reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Z tego co czytałam to w lodówce kilka dni można trzymać mleczko. Ale rzeczywiście rozmrozone ponownie nie można zamrozić. Podziwiam ile udaje Ci się ściągnąć!!mnie tylko rano schodzi i to marne 50 ml. Po miesiącu dopiero.. A z ciekawości jakiego laktatora używasz? Co z małym? Trzymam kciuki!
Co ile sobie ściągacie? Ja tak średnio co 4 godziny i mam 150-180ml. Pokarmu starcza na średnio dwa posiłki. Jadę systemem 7-5-3 z każdej piersi. Szczerze powiem, że od razu zuzywam, bo wyczytalam, że wartości mleka zmieniają się wraz z zapotrzebowaniem i rozwojem dziecka...
Próbuj dużo pić, to wspomaga laktacje ;);)
Te jęki, to wydaje mi się, że to mogą być kolki. Nasza też troszkę jeczy, a starsza bardzo plakala... Zobacz czy te masaże i rozgrzanie brzuszka nie pomoże. Stosuję również kropelli. Położna wczoraj mówiła, że na.kolki dobry jest probiotyk dicoflor - 5 kropelek na dzień. Stosuję od wczoraj i już jest lepiej.

reklama
Dziś w nocy jak zresztą każdej po jedzeniu steka i charczy, po pół godz dopiero zasypia. Ulewa bez względu na to czy go podnoszę czy nie.. sama.nje wiem,może.jest chory:( szkoda mi go.
Ulewa bo może ma refluks. Powodem może być jeszcze niezupełnie wykształcony układ pokarmowy co często się zdarza. Jeśli przybiera prawidłowo na wadze póki co nie martwiłabym się choć oczywiście możesz skonsultować się z pielęgniarką środowiskową czy pediatrą.

Co do wiecznego płaczu gdy dziecko ma sucho, jest najedzone i generalnie wszystko wydaje się okej. Są maluchy bardziej absorbujące które pragną przytulania więcej i częściej. Poza tym wyobraźcie sobie sytuację noworodka, do tej pory był w środowisku które znał od poczęcia nagle wyszedł na zupełnie obcy mu świat otaczają go miliony rzeczy których nie zna, miliony dźwięków których nie słyszał lub słyszał inaczej... szok, niepewność, lęk.... Ja wiem, że pierwsze tygodnie z dzieckiem są męczące pod każdym względem, a już w ogóle jeśli to pierwsze dziecko, ale uwierzcie mi cierpliwość i będzie lepiej ;)

A i same niedługo zobaczycie jak wielki wpływ na maluszki ma pogoda. To też wpływa na ich zachowanie. I te cholerne skoki rozwojowe...

Mnie tylko udaje się rano ściągnąć. Niestety mówi piersi z laktatorem nie wspolpracuja. Ale może powinnam system zmienić na ten co mówisz,tylko jak mnie po minucie przestaje lecieć to chyba nic t9 nie da. Ściągam A potem przystawiam małego i jeszcze sporo mleczka jest którego laktator nie potrafi zabrać. U mnie dziś wyjątkowo dużo rano zeszło 60 ml i to by było na tyle w ciągu doby;) resztę marnie piersią.ja też zużywam tego samego dnia,najczęściej wieczorem bo wtedy jakby mniej mleczka było w piersiach albo młody wieczorem bardziej głodny.
Co ile sobie ściągacie? Ja tak średnio co 4 godziny i mam 150-180ml. Pokarmu starcza na średnio dwa posiłki. Jadę systemem 7-5-3 z każdej piersi. Szczerze powiem, że od razu zuzywam, bo wyczytalam, że wartości mleka zmieniają się wraz z zapotrzebowaniem i rozwojem dziecka...
Próbuj dużo pić, to wspomaga laktacje ;);)
Te jęki, to wydaje mi się, że to mogą być kolki. Nasza też troszkę jeczy, a starsza bardzo plakala... Zobacz czy te masaże i rozgrzanie brzuszka nie pomoże. Stosuję również kropelli. Położna wczoraj mówiła, że na.kolki dobry jest probiotyk dicoflor - 5 kropelek na dzień. Stosuję od wczoraj i już jest lepiej.

Wszystkiego najlepszego mamuśki!!! Zdrowia przede wszystkim!

Wzięłam się dzisiaj za sprzątanie, łazienkę na kolanach myłam, potem jedno malutkie okno zaliczyłam i wszystkim mówię że jadę dzisiaj na porodówkę a mój mąż o nie !! Nie dzisiaj!!! Bo jest liga mistrzów i grandprix !! No i masz tu!! Mówi że jutro pojadę [emoji16]

A tak na serio to nic się nie dzieje szczególnego, noc okropna i gorąca i tyle. Zrobiliśmy grilla i odpoczywamy, zaraz kocyk z małą rozłożymy i mam nadzieję że trochę po drzemię.

Tysia co u Ciebie? A u pozostałych w dwupaku coś się dzieje?

Ja termin mam na wtorek to akurat pelnia mi pasuje[emoji5]
Jutro klade sie do szpitala, zaczynam sie stresowac
Właśnie tego się boję najbardziej chce żeby samo się zaczęło nie chce się kłaść ja mam w środę się zgłosić dwa dni po ale jak będzie ok to będę chciała żeby mnie nie zostawiali na oddziale jeszcze chociaż dwa dni.

Uzywam ręcznego.. Bo mialam elektryczny ale nic nie leciało:\ pozniej polozna strzykawka mi pomagala i w tedy lecialo i kupilam reczny dziala na zasadzie strzykawki nie pompki. :) i schodzi mi co 3h od 60do 120ml. :) takze cycory mam i mleko to takie zoltke gęste sama smietana :)
Bylam dzis u mojego skarba ! Jest taki kochany!!!! Ma kilka problemów oto one ; 1)duza glowke nieproporcjonalna do ciala..(duza glowa, nisko uszy)ale usg wszystko ok taki urok moim zdaniem bo syn tez mial wysokie czolo nizej uszy.
2)serce cofie krew do płuc ale operacji raczej nie będzie moze sama zaroznie to wszystko.. 3)susza płuca
4) ma niewyksztalcone jadra i penisa. Tzn nie do konca bo maly penis a jadra w brzuszku..
5) byc moze jest zarazony paciorkowcem i dzis mial punkcje robiona .jutro beda wyniki i jak wyjdzie ze zarazony to antybiotyk dostanie.
6)niska waga i cm bo 48cm tylko ma...
7)mowilam wam o genie ktory zabija dzieci u nas.. Moich 4 kuzynow zmarlo i tez badaja czy nie ma tego genu w nim:\
Ale jest swiatelko ze bedzie dobrze bo z glowka dobrze serduszko tez moze da rade wiec ciesze sie:)

reklama
Uzywam ręcznego.. Bo mialam elektryczny ale nic nie leciało:\ pozniej polozna strzykawka mi pomagala i w tedy lecialo i kupilam reczny dziala na zasadzie strzykawki nie pompki. :) i schodzi mi co 3h od 60do 120ml. :) takze cycory mam i mleko to takie zoltke gęste sama smietana :)
Bylam dzis u mojego skarba ! Jest taki kochany!!!! Ma kilka problemów oto one ; 1)duza glowke nieproporcjonalna do ciala..(duza glowa, nisko uszy)ale usg wszystko ok taki urok moim zdaniem bo syn tez mial wysokie czolo nizej uszy.
2)serce cofie krew do płuc ale operacji raczej nie będzie moze sama zaroznie to wszystko.. 3)susza płuca
4) ma niewyksztalcone jadra i penisa. Tzn nie do konca bo maly penis a jadra w brzuszku..
5) byc moze jest zarazony paciorkowcem i dzis mial punkcje robiona .jutro beda wyniki i jak wyjdzie ze zarazony to antybiotyk dostanie.
6)niska waga i cm bo 48cm tylko ma...
7)mowilam wam o genie ktory zabija dzieci u nas.. Moich 4 kuzynow zmarlo i tez badaja czy nie ma tego genu w nim:\
Ale jest swiatelko ze bedzie dobrze bo z glowka dobrze serduszko tez moze da rade wiec ciesze sie:)
Trzymam mocno kciuki za Ciebie i synka i modlę się o zdrówko dla malutkiego[emoji173]

Do góry