reklama
Gosika88
Fanka BB :)
Ale fajna jakosc zdjecJa tez dziś po wizycie. Wszystko bez zmian , czyli dalej się oszczędzać, odpoczywać, leki tak jak bylo nadal brac... no i datkowe badania z powodu powiększonej okolicy wątroby i bólu w tych miejscach... Młoda sporawa 1.70kg Zobacz załącznik 839435Zobacz załącznik 839436Zobacz załącznik 839437
Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
@Jetkaa - pocieszę Cię, bo mój starszy rósł równiutko aż do 30 tygodnia, potem też brzuszek zaczął odstawać od pozostałych pomiarów do tego stopnia, że na pewnym etapie miał opóźnienia w brzuszku (AC) 3 tygodnie - u mnie zaznaczone było tylko, że <3 percentyl - no i po prostu urodził się chudy jak taki mały królik 57cm i 2800g mimo że rodziłam w ostatnim dniu 40 tygodnia - także uszy do góry, nie zawsze to, że coś rośnie wolniej oznacza, że coś jest nie tak
Jetkaa
Cześć dziewczyny u nas slicznie sloneczko świeci, odbija sie od śniegu i tak jasno jest
Cała noc czytalam o tym malym brzuszku sie troche zmartwilam ale wiem ze to moze byc nic a moze cos oznaczac.. Ale nie bede sie juz martwić bo większą krzywde dzidzi zrobie tym jak 2 tyg bede sie denerwowac... Wycztalam tez ze na wage dziecka wplywa lezenie na lewym boku lepiej krew dociera z wartosciami odżywczymi, witamina C i magnez .. Tego musze mieć w diecie wiecej.. Ile w tym prawdy nie wiem ale na pewno nie zaszkodzi sprobowac moze porostu nadza dzidzia bedzie malutka chuda i dluga zobaczymy
Link do: phoenix dzięki mam nadzieje ze bedzie tak jak u Ciebie tym bardziej ze mala miala zawsze wszystko ok a nagle cos takiego taka roznica..
Link do: tysia123 jak bys miała dzis troszke czasu podeslesz mi te wyniki badan?
Milego weekendu dziewczyny!
Cała noc czytalam o tym malym brzuszku sie troche zmartwilam ale wiem ze to moze byc nic a moze cos oznaczac.. Ale nie bede sie juz martwić bo większą krzywde dzidzi zrobie tym jak 2 tyg bede sie denerwowac... Wycztalam tez ze na wage dziecka wplywa lezenie na lewym boku lepiej krew dociera z wartosciami odżywczymi, witamina C i magnez .. Tego musze mieć w diecie wiecej.. Ile w tym prawdy nie wiem ale na pewno nie zaszkodzi sprobowac moze porostu nadza dzidzia bedzie malutka chuda i dluga zobaczymy
Link do: phoenix dzięki mam nadzieje ze bedzie tak jak u Ciebie tym bardziej ze mala miala zawsze wszystko ok a nagle cos takiego taka roznica..
Link do: tysia123 jak bys miała dzis troszke czasu podeslesz mi te wyniki badan?
caltha
To niestety nie pomaga. Ale skoro tylko jeden parametr odbiega od reszty to na razie możesz byc spokojna, tylko warto monitorować i sprawdzić czy to nie błąd pomiaru. Jako patologię wskazującą na hipotrofię uważa się pomiary, które odbiegają o ponad 2tc od wieku ciąży (tego z pierwszych USG, a nie z om) i gdy taki stan się utrzymuje lub pogłębia na dwoch kolejnych USG robionych w odstępie co najmniej 2tyg. Wtedy się wdraża obserwację co dwa tygodnie razem z przepływami. Jak różnica jest duża lub rośnie na kolejnym jeszcze, trzecim USG, to wtedy zwykle obserwacja w szpitalu. Jedyne co moze zadzoałac, ale to zależy od przyczyny hipotrofii to acard, zastrzyki z heparyny, medargin- z tymże to działa najlepiej, jeśli jest podane na początku ciąży, na tym etapie pomaga niewielu.Cześć dziewczyny u nas slicznie sloneczko świeci, odbija sie od śniegu i tak jasno jest
U Ciebie bym jeszcze że stresem się wstrzymała do kolejnej wizyty.
No i wszystko od 10centyla wzwyż jest normą a brzuch potrafi miec różny kształt, wielkośc zmienia się w zależności od napełnienia pęcherza, żołądka, gazów, ułożenia, ruchów oddechowych. Może była wysoka na, na wydechu
Jetkaa
To niestety nie pomaga. Ale skoro tylko jeden parametr odbiega od reszty to na razie możesz byc spokojna, tylko warto monitorować i sprawdzić czy to nie błąd pomiaru. Jako patologię wskazującą na hipotrofię uważa się pomiary, które odbiegają o ponad 2tc od wieku ciąży (tego z pierwszych USG, a nie z om) i gdy taki stan się utrzymuje lub pogłębia na dwoch kolejnych USG robionych w odstępie co najmniej 2tyg. Wtedy się wdraża obserwację co dwa tygodnie razem z przepływami. Jak różnica jest duża lub rośnie na kolejnym jeszcze, trzecim USG, to wtedy zwykle obserwacja w szpitalu. Jedyne co moze zadzoałac, ale to zależy od przyczyny hipotrofii to acard, zastrzyki z heparyny, medargin- z tymże to działa najlepiej, jeśli jest podane na początku ciąży, na tym etapie pomaga niewielu.
U Ciebie bym jeszcze że stresem się wstrzymała do kolejnej wizyty
Mi wlasnie parametr odbiega od normy według OM bo mialam duzo razy usg i wszystko bylo ok .. Ehh. Za w tyg kolejne usg i zobaczymy dzięki za podpowiedz co i jak moze byc
caltha
A dużo się różni wiek ciąży z om od tego z pierwszych usg- na kiedy masz termin z om i ten z USG. A pomiar o ile odbiega?Mi wlasnie parametr odbiega od normy według OM bo mialam duzo razy usg i wszystko bylo ok .. Ehh. Za w tyg kolejne usg i zobaczymy dzięki za podpowiedz co i jak moze byc
Jetkaa
Z usg tych pierwszych mam na 22.05tak jak z OM, teraz po tym usg wyszlo ze z OM 22.05 a Usg 27.05 bo wedlug usg tego z wczoraj jestem w 25t5d . więc duzej roznicy nie ma ale chodzi o brzuszek bo wszystko resztę wskazuje na 26ti pare dni a brzuszek 24t1d:\ wrzuce jeszcze raz wynikiA dużo się różni wiek ciąży z om od tego z pierwszych usg- na kiedy masz termin z om i ten z USG. A pomiar o ile odbiega?
reklama
caltha
Brzuch, jak pisałam lubi być zmienny, wiec możliwy brzydki zbieg okoliczności. Ale lekarz super, że zwrocil uwage, bo wielu olewa. Oby się okazało niepotrzebnie ale jak już jednak, to trzeba monitorować. Jak będzie wiadomo co i jak już na pewno, to pytaj bo jestem spec hehe