reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

reklama
GosiaLew nie wiem czy się nie stosował ale mówię to co wiem. Zobaczę jak mi wezmą. Niby od 2014 roku to się stosuje a moja siostra robiła glukozę w 2015 roku i tez jej brali przed glukoza i 2 godziny po. Miała pobierana krew dwa razy a nie trzy. Wiec nie wiem czy to każde laboratorium robi 3 razy.

A moze i macie racje dziewczyny, ze lepiej by bylo sobie wolne na ten dzień załatwić, ale troche mi szkoda. No ja tego nigdy nie zazywalam, takze nie umiem powiedzieć jak moj organizm zareaguje i jak sie będę po tym czuc. Pomysle :-)

Malka no to tylko pogratulować :-)

Małka super wieści.

W luxmedzie 3 razy pobierają krew i mają swoją glukoze.
Do zwykłej morfologii chyba też moge mieć pobraną krew za jednym zamachem, no nie?
Toksoplazmoze też teraz powtarzacie?

Ostatnia edycja:
Małka super wieści.

W luxmedzie 3 razy pobierają krew i mają swoją glukoze.
Do zwykłej morfologii chyba też moge mieć pobraną krew za jednym zamachem, no nie?
Toksoplazmoze też teraz powtarzacie?

O, dobrze ze piszesz, bo właśnie się zastanawiałam, jak to jest w luxmedzie z glukozą. Robiłaś już? Kojarzysz o której trzeba być? Bo ja coś pamiętam, że na samym początku babka w rejestracji mi mówiła, że wszystkie badania oprócz glukozy można robić obojętnie o której godzinie, a na glukozę trzeba przyjść do którejś godziny, ale nie pamiętam do której.
Ja mam z luxmedu taką kartkę A4 z badaniami, które mam w danym okresie robić. Jeśli dobrze pamiętam, to pomiędzy 21 a 26 tygodniem mam zrobić mocz, badanie ogólne krwi, toksoplazmozę ponownie i jeszcze coś. A od 24 tygodnia mogę robić glukozę, więc chcę się wybrać jakoś po 15 stycznia, żeby móc zrobić wszystko razem łącznie z glukozą. Kolejną wizytę mam 29 stycznia, to już wszystkie wyniki będą.

Gosia chodzisz prywatnie, tak? Mi lekarze na nfz najskromniejszy pakiet badań zalecił, o glukozie nawet nie wspomniał:baffled:

Kaylla ja też pilnuje badań z tej kartki:-p Tylko upewniłam się czy mam mieć swoją glukoze i okazało się, że nic nie potrzeba.
No i Urbaniak powiedział, że najlepiej po 26tc

OGTT należy wykonywać na czczo (min. 12 godzin niejedzenia) bez wcześniejszego ograniczenia spożycia węglowodanów. Osoba poddająca się badaniu powinna być wypoczęta po przespanej nocy.

Dwugodzinny okres pomiędzy wypiciem roztworu zawierającego 75 gram glukozy a pobraniem próbki krwi osoba badana powinna spędzić w miejscu wykonania testu, w spoczynku, powstrzymać się od przyjmowania pokarmów, napojów oraz palenia papierosów. Wszystkie oznaczenia stężenia glukozy powinny być wykonywane w osoczu krwi żylnej w laboratorium.

Pobrania krwi wymagające bycia na czczo:
poniedziałek - piątek 7:00 - 17:00, sobota 8:00 - 11:00 (luxmed)

Wiadomo, że najlepiej od samego rana się pojawić się na badaniu ;)

Kaylla robisz 3d?

Witam nowe dziewczyny na forum :) Gratuluję wszystkim, które znają już płeć swoich dzieciaczków.
Dzięki za wszystkie wskazówki związane z wyprawką! Powinnam się za to zabrać. Jutro pewnie znajdę chwilę czasu między lekcjami z uczniami. Co do tematu spotkań ze znajomymi to mi się zwyczajnie nie chce czasami wychodzić w taką pogodę, wolę pogadać przez telefon lub przez Skypa.
Zaczynam się też powoli zastanawiać nad planem dekoracji naszej sypialni, gdzie będzie stało łóżeczko małej. Mieszkamy w XV wiecznej chałupie ze skosami i widocznymi belkami więc o dużym remoncie nie ma mowy, ale postaram się poszukać inspiracji w internecie. Wujek google coś podpowie ;)

reklama
Dziewczyny farbujecie normalnie w ciąży włosy ? Bo ja jakoś jestem przewrazliwiona i się zastanawiam czy zwykła farba się ufarbowac czy bez amoniaku. I czy normalnie obcinacie czy raczej się wstrzymujecie po porodzie? :)

Do góry