reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

My chyba mamy termin tego samego dnia;) z om 28 a usg na 26-go. Niestety u mnie to samo, brak objawow;( pewnie przenoszę...:/ każdego razu w lazience szukam czopa i nic;) ech.. To będzie Twoje pierwsze dziecko? Planowany sn rozumiem.. ;)
Dokładnie ten sam termin z om. Z USG 5.05 pff. Choć może się sprawdzi, bo też mam wrażenie że przenoszę. A mam już serdecznie dość brzucha :) tak to moje pierwsze dziecko i chyba ostatnie [emoji14]

reklama
My chyba mamy termin tego samego dnia;) z om 28 a usg na 26-go. Niestety u mnie to samo, brak objawow;( pewnie przenoszę...:/ każdego razu w lazience szukam czopa i nic;) ech.. To będzie Twoje pierwsze dziecko? Planowany sn rozumiem.. ;)

Ja na 7 maja i objawów jakoś tez nie widze :p pcha się , skurcze bezbolesne i ogólnie to tyle chyba z moich obserwacji :p

Ja też chciałam, żeby mój przed narodzinami uznał ojcostwo Ale już po 3x jak mu mówiłam i widziałam zero zainteresowania wkurzylam się i olalam to.. najwyżej będzie moje nazwisko, a jak będzie chciał je uznać po porodzie niech sam biega i załatwia zmiany jakie już wcześniej zaszły.. bo chyba będzie trzeba odkręcić nazwisko np z aktu urodzenia, książeczki szczepień itp.. nie wiem czy to byłoby płatne, czy więcej zachodu z tym będzie. Trudno.

Ja właśnie wszamalam loda bo coś mały dziś wyjątkowo spokojny aż się wystraszyłam. Ale na szczęście kopnal kilka razy po spożyciu więc jestem spokojniejsza. Pogoda wspaniała, a ja juzbz tym brzuchem nawet nie mam sił cieszyć się tym:( zaczynam mieć doła, że to tyle trwa, że jestem taka wielka;( wszystko już zdarzy mi się zakurzyc zanim młody się pojawi;( ech..

@sredec1982 - niestety sam niczego nie załatwi, matka dziecka musi być obecna, dlatego lepiej zrobić to przed porodem niż po, kiedy się jest obolałym, zmęczonym i trzeba zajmować się noworodkiem. Po uznaniu dziecka poczętego wszelkie formalności względem dziecka może załatwiać ojciec samodzielnie. W innym przypadku matka musi przy wszystkim być obecna, a przykadowo zameldować należy w ciągu 21 dni po porodzie. Ja sobie na przykład nie wyobrażam, że tu mi leci, tam mi leci, jestem obolała, chodzę z wielką podpaską, karmię piersią i nagle muszę do urzędu jechać i sprawy załatwiać. Niech robi to tata.

Ja jestem zameldowana gdzieindziej.. Z moim synem a mieszkamy u ojca D:) bo on ma swoj dom a ja mam w testamencie inny wiec nie chce sie z tamtad wymeldowywac. Mala tez bedzie miala nazwisko mojego tak jak i syn ale.meldunek maja moj do czasu slubu..

Podczas rejestracji maluszka w urzędzie podajecie gdzie ma być zameldowane dziecko - tam gdzie mama czy tam gdzie tata i meldowane jest automatycznie, w USC. Nie trzeba ponownie jechać do urzędu gminy/miasta i meldować. Z automatu też dostjecie nr PESEL. Macie info z pierwszej ręki - pracuję właśnie w urzędzie gminy i się tym zajmuję :p

No i w przypadku rejestracji dziecka po porodzie bez wcześniejszego uznania przy formalnościach musi być obecna matka. Mnie się to średnio widzi, także wolałam to załatwić i z głowy. A co do meldowania, to mnie pani w urzędzie poinformowała, że dziecko z urzędu meldowane jest w miejscu zameldowania matki (potem można wymeldować i zameldować gdzie się chce).

reklama
Do góry