reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

Edziorka, nie mowila o zamiennikach. Mowila ze zadne gabki, a foczki, lezaczki to sa dla wygody rodzicow i nie sa konieczne, bo moze sa dobre tylko na 2-3 miesiace. Wystarczy pieluszke na dno, bo i tak dziecko podtrzymujesz a w wanience wody wlewasz tylko tyle ze na max kilka cm glebokosci bo to nie kapiel dla doroslego tylko malego. I ze i tak przeciez dziecko jedna reka podtrzymujesz.
Mowila zeby sobie kupic tez wieksza wanienke, bo sa rozne rozmiary, a z malej dziecko wyrasta po 6 miesiacach
To co jeszcze z takich praktycznych rzeczy mowila to tez:
- zeby stosowac takie myjki do ciala nakladane na rece anizeli gabki, bo te myjki mozna wyprac z recznikami.
- zeby na poczatku nie uzywac tych recznikow z kapturkami bo dzidzius jest malutki tylko zeby osuszac w zwykla pieluszke tetrowa, sa bardziej chlonne. I ze po kazdej kapieli te reczniki trzeba wyprac przynajmniej przez pierwszy miesiac dlatego te pieluszki sa lepsze bo ma sie ich wiecej niz recznikow.
- ktos jej zadal pytanie czy takie sterylne warunki sa ok i ona powiedziala zeby utrzymywac je przez pierwszy miesiac przynajmniej bo to czas gdy Male kolonizuje sie bakteriami z otoczenia domowego i z rodzicow.
-zeby sobie tez logistyke kapieli przemyslec, zeby wanienka stala w miejscu gdzie dziecko bedzie sie przewijalo i zeby wszystko bylo gotowe przez kapiela juz.
- wspominala tez o wiaderkach do kapieli. Mowila ze sa niepraktyczne bo nie ma sie pewnosci ze okolice pupy sa dobrze umyte i ze kapiel ma sluzyc nie tylko temu by dziecko umyc ale tez obejrzec czy wlasnie gdzies nie ma zaczerwien, otarc etc a w wiaderku sie tego dobrze nie da zrobic.

reklama
dzień dobry! ależ pospałam od 22 do 9 z 2pobudkami na siku. Czuje się dobrze, mam ochotę coś robić ale nie wiem co ;( oh gdyby ten remont był już skończony.. chyba okna umyję :D
moja dziecina znów łaskawa, odpoczywa sobie, czasem da jakiegoś kopniaczka,ale tak to kochane dziecko, domyślam się że wciąż jest główką w dół zwrócona i ułożona z prawej strony bo z niej brzuch mam twardszy niż z lewej.

Kosmetyków dalej nie mam, ciężko mi się zabrać za to zaczynam być coraz bardziej rozkojarzona, niezdecydowana co mi się nigdy przedtem nie zdarzało :(

kawusia wypita, lece myć okna.

Ja najpierw nie mogłam usnąć bo pecherz i duszno i zgaga.... a jak usnełam to tylko sie przebudziłam jak maż wstawał i wychodził a potem spałam do 9.30. Ostatnio tak mam że super mi się rano śpi, a wieczorem tragedia.

Ja też właśnie kupiłam oilatum, na pupe bepanthen i razie coś ten krem z nivea dla dzieci taki natłuszczający.

A powiedzcie czy ten krem na kazda pogode nivea to na zimowy czas jest a trzeba kupic cos z filtrem na wiosne tak?

13x13 to teraz Cię zaskoczę :cool2:kuzynka dyżuruje w prywatnej klinice, gdzie wizyta od stówki się zaczyna, a ludzie do niej w Nowy Rok przychodzili z GARDZIOŁKIEM.... albo z "kłuciem w nodze" , bo im się teraz przypomniało albo znaleźli czas.... Mówię Ci, ludzi nienormalnych jest pełno:rofl:

Corka mi usla . pobieranie krwi bylo masakryczne wbijali sie dwa razy raz w lewa pozniej w prawa...tak sie wiercila nie szlo utrzymac i ta krew nie chciala leciec ;( ale udalo sie chociaz troche wzieli. Ja sie szykuje i jade do ginekologa zobacze mojego malego skarba do corki przyszlaa siostra maz bedzie po 14 milego dnia :)

Jasmina to u nas na szkole zupełnie inne dane np. takie że wody w wanience ma być na maxa żeby dziecko było całkiem zanurzone a wiaderka poleca dlatego, że u nas w szpitalu je stosują i warunki podobne jak w brzuchu. No i pokazała jak w wiaderku myć pupę.

Maui czyli pracoholicy -jak mają dzień wolnego to od razu ich wszystko łupie i strzyka hehe

O zamachach się nie wypowiem bo moje poglądy są zbyt radyklane.

Nie mam dziś siły tętno mam z 90 na minutę a tak mi się ciężko dyszy... jakoś wczoraj było lepiej

Ostatnia edycja:
Hej. U mnie wczoraj na SR byl temat o kapieli i niektore info pokrywaja sie z waszymi a niektore zupelnie nie. Tak to jest ze kazdy mowi co innego. U mnie tak:
Do wanienki wlewać tylko troszke wody do momentu kiedy kikut p. nie odpadnie. Jak odpadnie wtedy mozna więcej tak zeby brzuszek dziecka tez byl w wodzie. Do kapania uzywac myjek na reke bo je mozna wyprac a jesli gabke to wynosić ja w lazience i dokladnie wyplukac i wysuszyc zeby grzyb sie nie zrobil. Wycierac dziecko w recznik z kapturkiem ale na niego polozyc sobie tetre i ta najbardziej mokra warstwe wytrzec w tetre a pozniej opatulic w recznik. Pepek przemywac octeniseptem, jesli do dwoch tygodni nie odpadnie to wtedy spirytusem 76% przemywac. Woda w wanience normalnie z kranu tylko przrgotowana woda i wacikiem przemywac dziecku oczy, buzie, i uszy. Każde osobnym czystym wacikiem zeby nie roznosic np zapalenia spojowek. Tak sie bawic przez pierwszy miesiac ale nie robic dziecku jakis bardzo sterylnych warunków bo sie zrobi z niego alergika i chorowitka. Dopiero jak wyjdzie jakies uczulenie czy cos to zwrocic uwage np na kosmetyki. Kosmetyki do mycia dobrze jest miec wszystkie jednej firmy i zmieniac dopiero jak uczula smarowac oliwka nie bac sie ze zatyka pory itp takie dziecko ktore pływa w wodach i maziach plodowych musi miec natłuszczona skore. Do pupy stosowac sudokrem kub cos o podobnym skladzie. Bo fajnie wysusza dupke. Dopiero jak bedzie tylek zaczerwieniony i odpieluszkowe zapalenie to nie stosowac sudokremu i nic na bazie cynku tylko cos delikatnego na podraznienia. Pokazaly co robic jak jest ciemieniucha i jak pielęgnować intymne miejsca chłopców i dziewczynek.pokazaly cala linie kosmetykow firmy Allerco.sa bezzapachowe. Przejrzalam je dokładnie,sprawdzilam mydla,szampony,oliwki,kremy,wszystko i bardzo mi sie spodobala ta linia. Musze zobaczyc jak to cenowo wyglada bo jak zuzyje to co juz kupilam to chyba sie przezuce na to. Robily tez testy chlonnosci pampersow i oczywiście firma Pampers wygrala byla najbardziej chlonna wiec proponowaly ze tansze pieluchy mozna w dzien uzywac kiedy jest wiecej zmian a na noc zakładać pampersy. Ja do mycia mam johnsons i oliwke w zelu tez J, sudokrem,bepanthen,oliwke bambino,krem ochronny z cynkiem bambino, oilatum ( dostalamnw prezencie ale nie zaczne od niego) krem do pupy allerco i duzo probek plynu do mycia z allerco,bio oil,emolium,bella baby happy,ziajka,mokre chusteczki mam baby dream,pampers i johnsons, pampersy 1 mam pampersa i babydream i 2 tak samo.
Chce kupić chuste do noszenia. Ceny powalaja. Na poczatek chce kupic tansza na wypadek gdyby Leon nie lubial byc noszony a pozniej ewentualnie ciut drozsza ale tez bez przesady nie mam duzo kasy :p i sama nie wiem jakiej firmy, jak uszyta,czy tkana czy elastyczna i jaka kwota bedzie ok. W srode w SR mam warsztaty z chustowania mam nadzieje ze kobita cos doradzi.a moze wy znacie sie,macie,używacie lub juz cos słyszeliście i doradzicie....

reklama
Witajcie dziewczyny... trochę mnie tu nie było. Mam nadzieję, że jeszcze żadna Majówka nie urodziła :)
W skrócie: zaliczyliśmy Szkołę Rodzenia - naprawdę bardzo fajnie były prowadzone zajęcia. No i nie obyło się bez darmowych próbek i kuponów rabatowych ;) Podobała mi się materiały poglądowe (zdjęcia) pt. "Jak wyglądają pierwsze kupki dziecka" ;) Przy okazji dowiedziałam się, że po urodzeniu maleństwo dostaje zastrzyk z wit. K chyba tak samo jest również w Polsce. Co mnie ucieszyło. Wybieramy się na obejrzenie sal porodowych.
Poza tym ciuszki wyprane i wyprasowane - w końcu!. Mój mąż marudzi żebym przestała coś ciągle dokupywać, bo w szufladach się już nic nie mieści. Trudno się czasami opanować!
Nie będę marudziła, że nadal czekamy na łóżeczko... nasza cierpliwość się już naprawdę kończy. A sprzedawca ciągle ma jakieś problemy... chyba egzystencjalne ;)
A... i byliśmy też na skanie i widzieliśmy naszą Adelkę w 4D. Najcudowniejszy i najsłodszy widok na świecie! Jej papuśne policzki i to jak nas rozbawiła bawiąc się pępowiną - pisząc w skrócie dziabnęła ją ;)
No i że święta tuź, tuż... to ogarnęłam już domek. A wczoraj zrobiliśmy większe zakupy, ale nie będzie jakiegoś szaleństwa na stole. Zwykłe, proste śniadanie i tyle :) Miłych przygotowań do świąt życzę wszystkim!

Do góry