reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

Dziewczynki pomóżcie!!! Jutro mam wizytę i sie boje jestem w 7 tyg czy bolały badz bola was tak jajniki badz dolna część brzucha ze nie możecie się wyprostować bo was ciągnie dół ???

reklama
Hej mamuśki :) ja jak zwykle po nocy, no jakoś nie mogę doprowadzić się do porządku z tym spaniem, a muszę teraz wstawać wcześnie i załatwiać trylion spraw związanych z remontem. A to wizyta w gazowni, a to do projektanta trzeba jechać z planami, albo wizyta fachowców i szczegółowe omawianie moich fanaberii hydraulicznych :-) no ze 2 godziny wyjęte z życiorysu. Odkryłam też przepiękne cementowe marokańskie płytki i oszalałam na ich punkcie :-D. Ale dobrze przynajmniej mniej czasu poświęcam na zamartwianie się :) bo nadal moja sytuacja jest dla mnie zbyt nielogiczna i bardzo Was przepraszam ale muszę jeszcze raz chyba opisać swój przypadek, wybaczcie ale może któraś z was tak miała?
Otóż wg @ której pierwszy dzień wypadł 04.08.2015 jestem w 8 tygodniu a nawet już zaczęłam 9. Cykle niesamowicie regularne, średnia 28 dni, owulacja zazwyczaj wypadała u mnie tak miedzy 12 a 16 dniem cyklu, w lipcu nawet zaczęłam namiętnie to sprawdzać i robić testy owulacyjne bo nie mogłam doczekać się dwóch kresek na teście ciążowym :)
01.09. zrobiłam kilkanaście testów ciążowych wszystkie z pozytywnym wynikiem :)
05.09. zrobiłam bhcg wynik 1718 co by wskazywało na jakiś 5/6 tydzień wg laboratorium
08.09. byłam u gina na usg widoczny był jedynie pęcherzyk ciążowy 10 mm no i krwiak, przepisał duphaston 2xdziennie
12.09. zrobiłam bhcg wynik 9053 co by wskazywało na jakiś 6/7 tydzień wg laboratorium
22.09. byłam u gina na usg nie widać krwiaka, pęcherzyk ciążowy ma 23mm o 13 więcej niż 2 tygodnie wcześniej, natomiast zarodek jedynie 3 mm a ciałko żółte 4 mm, duphaston przedłużony i kolejna wizyta 06.10. ale nie wytrzymam i pójdę 05.10.
I powiedzcie proszę czy tylko mnie tutaj coś nie pasuje, błagam niech wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie,bo ja cały czas mam wrażenie że nie jest tak jak być powinno. Gin nawet nie wyznaczył potencjalnego terminu porodu ani nie określił wieku ciąży, stwierdził że wszystko jest w najlepszym porządku i rozwija się prawidłowo. Ale czytam Was dziewczyny i już prawie wszystkie słyszałyście serduszka, już się umawiacie na prenatalne a ja jestem zrozpaczona bo ja w zasadzie nie wiem w którym tygodniu ciąży jestem tak zgłupiałam.
I nie wiem czy nie powinnam zmienić lekarza, mało nie płacę za wizyty a tak w rzeczywistości nić nie wiem poza tym że jest dobrze a przeczucie mam inne. Ok tyle o mnie, jeśli któraś z Was będzie chciała przeanalizować moją historię to będę ogromnie wdzięczna i jeszcze raz przepraszam za ten wywód jeśli napisałam w złym temacie to dajcie znać skasuję.

GosiaLew ja to już mam tak pękaty brzuszek od takich napadów, że wyglądam na 6 m-c :-) apetyt dopisuje jak nigdy

olciaaa trzymam kciuki za kolejne bety :) na pewno będą wzorowe

mania2401czerwiec też świetny miesiąc, ja jestem z czerwca bardzo sobie chwalę :) a jeśli nie masz do końca zaufania do swojego lekarza do może zasięgnij opinii jakiegoś jeszcze jednego?

kasik90ja to nawet delikatnych mdłości nie mam, nawet takich tycich, kompletne zero ciążowych objawów oprócz sporego apetytu i poszerzającej się talii :szok:

nimitiisuper !!!

Mauino to trzecie szczęście :-) brawo, powiadają że w pewnym wieku ciąża odmładza więc zamiast robić botoks będziesz miała kolejny mały cud :)

13x13 super :-D oby tak dobre samopoczucie utrzymało się do końca ciąży :)

madzia0903 ja jedynie miałam delikatny ból podbrzusza ale już od ponad tygodnia nic nie czuję.

Witam wszystkie nowe mamusie, bardzo fajnie że jest nas coraz więcej choć ciężko mi tak Was wszystkie spamiętać :) ale do porodu jest jeszcze trochę czasu i na pewno mi się to uda :-D
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i życzę wspaniałego samopoczucia :-)

Mania kciuki zaciśnięte

Etka w Polsce za rekomendowane 3 usg - w 11-13 tygodniu, w okolicach 20 tzw połówkowe i w okolicach 30 tygodnia. Reszta jest albo w razie potrzeby, jeśli jest taka sytuacja albo jak ktoś chodzi prywatnie to ma co wizytę. Na początku te wizyty tez są częściej bo dużo badań jest. Ja teraz miałam dwie takie pod rząd plus usg a następna dopiero za 3 tygodnie. Z tym, że ja chodzę do kliniki gdzie pakiet medyczny mam opłacany przez zakład pracy.
A ty gdzie w Kanadzie mieszkasz? Raczej wschodnia część, bo tylko 6 h różnicy :)

Niesie to tym bardziej nie ma co się przejmować. Anno to trafnie ujęła to tylko pomiar jest. Nie ma co swirować na zapas.

Dzieki Gosia :)
Tak ja wschodu :) okolice Toronto.
13x13 ja mam nie tylo renatalne ale I w sumie chyba wszystkie badania tutaj sa za darmo.

Nie wiem czy to prawda ale badac w 1szej ciazy jeszcze przeczytalam ze w Polsce za to znieczulenie tzw epidural to trzeba bylo placic. Nie wiem jak jest obecnie. A tutaj to robia standardowo czyl na taki odpowiednik NFZ. Pod wzgledem badan albo raczej zadnych oplat za dosc obszerna opieke medyczna to uwazma ze w Kanadzie dobrze.

Pozdrawiam mamuski was.
Ja bede musiala zniknac na pare dni... nie daje rady garnac.... musze dojsc do siebie.

Madzia ja mam bole takie Ala miesiaczkowe i tez mnie kluje czasem cos tak pociągnie ze czuje w szyjce ale zaraz przechodzi ale zauwazylam ze jak mam spodnie ciasno to wtedy tak sie dzieje dlatego w leginsach chodzę

Mamcialena a idz ty :D ja tez miałam @ 4 sierpnia i co okazuje sie ze jestem w mlodszej ciąży :D mi sie wydaje ze jak rośnie i w pęcherzyki jest zarodek to wsio ok ... No bo skoro na pierwszej wizycie byl malutki pecherzyk później większy a na następnej pojawił się zarodek to znaczy ze cos się dzieje Glowa do góry :) i nie dzieki za te bety :)

Etka teraz jest na rzadanie pacjentki znieczulenie :)

Jeju jak mi sie wstac nie chciało ale zaraz ide na ta betę zaloze sobie kartę stałego pacjenta i juz wieczorem zobaczę wynik :D

Jak będzie wsio ok to będę miala do wyboru cc albo naturalny dylemat niesamowity

Ostatnia edycja:
Witam :)

MamciaLena ciężko mi dokładnie Twój przypadek przeanalizować bo sie az tak bardzo nie znam na tym, ale powiem Ci ze w podobnej sytuacji jestem. Tzn. 4.08 to ostatnia miesiączka. Nie mialam az takich bardzo regularnych cykli bo wahały się między 27 a 29 dni ale według bety z 28dc owulka byla raczej wcześnie bo mialam bete 1031. A testy robilam od 26dc codziennie przez kilka dni i wychodzily pozytywnie. Jak do tej pory miałam tylko jedną wizyte u gina - 09.09, zrobil usg, nawet zdjęcia otrzymałam ale tez sie w sumie dowiedzialam tylko ze wszystko jest dobrze, ciąża fizjologiczna, cieszyc sie, nie zamartwiac itp ani niczego nie mierzył, ani nie wyznaczyl terminu porodu, a wiek ciąży i odczytałam ze zdj usg - byl to wtedy 5t1d. Jedyne co to wypisał mi skierowanie na kilkanaście badan. Następna wizyte mam 6.10 i bardzo sie juz nie moge doczekać .. więc chyba nie pozostaje nam nic innego tylko cierpliwie czekać! Moze u Ciebie ze względu na tego krwiaka sa jakieś różnice w pomiarach?

Etka trzymaj sie i szybko dochodz do siebie :)

Dziewczynki trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i czekam na relacje! Pozdrawiam i miłego dnia mamuski :*

mamciaLena głowa do góry, ja mam taka samą sytuację. Myślałam ,że jestem w 5-6 tygodniu, a lekarz powiedzial mi że to 3 tydzień i widać ciałko żółte i że śluzówka? z 10 mm powiększyła się na 16mm, więc jakieś tam warunki są tworzone. i że mam żadnej bety nie robic i się nie zamartwiac ( 1 beta wynisła 36, a druga spadła na 29, wiec byłam przerażona) tylko cierpliwie czekać. za tydzień we wtorek mam wizytę i cholernie się boje, ale co ma być to będzie.
Ściskam :*

A więc tak, nudności mi minęły ale wymioty się jeszcze zdarzają, niestety chyba muszę stosować Torecan.
Chciałam tego uniknąć -bo wiadomo to lek i jak nie trzeba to po co ale wieczorem mam niestety spadki formy.
Zobaczymy jeszcze co będzie dziś

Kachaa87 no ja już się umówiłam na prenetalne bo mam sprawdzoną klinike i akurat soboty jeszcze mieli wolne, żeby M też mógł być
Olciaa Ty już wyczerpałaś w tej ciąży limity stresu i nieporozumień, więc teraz już tylko dobrze
Wioleta93 no trzeba mieć czas dojść do siebie, ja też nie funkcjonuję normalnie. Jest mi słabo, nie mogę się za szybko ruszać bo mi się w głowie kręci, jak się gwałtownie podniosę to :baffled: ale to jeszcze pewnie efekt osłabienia po tym fatalnym tygodniu...
happymamusia przepis jest banalny!!!! 1 szklanka mąki zmieszana z 1 szklanką kaszy manny i 1 szklanką cukru. !/2 tej sypkiej części wsypujemy na posmarowaną masłem blaszkę, na tą warstwę daję 20g masła (startego albo pokrojone w plasterki). Na tą część 1kg startych na grubszych oczkach jabłek (można dodać cynamon). Na wierzch dokładnie to co pod spód czyli 1/2 mieszanki i masło Do piekarnika na 1h 180st TAAADAM -ciasto dla leniuszków ;) bez brudzenia miksera hehehe i bita śmietana !!!!!!!!!!!!
Ewelina89 do porodu daleko -skoro jest Was tyle z poznania to można zrobić zlot majowych mam:-D
nimitti suuuper wyniki!!!
Klaudia15 oj z takim maluchem i brzuchem nie będzie się ciągnęło zapewniam:-D
Anyżek ja byłam na Madalińskiego w weekend i też jestem z Piaseczna teraz:-D Nie prowadzę tam ciąży bo prowadzę ją w LuxMed a jak tam będą schody to mam zamiar iść do lekarza z mojej ostatniej ciąży który przyjmuje w Piasecznie -Feduniv. Jest cudowny.
DrAsia ja tez bym chciała w domu ale nikt mi na to nie pozwoli, żeby rodzić w domu ciąża musi być wzorowa i nie ma szans po poronieniu. Tak już jest lepiej -czuję się o wiele lepiej
mania2401 oczywiście, że się zdarza bo ja tak mam w każdej ciąży, ze dziecko jest 2 tyg młodsze. Teraz miałam @ 31.07 owu 23.08, jak byłam na usg w 5 tc też było tylko ciałko a po 2 tyg już piękne serduszko, dzidzia jest młodsza ale co chwilę nadrabia więc z tym przepisywaniem poczekaj bo moje dzieci do 10 tyg nadrabiają
Maui fajnie że masz takie wsparcie:-D nie tylko prenatalne ale i badania z krwi Ci polecam, nie wiem ile masz lat ale po 35 roku życia należą się już inne badania -dokładniejsze. Dawką z usg się nie martw -więcej z tego badania korzyści robi się takie 3 między 11 a 13 tc, połówkowe i w 32 tc -takie które określają zdrowie dziecka i wykrywają ewentualne nieprawidłowości. Mi lekarz nawet polecił badania z krwi tylko ze kosztują 2300...
GosiaLew odpisałam, ze już wyszłam we wtorek o 6:49 hehe
Kasik90 zapewne oblałam bo nic z niego nie pamiętam, ten egzamin odbębniłam tylko dlatego że zapłaciłam za niego 900 zł, do tego kurs 1600, książki 500 i oblałam go z kretesem bo po prostu byłam tam już ciałem nieobecna przez to odwodnienie. Czasu było dużo bo 2,5h ja po godzinie wyszłam, czytałam i zaznaczałam bez zastanowienia... ech szkoda no ale za rok już będzie inaczej:tak:
anno hehe jakoś tak te posty mi się piszą... nie martw się synkiem, to żadna kara dla niego -ot naturalna kolej rzeczy. Nas rodzice by wyrzucili na dwór zasmarkanych i tyle z kreatywności by było:-D
madzia0903 aż tak mnie nie boli ale ciągnie mnie w pachwinach, jak się martwisz bólem to weź no spę -nawet lekarz Ci ją zaleci na bóle brzucha. Ja mam problem z trawieniem więc myślę, że większość tych bóli jest od jelit a nie macicy. Póki co wszystko pracuje, rozszerza się rozciąga -byleby nie bolało jak na @, jeśli boli no-spa
Justyna Siorek kciuki zaciśnięte&&&&&
mamciaLena w każdym artykule o ciąży i wiciu gniazda ostrzegają, żeby nie robić remontu w I trymestrze:-D:-D:-D bo w II będziesz wszystko zmieniać a w III szlag Cię trafi jak mogłaś coś takiego zrobić;-)
Etka1 teraz też już zzo jest za darmo, jednak przez te 5,5 roku od mojego porodu dużo się zmieniło -na lepsze

Dobra lecę jeść dalej bo dziś chleb ze słonecznikiem i domowej roboty dżemik truskawkowy hehehe

reklama
Dziewczyny nie martwcie się każda ciąża rozwija się inaczej indywidualnie trzeba myśleć pozytywnie a jeśli macie jakiekolwiek obawy warto się skonsultować z innym lekarzem tak dla waszego spokoju psychicznego

Do góry