reklama
Wioleta93
Fanka BB :)
Taki mamy klimat tu na wyspach. Ja miałam robione jedno usg dopochwowo w 6 tyg ciąży tylko dlatego, że trafiłam do szpitala i na zwykłym nie było widać bicia serca. A tak normalnie to majtki ściągasz dopiero na porodówce. No cóż, mają skrajnie inną tą opiekę nad ciężarną niż w Polsce. Chociaż ja nie narzekam bo ciążę mam nieskomplikowaną jak narazie.
Hey Wam.
Ale od rana juz nadrabiania , 40+ postów musiałam przeczytać .
Dopiero się obudziłam jakoś dobrze mi się spało, marna pogoda szaro buro aż nic się nie chce , nie wiem czy jeszcze nie spróbuję pospać.
Miałam iść dziś do szpitala do mojej gin która przyjmuje tam tylko w piątki po receptę i skierowania na badania ale nie wiem czy mi się chce wstawać dziś z wyra.
Miłego dnia !
Ale od rana juz nadrabiania , 40+ postów musiałam przeczytać .
Dopiero się obudziłam jakoś dobrze mi się spało, marna pogoda szaro buro aż nic się nie chce , nie wiem czy jeszcze nie spróbuję pospać.
Miałam iść dziś do szpitala do mojej gin która przyjmuje tam tylko w piątki po receptę i skierowania na badania ale nie wiem czy mi się chce wstawać dziś z wyra.
Miłego dnia !
U
użytkownik 160
Gość
Edziorka kapitalizm ma to do siebie, że masz taką ofertę dodatkową. Są różne firmy ubezpieczeniowe i to jest raczej nasza scheda po PRL, że myślimy, iż powinniśmy wszystko mieć w ramach państwowej opieki, a na końcu mamy teoretycznej tylko jak wiemy. Ceny w UK wyższe, ale zarobki też wyższe, więc trudno porównywać. Oczywiście moja rodzina też przylatuje z UK czy Irlandii i zalicza np dentystę, wiadomo, no ale nie można wymagać tej samej ceny tu i tam za usługę, bo życie kosztuje nadal inaczej.Maui tak się zastanawiam to nawet nie słyszałam tutaj o czymś takim jak pakiet, jeśli chodzi o służbę zdrowia...
GosiaLew
Maui nie ma co porównywac naszych obowiązkowych ubezpieczeń z pensji do pakietów i ubezpieczeń za granicą. Jeśli ja w tym co płacę mam zagwarantowane to co mi się należy to powinnam to mieć jak nie da rady to niech zmienią system, bo możliwości, sprzęt i terminy by były - nie ma kasy z nfz często. U nas to sobie możesz właśnie pakiet wykupić w luxmedzie czy innej tam opiece, no teraz to sa z pracy opłacane albo prywatnie
Druga sprawa to podejście na Wyspach,ze ciąża to fizjologia to troszkę już moim zdaniem przesada, bo jednak badanie ginekologiczne powinno być - ze względu chociaż na możliwość pojawienia się infekcji.
Druga sprawa to podejście na Wyspach,ze ciąża to fizjologia to troszkę już moim zdaniem przesada, bo jednak badanie ginekologiczne powinno być - ze względu chociaż na możliwość pojawienia się infekcji.
U
użytkownik 160
Gość
Maui nie ma co porównywac naszych obowiązkowych ubezpieczeń z pensji do pakietów i ubezpieczeń za granicą. Jeśli ja w tym co płacę mam zagwarantowane to co mi się należy to powinnam to mieć jak nie da rady to niech zmienią system, bo możliwości, sprzęt i terminy by były - nie ma kasy z nfz często. U nas to sobie możesz właśnie pakiet wykupić w luxmedzie czy innej tam opiece, no teraz to sa z pracy opłacane albo prywatnie
Zgadzam się, system mamy kulawy. Sprawdziłam wczoraj w zip- lekarz ginekolog u którego byłam raz "państwowo" kosztuje 124,50 zł w ramach NFZ czyli tyle co prywatny. To ja bym chciała mieć wybór i te kasę w kieszeni, a nie płacić na Zus, który jednego lekarza kontraktuje a drugiego nie. Czyli jak chce iśc do mojego, to muszę ponad podatki dopłacić, a tak nie powinno być- kasa powinna iść za pacjentem... Ale to jest zbyt liberalna myśl jak na polskie warunki, bo u nas Państwo nadal wie lepiej na co mamy wydać nasza kasę z podatków.
Na wyspach też są prywatne praktyki i można się doubezpieczyć. Wygląda na to, że w podstawowym ubezpieczeniu mają tylko ratowanie zycia czy coś? Przy okazji Malutka dała linka do Wybiórczej jak wygląda u nas "bezpłatna" opieka ciężarnej.... niby jest... ale gdzie...
GosiaLew
Zgadzam się, system mamy kulawy. Sprawdziłam wczoraj w zip- lekarz ginekolog u którego byłam raz "państwowo" kosztuje 124,50 zł w ramach NFZ czyli tyle co prywatny. To ja bym chciała mieć wybór i te kasę w kieszeni, a nie płacić na Zus, który jednego lekarza kontraktuje a drugiego nie. Czyli jak chce iśc do mojego, to muszę ponad podatki dopłacić, a tak nie powinno być- kasa powinna iść za pacjentem... Ale to jest zbyt liberalna myśl jak na polskie warunki, bo u nas Państwo nadal wie lepiej na co mamy wydać nasza kasę z podatków.
Na wyspach też są prywatne praktyki i można się doubezpieczyć. Wygląda na to, że w podstawowym ubezpieczeniu mają tylko ratowanie zycia czy coś? Przy okazji Malutka dała linka do Wybiórczej jak wygląda u nas "bezpłatna" opieka ciężarnej.... niby jest... ale gdzie...
Też bym chciała mieć wybór tak jak piszesz. A jeszcze te kwoty moim zdanie są z kosmosu, bo nawet nie masz w standardzie tego co prywatnie ani co Ci się należy. Dodatkowo część naszych składek idzie na bezsensowną biurokracje, administrację.
poniekąd się z Tobą nie zgodzę. Zobacz... patrząc na wszystko 1:1 to zarobki są te same. Średnia krajowa załóżmy ok 1200. I tu i tu, ale jeśli już patrzeć na ceny (na przykładzie gin) w Pl u mnie min 100 trzeba dać za wizytę, tutaj 65... czyli 35 zostaje Ci w kieszeni. Zestaw body, śpiochy i spodnie. W Pl 35 min, tutaj 7-10...Ceny w UK wyższe, ale zarobki też wyższe, więc trudno porównywać. Oczywiście moja rodzina też przylatuje z UK czy Irlandii i zalicza np dentystę, wiadomo, no ale nie można wymagać tej samej ceny tu i tam za usługę, bo życie kosztuje nadal inaczej.
Do czego zmierzam. Generalnie zarobki są te same tylko ceny powalają...
reklama
* tutaj ciążę ratują od 12 tyg. Wcześniej dla nich nie ma sensu...
Koleżanka zaczęła krwawic w I trymestrze, pojechała do szpitala, wsadzili jej tampon i odesłali do domu. Wróciła z bólem i dalej z krwawieniem. Oczywiście poroniła... a co jest w tym wszystkim najlepsze? Wyczyscili ja na żywca, bez żadnego znieczulenia... sorry, ale punkt widzenia zależy od siedzenia. Jesli chodzi o mnie zdania nie zmienię co do brytyjskiej służby zdrowia. Wiele razy już miałam "przyjemnosc" się przekonać jakie ma podejście...
Koleżanka zaczęła krwawic w I trymestrze, pojechała do szpitala, wsadzili jej tampon i odesłali do domu. Wróciła z bólem i dalej z krwawieniem. Oczywiście poroniła... a co jest w tym wszystkim najlepsze? Wyczyscili ja na żywca, bez żadnego znieczulenia... sorry, ale punkt widzenia zależy od siedzenia. Jesli chodzi o mnie zdania nie zmienię co do brytyjskiej służby zdrowia. Wiele razy już miałam "przyjemnosc" się przekonać jakie ma podejście...