reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

reklama
Taki mamy klimat tu na wyspach. Ja miałam robione jedno usg dopochwowo w 6 tyg ciąży tylko dlatego, że trafiłam do szpitala i na zwykłym nie było widać bicia serca. A tak normalnie to majtki ściągasz dopiero na porodówce. No cóż, mają skrajnie inną tą opiekę nad ciężarną niż w Polsce. Chociaż ja nie narzekam bo ciążę mam nieskomplikowaną jak narazie.

Hey Wam.

Ale od rana juz nadrabiania , 40+ postów musiałam przeczytać .
Dopiero się obudziłam jakoś dobrze mi się spało, marna pogoda szaro buro aż nic się nie chce , nie wiem czy jeszcze nie spróbuję pospać.
Miałam iść dziś do szpitala do mojej gin która przyjmuje tam tylko w piątki po receptę i skierowania na badania ale nie wiem czy mi się chce wstawać dziś z wyra.

Miłego dnia !:)

Maui tak się zastanawiam to nawet nie słyszałam tutaj o czymś takim jak pakiet, jeśli chodzi o służbę zdrowia...
Edziorka kapitalizm ma to do siebie, że masz taką ofertę dodatkową. Są różne firmy ubezpieczeniowe i to jest raczej nasza scheda po PRL, że myślimy, iż powinniśmy wszystko mieć w ramach państwowej opieki, a na końcu mamy teoretycznej tylko jak wiemy. Ceny w UK wyższe, ale zarobki też wyższe, więc trudno porównywać. Oczywiście moja rodzina też przylatuje z UK czy Irlandii i zalicza np dentystę, wiadomo, no ale nie można wymagać tej samej ceny tu i tam za usługę, bo życie kosztuje nadal inaczej.

Maui nie ma co porównywac naszych obowiązkowych ubezpieczeń z pensji do pakietów i ubezpieczeń za granicą. Jeśli ja w tym co płacę mam zagwarantowane to co mi się należy to powinnam to mieć jak nie da rady to niech zmienią system, bo możliwości, sprzęt i terminy by były - nie ma kasy z nfz często. U nas to sobie możesz właśnie pakiet wykupić w luxmedzie czy innej tam opiece, no teraz to sa z pracy opłacane albo prywatnie

Druga sprawa to podejście na Wyspach,ze ciąża to fizjologia to troszkę już moim zdaniem przesada, bo jednak badanie ginekologiczne powinno być - ze względu chociaż na możliwość pojawienia się infekcji.

Maui nie ma co porównywac naszych obowiązkowych ubezpieczeń z pensji do pakietów i ubezpieczeń za granicą. Jeśli ja w tym co płacę mam zagwarantowane to co mi się należy to powinnam to mieć jak nie da rady to niech zmienią system, bo możliwości, sprzęt i terminy by były - nie ma kasy z nfz często. U nas to sobie możesz właśnie pakiet wykupić w luxmedzie czy innej tam opiece, no teraz to sa z pracy opłacane albo prywatnie

Druga sprawa to podejście na Wyspach,ze ciąża to fizjologia to troszkę już moim zdaniem przesada, bo jednak badanie ginekologiczne powinno być - ze względu chociaż na możliwość pojawienia się infekcji.

Zgadzam się, system mamy kulawy. Sprawdziłam wczoraj w zip- lekarz ginekolog u którego byłam raz "państwowo" kosztuje 124,50 zł w ramach NFZ czyli tyle co prywatny. To ja bym chciała mieć wybór i te kasę w kieszeni, a nie płacić na Zus, który jednego lekarza kontraktuje a drugiego nie. Czyli jak chce iśc do mojego, to muszę ponad podatki dopłacić, a tak nie powinno być- kasa powinna iść za pacjentem... Ale to jest zbyt liberalna myśl jak na polskie warunki, bo u nas Państwo nadal wie lepiej na co mamy wydać nasza kasę z podatków.
Na wyspach też są prywatne praktyki i można się doubezpieczyć. Wygląda na to, że w podstawowym ubezpieczeniu mają tylko ratowanie zycia czy coś? Przy okazji Malutka dała linka do Wybiórczej jak wygląda u nas "bezpłatna" opieka ciężarnej.... niby jest... ale gdzie...

Zgadzam się, system mamy kulawy. Sprawdziłam wczoraj w zip- lekarz ginekolog u którego byłam raz "państwowo" kosztuje 124,50 zł w ramach NFZ czyli tyle co prywatny. To ja bym chciała mieć wybór i te kasę w kieszeni, a nie płacić na Zus, który jednego lekarza kontraktuje a drugiego nie. Czyli jak chce iśc do mojego, to muszę ponad podatki dopłacić, a tak nie powinno być- kasa powinna iść za pacjentem... Ale to jest zbyt liberalna myśl jak na polskie warunki, bo u nas Państwo nadal wie lepiej na co mamy wydać nasza kasę z podatków.
Na wyspach też są prywatne praktyki i można się doubezpieczyć. Wygląda na to, że w podstawowym ubezpieczeniu mają tylko ratowanie zycia czy coś? Przy okazji Malutka dała linka do Wybiórczej jak wygląda u nas "bezpłatna" opieka ciężarnej.... niby jest... ale gdzie...

Też bym chciała mieć wybór tak jak piszesz. A jeszcze te kwoty moim zdanie są z kosmosu, bo nawet nie masz w standardzie tego co prywatnie ani co Ci się należy. Dodatkowo część naszych składek idzie na bezsensowną biurokracje, administrację.

Ceny w UK wyższe, ale zarobki też wyższe, więc trudno porównywać. Oczywiście moja rodzina też przylatuje z UK czy Irlandii i zalicza np dentystę, wiadomo, no ale nie można wymagać tej samej ceny tu i tam za usługę, bo życie kosztuje nadal inaczej.
poniekąd się z Tobą nie zgodzę. Zobacz... patrząc na wszystko 1:1 to zarobki są te same. Średnia krajowa załóżmy ok 1200. I tu i tu, ale jeśli już patrzeć na ceny (na przykładzie gin) w Pl u mnie min 100 trzeba dać za wizytę, tutaj 65... czyli 35 zostaje Ci w kieszeni. Zestaw body, śpiochy i spodnie. W Pl 35 min, tutaj 7-10...
Do czego zmierzam. Generalnie zarobki są te same tylko ceny powalają...

reklama
* tutaj ciążę ratują od 12 tyg. Wcześniej dla nich nie ma sensu...
Koleżanka zaczęła krwawic w I trymestrze, pojechała do szpitala, wsadzili jej tampon i odesłali do domu. Wróciła z bólem i dalej z krwawieniem. Oczywiście poroniła... a co jest w tym wszystkim najlepsze? Wyczyscili ja na żywca, bez żadnego znieczulenia... sorry, ale punkt widzenia zależy od siedzenia. Jesli chodzi o mnie zdania nie zmienię co do brytyjskiej służby zdrowia. Wiele razy już miałam "przyjemnosc" się przekonać jakie ma podejście...

Do góry