reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

Edziorka, nie mowila o zamiennikach. Mowila ze zadne gabki, a foczki, lezaczki to sa dla wygody rodzicow i nie sa konieczne, bo moze sa dobre tylko na 2-3 miesiace. Wystarczy pieluszke na dno, bo i tak dziecko podtrzymujesz a w wanience wody wlewasz tylko tyle ze na max kilka cm glebokosci bo to nie kapiel dla doroslego tylko malego. I ze i tak przeciez dziecko jedna reka podtrzymujesz.
Mowila zeby sobie kupic tez wieksza wanienke, bo sa rozne rozmiary, a z malej dziecko wyrasta po 6 miesiacach
To co jeszcze z takich praktycznych rzeczy mowila to tez:
- zeby stosowac takie myjki do ciala nakladane na rece anizeli gabki, bo te myjki mozna wyprac z recznikami.
- zeby na poczatku nie uzywac tych recznikow z kapturkami bo dzidzius jest malutki tylko zeby osuszac w zwykla pieluszke tetrowa, sa bardziej chlonne. I ze po kazdej kapieli te reczniki trzeba wyprac przynajmniej przez pierwszy miesiac dlatego te pieluszki sa lepsze bo ma sie ich wiecej niz recznikow.
- ktos jej zadal pytanie czy takie sterylne warunki sa ok i ona powiedziala zeby utrzymywac je przez pierwszy miesiac przynajmniej bo to czas gdy Male kolonizuje sie bakteriami z otoczenia domowego i z rodzicow.
-zeby sobie tez logistyke kapieli przemyslec, zeby wanienka stala w miejscu gdzie dziecko bedzie sie przewijalo i zeby wszystko bylo gotowe przez kapiela juz.
- wspominala tez o wiaderkach do kapieli. Mowila ze sa niepraktyczne bo nie ma sie pewnosci ze okolice pupy sa dobrze umyte i ze kapiel ma sluzyc nie tylko temu by dziecko umyc ale tez obejrzec czy wlasnie gdzies nie ma zaczerwien, otarc etc a w wiaderku sie tego dobrze nie da zrobic.

reklama
dzień dobry! ależ pospałam od 22 do 9 z 2pobudkami na siku. Czuje się dobrze, mam ochotę coś robić ale nie wiem co ;( oh gdyby ten remont był już skończony.. chyba okna umyję :D
moja dziecina znów łaskawa, odpoczywa sobie, czasem da jakiegoś kopniaczka,ale tak to kochane dziecko, domyślam się że wciąż jest główką w dół zwrócona i ułożona z prawej strony bo z niej brzuch mam twardszy niż z lewej.

Kosmetyków dalej nie mam, ciężko mi się zabrać za to zaczynam być coraz bardziej rozkojarzona, niezdecydowana co mi się nigdy przedtem nie zdarzało :(

kawusia wypita, lece myć okna.

Ja najpierw nie mogłam usnąć bo pecherz i duszno i zgaga.... a jak usnełam to tylko sie przebudziłam jak maż wstawał i wychodził a potem spałam do 9.30. Ostatnio tak mam że super mi się rano śpi, a wieczorem tragedia.

Ja też właśnie kupiłam oilatum, na pupe bepanthen i razie coś ten krem z nivea dla dzieci taki natłuszczający.

A powiedzcie czy ten krem na kazda pogode nivea to na zimowy czas jest a trzeba kupic cos z filtrem na wiosne tak?

13x13 to teraz Cię zaskoczę :cool2:kuzynka dyżuruje w prywatnej klinice, gdzie wizyta od stówki się zaczyna, a ludzie do niej w Nowy Rok przychodzili z GARDZIOŁKIEM.... albo z "kłuciem w nodze" , bo im się teraz przypomniało albo znaleźli czas.... Mówię Ci, ludzi nienormalnych jest pełno:rofl:

Corka mi usla . pobieranie krwi bylo masakryczne wbijali sie dwa razy raz w lewa pozniej w prawa...tak sie wiercila nie szlo utrzymac i ta krew nie chciala leciec ;( ale udalo sie chociaz troche wzieli. Ja sie szykuje i jade do ginekologa zobacze mojego malego skarba do corki przyszlaa siostra maz bedzie po 14 milego dnia :)

Jasmina to u nas na szkole zupełnie inne dane np. takie że wody w wanience ma być na maxa żeby dziecko było całkiem zanurzone a wiaderka poleca dlatego, że u nas w szpitalu je stosują i warunki podobne jak w brzuchu. No i pokazała jak w wiaderku myć pupę.

Maui czyli pracoholicy -jak mają dzień wolnego to od razu ich wszystko łupie i strzyka hehe

O zamachach się nie wypowiem bo moje poglądy są zbyt radyklane.

Nie mam dziś siły tętno mam z 90 na minutę a tak mi się ciężko dyszy... jakoś wczoraj było lepiej

Ostatnia edycja:
Hej. U mnie wczoraj na SR byl temat o kapieli i niektore info pokrywaja sie z waszymi a niektore zupelnie nie. Tak to jest ze kazdy mowi co innego. U mnie tak:
Do wanienki wlewać tylko troszke wody do momentu kiedy kikut p. nie odpadnie. Jak odpadnie wtedy mozna więcej tak zeby brzuszek dziecka tez byl w wodzie. Do kapania uzywac myjek na reke bo je mozna wyprac a jesli gabke to wynosić ja w lazience i dokladnie wyplukac i wysuszyc zeby grzyb sie nie zrobil. Wycierac dziecko w recznik z kapturkiem ale na niego polozyc sobie tetre i ta najbardziej mokra warstwe wytrzec w tetre a pozniej opatulic w recznik. Pepek przemywac octeniseptem, jesli do dwoch tygodni nie odpadnie to wtedy spirytusem 76% przemywac. Woda w wanience normalnie z kranu tylko przrgotowana woda i wacikiem przemywac dziecku oczy, buzie, i uszy. Każde osobnym czystym wacikiem zeby nie roznosic np zapalenia spojowek. Tak sie bawic przez pierwszy miesiac ale nie robic dziecku jakis bardzo sterylnych warunków bo sie zrobi z niego alergika i chorowitka. Dopiero jak wyjdzie jakies uczulenie czy cos to zwrocic uwage np na kosmetyki. Kosmetyki do mycia dobrze jest miec wszystkie jednej firmy i zmieniac dopiero jak uczula smarowac oliwka nie bac sie ze zatyka pory itp takie dziecko ktore pływa w wodach i maziach plodowych musi miec natłuszczona skore. Do pupy stosowac sudokrem kub cos o podobnym skladzie. Bo fajnie wysusza dupke. Dopiero jak bedzie tylek zaczerwieniony i odpieluszkowe zapalenie to nie stosowac sudokremu i nic na bazie cynku tylko cos delikatnego na podraznienia. Pokazaly co robic jak jest ciemieniucha i jak pielęgnować intymne miejsca chłopców i dziewczynek.pokazaly cala linie kosmetykow firmy Allerco.sa bezzapachowe. Przejrzalam je dokładnie,sprawdzilam mydla,szampony,oliwki,kremy,wszystko i bardzo mi sie spodobala ta linia. Musze zobaczyc jak to cenowo wyglada bo jak zuzyje to co juz kupilam to chyba sie przezuce na to. Robily tez testy chlonnosci pampersow i oczywiście firma Pampers wygrala byla najbardziej chlonna wiec proponowaly ze tansze pieluchy mozna w dzien uzywac kiedy jest wiecej zmian a na noc zakładać pampersy. Ja do mycia mam johnsons i oliwke w zelu tez J, sudokrem,bepanthen,oliwke bambino,krem ochronny z cynkiem bambino, oilatum ( dostalamnw prezencie ale nie zaczne od niego) krem do pupy allerco i duzo probek plynu do mycia z allerco,bio oil,emolium,bella baby happy,ziajka,mokre chusteczki mam baby dream,pampers i johnsons, pampersy 1 mam pampersa i babydream i 2 tak samo.
Chce kupić chuste do noszenia. Ceny powalaja. Na poczatek chce kupic tansza na wypadek gdyby Leon nie lubial byc noszony a pozniej ewentualnie ciut drozsza ale tez bez przesady nie mam duzo kasy :p i sama nie wiem jakiej firmy, jak uszyta,czy tkana czy elastyczna i jaka kwota bedzie ok. W srode w SR mam warsztaty z chustowania mam nadzieje ze kobita cos doradzi.a moze wy znacie sie,macie,używacie lub juz cos słyszeliście i doradzicie....

reklama
Witajcie dziewczyny... trochę mnie tu nie było. Mam nadzieję, że jeszcze żadna Majówka nie urodziła :)
W skrócie: zaliczyliśmy Szkołę Rodzenia - naprawdę bardzo fajnie były prowadzone zajęcia. No i nie obyło się bez darmowych próbek i kuponów rabatowych ;) Podobała mi się materiały poglądowe (zdjęcia) pt. "Jak wyglądają pierwsze kupki dziecka" ;) Przy okazji dowiedziałam się, że po urodzeniu maleństwo dostaje zastrzyk z wit. K chyba tak samo jest również w Polsce. Co mnie ucieszyło. Wybieramy się na obejrzenie sal porodowych.
Poza tym ciuszki wyprane i wyprasowane - w końcu!. Mój mąż marudzi żebym przestała coś ciągle dokupywać, bo w szufladach się już nic nie mieści. Trudno się czasami opanować!
Nie będę marudziła, że nadal czekamy na łóżeczko... nasza cierpliwość się już naprawdę kończy. A sprzedawca ciągle ma jakieś problemy... chyba egzystencjalne ;)
A... i byliśmy też na skanie i widzieliśmy naszą Adelkę w 4D. Najcudowniejszy i najsłodszy widok na świecie! Jej papuśne policzki i to jak nas rozbawiła bawiąc się pępowiną - pisząc w skrócie dziabnęła ją ;)
No i że święta tuź, tuż... to ogarnęłam już domek. A wczoraj zrobiliśmy większe zakupy, ale nie będzie jakiegoś szaleństwa na stole. Zwykłe, proste śniadanie i tyle :) Miłych przygotowań do świąt życzę wszystkim!

Do góry