reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

reklama
Ja tez dziś po wizycie. Wszystko bez zmian , czyli dalej się oszczędzać, odpoczywać, leki tak jak bylo nadal brac... no i datkowe badania z powodu powiększonej okolicy wątroby i bólu w tych miejscach... Młoda sporawa 1.70kg Zobacz załącznik 839435Zobacz załącznik 839436Zobacz załącznik 839437

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
Ale fajna jakosc zdjec :)

3jgxskjosc311c31.png

@Jetkaa - pocieszę Cię, bo mój starszy rósł równiutko aż do 30 tygodnia, potem też brzuszek zaczął odstawać od pozostałych pomiarów do tego stopnia, że na pewnym etapie miał opóźnienia w brzuszku (AC) 3 tygodnie - u mnie zaznaczone było tylko, że <3 percentyl - no i po prostu urodził się chudy jak taki mały królik ;) 57cm i 2800g mimo że rodziłam w ostatnim dniu 40 tygodnia - także uszy do góry, nie zawsze to, że coś rośnie wolniej oznacza, że coś jest nie tak :)

Cześć dziewczyny :) u nas slicznie sloneczko świeci, odbija sie od śniegu i tak jasno jest:)

Cała noc czytalam o tym malym brzuszku sie troche zmartwilam ale wiem ze to moze byc nic a moze cos oznaczac.. Ale nie bede sie juz martwić bo większą krzywde dzidzi zrobie tym jak 2 tyg bede sie denerwowac... Wycztalam tez ze na wage dziecka wplywa lezenie na lewym boku lepiej krew dociera z wartosciami odżywczymi, witamina C i magnez .. Tego musze mieć w diecie wiecej.. Ile w tym prawdy nie wiem ale na pewno nie zaszkodzi sprobowac:) moze porostu nadza dzidzia bedzie malutka chuda i dluga:) zobaczymy:)
Link do: phoenix dzięki :) mam nadzieje ze bedzie tak jak u Ciebie tym bardziej ze mala miala zawsze wszystko ok a nagle cos takiego taka roznica..

Link do: tysia123 jak bys miała dzis troszke czasu podeslesz mi te wyniki badan?:)

Milego weekendu dziewczyny:)!

Cześć dziewczyny :) u nas slicznie sloneczko świeci, odbija sie od śniegu i tak jasno jest:)

Cała noc czytalam o tym malym brzuszku sie troche zmartwilam ale wiem ze to moze byc nic a moze cos oznaczac.. Ale nie bede sie juz martwić bo większą krzywde dzidzi zrobie tym jak 2 tyg bede sie denerwowac... Wycztalam tez ze na wage dziecka wplywa lezenie na lewym boku lepiej krew dociera z wartosciami odżywczymi, witamina C i magnez .. Tego musze mieć w diecie wiecej.. Ile w tym prawdy nie wiem ale na pewno nie zaszkodzi sprobowac:) moze porostu nadza dzidzia bedzie malutka chuda i dluga:) zobaczymy:)
Link do: phoenix dzięki :) mam nadzieje ze bedzie tak jak u Ciebie tym bardziej ze mala miala zawsze wszystko ok a nagle cos takiego taka roznica..

Link do: tysia123 jak bys miała dzis troszke czasu podeslesz mi te wyniki badan?:)

Milego weekendu dziewczyny:)!
To niestety nie pomaga. Ale skoro tylko jeden parametr odbiega od reszty to na razie możesz byc spokojna, tylko warto monitorować i sprawdzić czy to nie błąd pomiaru. Jako patologię wskazującą na hipotrofię uważa się pomiary, które odbiegają o ponad 2tc od wieku ciąży (tego z pierwszych USG, a nie z om) i gdy taki stan się utrzymuje lub pogłębia na dwoch kolejnych USG robionych w odstępie co najmniej 2tyg. Wtedy się wdraża obserwację co dwa tygodnie razem z przepływami. Jak różnica jest duża lub rośnie na kolejnym jeszcze, trzecim USG, to wtedy zwykle obserwacja w szpitalu. Jedyne co moze zadzoałac, ale to zależy od przyczyny hipotrofii to acard, zastrzyki z heparyny, medargin- z tymże to działa najlepiej, jeśli jest podane na początku ciąży, na tym etapie pomaga niewielu.
U Ciebie bym jeszcze że stresem się wstrzymała do kolejnej wizyty.
No i wszystko od 10centyla wzwyż jest normą a brzuch potrafi miec różny kształt, wielkośc zmienia się w zależności od napełnienia pęcherza, żołądka, gazów, ułożenia, ruchów oddechowych. Może była wysoka na, na wydechu ;)

To niestety nie pomaga. Ale skoro tylko jeden parametr odbiega od reszty to na razie możesz byc spokojna, tylko warto monitorować i sprawdzić czy to nie błąd pomiaru. Jako patologię wskazującą na hipotrofię uważa się pomiary, które odbiegają o ponad 2tc od wieku ciąży (tego z pierwszych USG, a nie z om) i gdy taki stan się utrzymuje lub pogłębia na dwoch kolejnych USG robionych w odstępie co najmniej 2tyg. Wtedy się wdraża obserwację co dwa tygodnie razem z przepływami. Jak różnica jest duża lub rośnie na kolejnym jeszcze, trzecim USG, to wtedy zwykle obserwacja w szpitalu. Jedyne co moze zadzoałac, ale to zależy od przyczyny hipotrofii to acard, zastrzyki z heparyny, medargin- z tymże to działa najlepiej, jeśli jest podane na początku ciąży, na tym etapie pomaga niewielu.
U Ciebie bym jeszcze że stresem się wstrzymała do kolejnej wizyty

Mi wlasnie parametr odbiega od normy według OM bo mialam duzo razy usg i wszystko bylo ok .. Ehh. Za w tyg kolejne usg i zobaczymy:) dzięki za podpowiedz co i jak moze byc:)

Mi wlasnie parametr odbiega od normy według OM bo mialam duzo razy usg i wszystko bylo ok .. Ehh. Za w tyg kolejne usg i zobaczymy:) dzięki za podpowiedz co i jak moze byc:)
A dużo się różni wiek ciąży z om od tego z pierwszych usg- na kiedy masz termin z om i ten z USG. A pomiar o ile odbiega?

A dużo się różni wiek ciąży z om od tego z pierwszych usg- na kiedy masz termin z om i ten z USG. A pomiar o ile odbiega?
Z usg tych pierwszych mam na 22.05tak jak z OM, teraz po tym usg wyszlo ze z OM 22.05 a Usg 27.05 bo wedlug usg tego z wczoraj jestem w 25t5d . więc duzej roznicy nie ma ale chodzi o brzuszek bo wszystko resztę wskazuje na 26ti pare dni a brzuszek 24t1d:\ wrzuce jeszcze raz wyniki:)

reklama
Do góry