ) i przeszliśmy na Nutramigen LGG 1, ale szału nie ma. :( Nadal mi płacze przy oddawaniu gazów. Umówiłam nas na wizytę u osteopaty. Już nie mam pomysłu jak Mu pomóc :(

@MB91 ja karmiłam tylko 5 dni a okres dostałam 6 tygodni po porodzie. Od porodu krwawienie trwało prawie 5 tygodni a potem przyszedł okres.

Jakie pampersy używacie?
Ja Pampers premium care a teraz chcę przejść na Dada extra care. Jak na razie zakładam dwa z rzędu Dada i jeden pampers. Jest ok ;)
Ja używam wszystkich pieluch i na żadne nie mamy uczulenia. Wg mnie najlepsze są pampers Premium przez tą siateczke izolujaca. Reszta wg mnie jest identyczna. Zmieniamy mu pieluszki kilka razy dziennie na różne i nie wiedziałam nawet że stopniowo się przechodzi z jednych do drugich.

@sredec1982 ja stopniowo zmieniam i obserwuje czy nic sie nie dzieje.
pampers active baby dry nie ma tego wskaźnika pokazującego czy jest mocno mokra pieluszka :) dada extra care (fioletowe opakowanie i pieluszki) ma :) tak samo te pampersy pachną (ładnie, ale dla mnie to może byc alergen) a dada i pampers premium care nie :)
my sie przeniesiemy z pampers premium care na dada extra care :)

Dziewczyny jak wygląda Wasz dzień z dzieckiem? czy karmienia macie tak co 2-3 godziny? i czy dzieci Wam spią w dzień, powiem szczerze u mnie ciezko ze spaniem, jej godzina to 11 i jak zasnie spi 30 min wiec potem musze się z nia położyć i tak dzień zleci tylko że ja nic nie zrobię, bo jak ją odkladam to płacze, karmienie tez u nas róznie, raz co godzine raz co dwie, nie wiem może ona nie jest najedzona, za wcześnie może ja od piersi odstawiam...i ogolnie się sama nie poleży długo bo po jakimś czasie zaczyna płakać..

U nas nie ma stałego rytmu dnia jeszcze. Choć powoli zaczyna się kształtować. Jedzenie co 2-3 godziny. Drzemki też różnie. Ale ja jak nie śpi to kładę go w leżaczek albo w wózek i mam pod ręką tam, gdzie mam coś zrobić. Głównie kuchnia. Zwykle polezy, czasem nie. Na macie też zaczynam go kłaść to zwłaszcza przed południem nawet z pół godzinki się zajmie. Przerwy między drzemkami około 2 godziny. Najgorzej pod wieczór bo maruda się robi i najchętniej na rękach. I ostatnio wieczorem po kąpieli ciężko mu usnąć. Zje, pospi trochę, znowu wstaje jeść.... I tak nawet 2 godziny nam się schodzi.

Generalnie mam trójkę dzieci, wszystkie w domu bo wakacje więc nie mogę się skupić tylko na małym. Czasem ciężko jest ale muszę i dom ogarnąć i pranie i jedzenie i ze starszymi się pobawić i na dwór wyjść..... A opiekę nam młodym wciskam gdzieś pomiędzy to wszystko.

U nas jeszcze nie ma.całkiem rytmu dnia. Ostatnio często jeździmy na zakupy, czy coś pozalatwiac - cały czas u nas remont strychu... Jak jesteśmy w trasie, to praktycznie śpi - aniołek. W domu też grzeczna. Tu sobie poobserwuje świat, zasnie, je co 3h, a czasami co 4. W nocy też tylko raz wstajemy karmić. Płacze tylko jak za długo musi czekać na jedzonko. Ale są dni, że mniej śpi, albo zje, pooglada sobie otoczenie i zdzemnie się na 30min, bo zaś pora karmienia... Wieczorem, toże też lubi się poprzytulac. Każde dziecko inne. Pierwsza córka mało spała, dużo płakała, musiała być dużo noszona na.rękach. A by z nia gdzieś iść na spacer lub jechać autem, to ryk na całą Wieś...:p

reklama
U mnie syn je co trzy godziny. Zje, odbije, przebieramy pampersa, śmiejemy się, robię kosmetykę - nosek, oczka, rączki. Pobawimy sie w łóżeczku, na macie lub łóżku. Oczka robią się mętne, idzie spać na 30-40min, budzi się, mówię do Niego, śmiejemy sie. Czasami na brzuszku poleży i pora jedzenia. Tak w koło :) do tego płacz na bolesne gazy, noszenie, jeżdżenie wózkiem.
obiady gotuje mąż.
ja piorę, prasuje, sprzątam, wyskoczę na zakupy.

Do góry