reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

Ewa ja wiecej pieluch narazie bym nie kupowala, promocje na nie sa naokraglo,
a tez nie wiadomo czy beda odpowiadac Maluszkowi. Na start i testowanie zdecydowanie wystarczy :)

Ja juz czuje troszke nad pepkiem, wiadac ze Niunia coraz wieksza :)
Ale miedzy biustem a brzuche ze spokojem znieszcze reke; smieszne to wyglada: duze cycki, duzy brzuch a pomiedzy duza wneka :-D:-D

reklama
Dziewczyny, a czy wasze malenstwa też łapią czkawkę? Jak to wtedy odczuwacie? Bo ja czuje czasami delikatne ale rytmiczne podskakiwanie jakby w jednym punkcie... i się już nawet zastanawiałam czy wszystko ok.

Dziewczyny, a czy wasze malenstwa też łapią czkawkę? Jak to wtedy odczuwacie? Bo ja czuje czasami delikatne ale rytmiczne podskakiwanie jakby w jednym punkcie... i się już nawet zastanawiałam czy wszystko ok.

Jasne - to znaczy mi się wydaje, że to czkawka :) W każdym razie zaczęłam zauważać kiedy się przekręca bo przesuwa się w inne miejsce, a kiedy ma czkawkę - wtedy tak miarowo mi dudni/uderza/wali w jedno miejsce przez dłuższą chwilę. Mi czasami tak czka - że zastanawiam się czy wszystko w porzo, bo normalnie raczej jest strasznie mało ruchliwa i ożywa tylko wieczorami.
Ja słyszałam, że to bardzo dobrze, że ma czkawkę bo ćwiczy swoje płuca, przeponę etc i oznacza to, że ma drożny przewód pokarmowy :)

Ja np. zauważyłam, że ma czkawkę jak się napiję dużej ilości zimnego soku pomarańczowego.

Jak na razie w mojej ciąży obywało się bez żadnych tabletek rozkurczowych, były małe naprężenia brzuszka ale szybko przechodziły.
Dziś niestety od rana co jakiś czas się napina, na szczęście nie boli, no i malutka też troszkę się przemieszcza, nadal nie czuje jej bardzo mocno wciąż muśnięcia i falowanie brzucha.

Dziękuję dziewczyny -jest ok.
Właśnie najgorsze że nic nie robiłam cały dzień -totalny leń.
Ponoć jakieś naczynko pękło ale nic poważnego ani w badaniu ani na usg nie widać.
Ale stres straszny.

Dziś byłam na szkole rodzenia
Powiem Wam cudowna sprawa.
Za 1 razem nie sluchalam bo nie eiedzialam o czym mowa -teraz jest czad!

Było o porodzie naturalnym i cc i karmieniu piersią w zależności od rodzaju porodu.
Było o tym że w ciągu 24h od porodu trzeba spać i nie martwić sie dzieckiem czy jest glodne bo ma zapasy z brzucha i potrzebuje UWAGA 15 ml mleka przez 1 dobe.

Ze w 2 dobie jest fizjologiczny spadek wagi I TO NIE ZNACZY ze cos robimy zle i jesli z tego powodu zostajemy w szpitalu to tylko dlatego ze dzieci ze soadkiem SIE NIE WYPUSZCZA.
Ze 2 doba to czas na nadrobienie plynow zeby byl.pokarm ok. 5 litrow i czas na czeste przystawianie dziecka

No i ze niestety nawal i problemy z kp trafiaja sie 4 dnia -czyli juz w domu i wtedy najwiecej dziewczyn sie zniecheca do kp.

No i zeby NIE MASOWAC BOLACYCH PIERSI -od masazu puersi jest wtedy laktator a masaz reczny tylko niszczy kanaliki mleczne.

Duzo ciekawostek bylo fajnie super
Lece bo mam gosci ;)

Janka kiedyś moja mała miała czkawkę w czasie usg, normalnie nie zwróciłabym na to uwagi, bo bardzo delikatne było, powtórzyło się kilka razy i była wtedy w jednej pozycji. Teraz wydaje mi się czasami, że ma mocne czkawki, jest wtedy raczej nieruchoma, pewnie czeka w szoku aż przejdzie:) raczej mnie to nie martwi, chociaż wiadomo czekam uważnie aż minie
13x13 cieszę się, że wszystko dobrze. Ciekawe te uwagi ze szkoły rodzenia.
Też czasami czuję córcię koło pępka.
.

reklama
13x13 no to najważniejsze, ze to nic poważnego uff.

U mnie na SR ostatnio byla konsultantka z Polskiego Banku Komórek Macierzystych i opowiadała o pobieraniu tej krwi pepowinej. Niby fajna sprawa, ale niestety dość droga :/
13 U mnie na szkole położna powiedziala, ze w pierwszej dobie dziecko potrzebuje tylko 6 ml pokarmu, w 3 dobie juz jakos więcej, a po tygodniu diametralnie więcej (niestety nie zapisalam sobie dokladnie w ml tego i nie pamiętam).

Do góry