reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

Miło się czyta jak Wasze dzidzie zdrowo się rozwijają;-)
My już zapisaliśmy się na połówkowe, więc już nie mogę się doczekać poniedziałku :-)

Dziś strasznie pobolewało mnie na wysokości spojenia łonowego, taki kłujący ból, a brzuch automatycznie twardy jak cegła, ale położyłam się i pod dłuższy czasie jakoś przeszło.. Podejrzewam, że to więzadła macicy się rozciągają albo mój pęcharz się jeszcze bardziej rozłożył, bo przy oddawaniu moczu też mnie pobolewa.. Także miałam zamar dziś troche poćwiczyć, ale niestety odpuszczam.
Do tego wyszła mi wstrętna febra:angry: Jejku one są bardzo szkodliwe w ciąży, prawda? :-(

reklama
Ewelina89 mnie dzisiaj boli też spojenie łonowe.
Jeszcze głowa zaczyna mnie boleć. Kawy nie piłam, bo mam zgage po niej przez ten refluks. Zrobiłam na obiad gulasz z papryką i też mi się odbija. Jak przed ciążą nie jadałam jabłek to teraz mogłabym kilogramami jeść, ale za dużo też nie mogę. Zaczyna sie sezon na mandarynki a ja jeść nie mogę.

Oj mnie też pobolewa i właśnie głowa dołącza :/ chyba zaraz wezmę nospe bo czuję jakby wokół mnie czymś scisnieto :/
Ps. Jak to jest z tą kawa , bo szczere to ja wypilam 2 odkąd jestem w ciąży jakoś tak się obawiam . Od kogoś kiedyś słyszałam że poronic można ? Chodzi mi o picie rozpuszczalnej - Wy normalnie pijecie?

Ja pije jedna dziennie, z racji niskiego ciśnienia. Rozpuszczalną, bo parzonej nigdy nie lubiłam ze względu na moc. I lekarz sam "zaproponował". Wiec myśle, że takie "smaczki" w ograniczonej ilości nie powinny zrobić krzywdy.

Oj mnie też pobolewa i właśnie głowa dołącza :/ chyba zaraz wezmę nospe bo czuję jakby wokół mnie czymś scisnieto :/
Ps. Jak to jest z tą kawa , bo szczere to ja wypilam 2 odkąd jestem w ciąży jakoś tak się obawiam . Od kogoś kiedyś słyszałam że poronic można ? Chodzi mi o picie rozpuszczalnej - Wy normalnie pijecie?

Jest dopuszczalna ilośc kofeiny jaką w ciązy można przyjąć. Nie pamiętam ile to jest, ale spokojnie raz dziennie można kawę sobie wypić. Szczególnie jeśli się piło kawę przed ciążą, to odstawienie dla organizmu jest straszne. Mi lekarz zalecał kawę ze względu na niskie ciśnienie. Jak wypiję kawę to mnie głowa nie boli tak często a wcześniej to normalnie ból głowy nie odpuszczał przez kilka dni nawet.

Ewelina a ty masz opryszczkę na ustach?

Pod nosem się rozgościła:crazy: W zeszłym roku na zime pierwszy raz takie świństwo załapałam i jak już mi wyjdzie to zawsze w tym samym miejscu :/

Jednak dalej w łóżku wylądowałam, jeszcze brzuszek pobolewa.

Kawkę to piję jedną rozpuszczalną z mleczkiem do śniadańka.
Mam niskie ciśnienie i do tego zaparcia..

Jabłuszka to u mnie podstawa ( ale nie polecam jedzenia ich na wieczór, przynajmniej mój żołądek to źle znosi ) no i teraz doszły mandarynki:-)

Odnosnie kawy to ja tez dzis musialam wypic. Zaczelo sie strasznym bolem glowy w nocy , wzielam apap bo juz nie moglam , na szczesviec pomogl ale rano zostalo takie cmienie ktore przeszlo dopiero jak wypilam kawe roxpuszczslna x mleczkiem- cisnienie mialam 89/59...

Ewelina jak to pierwotna opryszczka na ustach to moze byc grozna ale jak juz mialas i masz w sobie tego wirusa to nie. Ja jak tylko zaszlam w ciaze to mnie tsk wysypalo ze sobie rady dac nie moglam. Lekarz jak mnie zobaczyl to tylko skomentowal " jak ba Pania patrze to wiem ze bedzie fobrze bo nie wyglada Pani dobrze..."

Maui ja mam ph 7 i to moje najwyzsze, dosc liczne bakterie, ale bez podwyzszonych leukocytow, wrocilam do uroseptu , soku zurawinowego i duuuzo wody, moze jutro pojade dorawdze mocz a jak nie to furagina.
Malutka jaki preparat dostalas na pecherz?

Cześć. Ale się dzis rozpisalyscie :-)
Co do witamin to ją biorę vita-miner prenatal 2 ma dość dużo ważnych witamin, dha ma 220mg i cena przystępna.
Włosy i paznokcie w pierwszych tygodniach masakra, na głowie jeden tłuszcz, paznokcie rozdwojone. Teraz odwrotnie. Paznokcie rosną jak szalone są ładne i twarde, włosy puszyste, nie przetluszczają się, normalnie mylam co drugi dzien dziś nie muszę. Też rosną szybką są ładne błyszczące. Cera też lepsza już mi nie wylazi masa pryszczy i innych dziwnych parchow.
Waga- ale Wy jesteście chude !! Ja przed ciąża wazylam tak między 67 a 69 przy wzroście 165. Brzuch miałam zawsze chudy ale tyłek i uda ważą swoje :-) teraz waże 70 więc mam kilo na plus.
Łozeczko- na 100% będzie spalo w swoim lozeczku. Na pewno nie z nami. Na samym początku łozeczko- będzie stało w sypialni sadze że będzie to trwało ( zależy od tego jak dziecko będzie sypiać) może miesiąc,może trzy, maksymalnie do pół roku. Później przeniesiemy do dziecięcego pokoju i też będziemy elektronicznej niani używać. Nie wyobrażam sobie żeby spać bez męża tylko dlatego żeby się wyspal. Po pierwsze bez przesady jak nie przeszkadza mu czasem grać na konsoli po nocach albo oglądać film nawet jak ma wstać to i dzieckiem się zajmie. Jestem za rownouprawnieniem. To że on pracuje a ja siedzę w domu nie znaczy że ja będę do góry tylkiem leżeć same wiecie że dom to też praca a jeszcze dziecko. A dwa byłoby mu smutno że dziecko zabrało mu żonę i że zostaje odsunięty od wychowania. Pracuje 7-18 a w zimie 9-22 więc nie disc że cały dzień dziecka nie będzie widział to jeszcze w nocy nie będzie miał okazji się wykazać :-)
Co do bolu brzucha. Czuje jak tam mi się rozciąga wszystko zwłaszcza po bokach. No i maluch kopie z dnia na dzień coraz bardziej już dokładnie czuje jak nawet się nie przelewa ale przesuwa i śmierci. Czasem nawet jak przyłożenia rękę to czuje jak mnie czasem coś musnie po ręce. Zwłaszcza jak któryś z kotów kładzie mi się na brzuchu to maluch się wkurza i śmierci się jak szalony i koty to czują i odchodza z fochem
Jeśli o kawę chodzi to od czasu do czasu pije mała rozpuszczalna lub z ekspresu z dużą ilością mleka. Przed ciąża pilam dziennie nawet 3-4 kawy. Teraz pije jak już na prawdę mi oczy leca. Nie więcej niż jedną dziennie ale staram się tak maksymalnie 3 w tygodniu
Kupilam sobie spodnie ciazowe jeansy i legginsy. Legginsy wystarcza mi już do końca ciąży, co do jeansow sama nie wiem. Bo kupilam L które są dobre teraz a XL wisiały mi na tylku jakbym pampersach nosiła więc zobaczymy na jak długo mi wystarcza. Wszystko zależy od tego w jakim tempie mi brzuch będzie rosnac. Ale cena jeansow przyjemna bo zapłaciła 85 zł. Da się przeżyć.

Aaaaa czas wolny- ją takiego nie posiadam.wracam z pracy koło 17. Zdaze coś ugotować,zjeść. Poczytane chwilę książkę lub znaczne coś oglądać i 23 film mi się urywa. Za to w weekend leze. Czasem nawet z pisany się nie przebiore. Z jednej strony marzy mi się wolne i narzekania że za ciężko pracuje itp. Z drugiej strony znam siebie doskonale i wiem że jakbym miała wolne to całymi dniami lezalabym marnujac czas, gnijac w łóżku przed TV. Mogłabym tydzień pracować, tydzień mieć wolne i tak do porodu. Pomarzyć mozna...

reklama
Moje wyniki morfologii i moczu już dzisiaj miałam dostępne. O ile z moczem jest wszystko ok, ph 5 to gorzej z morfologią. Co dziwne płytki krwi są praktycznie w normie, nie spadają. Niestety pozostałe wskaźniki świadczą o początkach anemii. Jutro muszę iśc po te witaminy i koniecznie z żelazem. Powiem Wam, że w porzedniej ciąży łykałam, ale nie codziennie i nie miałam z tym problemów w ogóle. Jak widać co ciąża to inaczej. A jeszcze mam obniżony poziom limfocytów - tu widać moja ciągnąca się infekcje.

Do góry