reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

Cześć dziewczyny.dlugo mnie nie bylo,a jeszcze dluzej zajelo mi nadrobienie zaleglosci. Ostatnio dużo pracuje i nie mam czasu.ma nic a jak przychodze do domu to padam. Wpadlam ostatnio w zakupowy szal i zaopatrzylam sie w ciuszki dla dzieciaczka. Patrzac na to jakie kolory wybralam.to moj malec bedzie sie nosił w odcieniach brązu,beżu,czerni,granatu i popielu.
U mnie tez dzisiaj burza szaleje. Wali piorunami i leje jak z cebra. Masakra.
Ja od mniej wiecej dwoch tygodni czuje malucha z kazdym dniem coraz bardziej. Jak w niedziele bylismy w kinie na Spectre to mały tak szalał, chyba moje podniecenie filmem sie mu udzielilo:-)
Odebralam wyniki testu genetycznego i wyszedl dobrze.wszystkie trisomie ponizej ryzyka,wszystkie mialy 1 do kilkudziecieciu tysiecy.
Robilam tez kolejne badania krwi i moczu. W moczu wyszly bakterie liczne wiec to mnie zmartwilo ale okazalo sie ze to blad labolatorium albo bakterie skorne bo leukocyty i inne mam w normie.na wypadek lykam urosept.
Madzia 1:18 czyli jednak kobieta na 18 ma dziecko z dana trisomia. Pamietaj ze to tylko statystyki. Lekarz ci wszystko na pewno wyjasni.
Juz nie moge doczekac sie swiat. Bylam wczoraj w home to you i zakochalam sie w tych wszystkich poduszkach reniferach,ozdobach choinkowych,miseczkach i innych pierdulkach z mikolajami. Udzielil mi sie nastrój. Nie moglam sie napatrzec na te cudeńka. Chyba wiem co napisze w liacie do Mikołaja ;-)

reklama
Malutka a Ty dostałaś skierowanie od naszej dr czy na swój koszt (te prenatalne)?
Zastanawiam się czy ja w 1 ciąży u niej miałam takie szczegółowe.. i kurcze nie pamiętam-wiem, że nigdzie nie chodziłam wiecęj niż do niej.. Miałam wtedy co 2 wizyte usg, teraz mam za każdym razem.. Czy połówkowe to tzw też prenatalne? Sama jestem ciekawa i zastanawiam się nad takimi badaniami...

Ja bym nie panikowała. Stres gorszy. Jeśli masz zaufanie do lekarza poczekaj spokojnie na wizytę. Ja np wczoraj rozmawiałam o moim lekarzu z koleżanką i wyszło, że z niego taki leniuszek jest. I jak go nie przycisniesz to na żadne badania dodatkowe Cię nie pośle. Wiec dobrze, że zapytałam o to połówkowe bo może i tego bym nie miała. Co śmieszne o tym, że ubezpieczenie pokrywa 3 usg na cała ciąże i jeśli chce więcej to muszę zapłacić mi powiedział. [emoji38] doktorki....

Madzia0903 jest jeszcze dokadniejszy opis na badaniu oprócz prawdopodobieństwa chorób. Najważniejsze to skonsultować to z lekarzem, nie ma co panikować.

madzia - poczekaj na wizytę u lekarza, albo rzeczywiście jedź po te wyniki. Może babka z recepcji Ci coś źle powiedziała, albo źle usłyszałaś te liczby. Bo skoro powiedziała, że dobre wyniki, to raczej nie powinno to być 1:18. Z tego co się orientuję, to uznaje się, że ryzyko jest niskie, jeśli wynosi co najmniej 1:300, a im więcej tym lepiej.

Mnie wieczorami głowa nie boli, za to pobolewa mnie brzuch. Ale to są głównie zatrzymane gazy, jakoś mam z tym problem w ciąży:/ Rano wszystko jest ładnie, w ciągu dnia też, za to wieczorem się zaczyna. Ale to pewnie też moja wina trochę, bo wieczorem jem owoce. Jestem u rodziców, a oni zawsze wieczorem oglądają serial, i wcinają pomelo, albo melony, do tego jabłka itp., więc ja się zawsze dołączam.

Dziewczyny, przypomnicie mi, niedobór jakiej witaminy powoduje zajady? Pojawił mi się taki dziad w jednym kąciku, najwyraźniej dawka witaminy w witaminach dla ciężarnych jest dla mnie za mała. Pamiętam, że chodzi o witaminę B, ale nie pamiętam ile.

Malutka a Ty dostałaś skierowanie od naszej dr czy na swój koszt (te prenatalne)?
Zastanawiam się czy ja w 1 ciąży u niej miałam takie szczegółowe.. i kurcze nie pamiętam-wiem, że nigdzie nie chodziłam wiecęj niż do niej.. Miałam wtedy co 2 wizyte usg, teraz mam za każdym razem.. Czy połówkowe to tzw też prenatalne? Sama jestem ciekawa i zastanawiam się nad takimi badaniami...
Tak, dostałam skierowanie. W rodzinie mojego męża jest dziecko z zespołem Downa i to pani doktor zaliczyła, jako wskazanie do przeprowadzenia tego badania. Robiłam je w poradni Gaja na os. Orła Białego. Wiem, że pani doktor również tam pracuje. Moje badanie robił dr Wiza i polecam serdecznie. Może za wiele nie mówi w trakcie badania, ale całe badanie trwało ponad 30 minut, sprawdzał wszystko dokładnie, co ważniejsze rzeczy mówił: to nóżki, rączki, główka, kość taka i taka, serduszko bije tyle i tyle. Mierzył dokładnie, czasem wracał do jakiegoś pomiaru i robił raz jeszcze. Widać, że bardzo się starał. Mój mąż był zszokowany taka dokładnością lekarza.
Na koniec wziął wszystko, wprowadził do komputera, opowiedział co dane liczby mówią, dodał że nie warto robić dodatkowych badań. Wydrukował komplet dla siebie, dla mnie i dla pani doktor.

madzia, kurde. Dziwne to prawdopodobieństwo. Ciekawe, jakie statystyczne mieli w tym laboratorium. Moim zdaniem powinnaś skontaktować się z lekarzem i czym prędzej iść po cały opis wyników.

reklama
Madzia nie denerwuj sie papa to tylko prawdopodobienstwa. Ja go dlatego wogole nie robilam nauczona mega stresem mojej siostry gdzie ryzyko wyszlo wysokie, byla klebkiem nerwow pojechala do jskiegos profesora ktory jeszcze raz zrobil wszystkie pomiary na usg i powiedzial jej ze dla usg jest wazne jak wszystko jest dobrze to nie ma sie co przejmowac. Uspokoil ja i jie robila amniopunkcji. Dzieciaczek zdrowy i mega zdolny.
Inna kwestia ze jak powiedzieli Ci ze dobre to moze to bylo 1:18 tys?

Do góry