reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maj 2015

Dziewczyny, nie martwcie się na zapas. Ja karmiłam 14 miesięcy a piersi wcale nie są obwisle. Brzuch szybko doszedł do siebie i był taki jak przed ciążą. Mam nadzieje ze teraz tez tak będzie choć patrząc na tempo jego wzrostu to mam obawy ;-)
A depresję i ciążowa, i popordowa miałam w pierwszej ciąży. Rozumiem Was.

reklama
Dziewczyny nie martwcie sie na zapas bo szybko wrócicie do formy. Ja w 4 miesiace miałam wage z przed ciąży, cycki też ok nawet powiedziałabym że bardziej kształtne niż przed ciążą a karmiłam 18mcy wiec wiecie hehe
Moja sis też tak się przejmowała wyglądem zanim urodziła a po porodzie stwierdziła że wcale jej nie przeszkadza ani jeden dodatkowy kilogram ;)
Głowy do góry cieszcie się swoim stanem a w razie czego bedziecie się martwić później ;)

Laski dzięki za Wasze wspisy. Właściwie piszecie tak jak myślałam. Wiem, że macierzyński jest mega długi, ale praktykowane jest, że zaległy urlop odbiera się po macierzyńskim. Mam termin na kkoniec kwietnia, więc do pracy wróciłabym gdzieś w czerwcu dopiero a nie od razu w maju. Zresztą boję się, że będę miała problem kto zaopiekuje się maluszkiem, ze żłobkiem nie będzie łatwo. Zawsze to dodatkowe 26 dni. Teraz z mojego punktu widzenia je marnuje. Bo najpierw idę na urlop a potem na zwolnienie. ... :(

Dziewczyny co wy piszecie?? Pracodawca nie moze zmusic do wziecia urlopu chyba ze jest to zwiazane z wypowiedzeniem. Dodatkow przepisy mowia ze trzeba wykorzystac zaleglyburlop do konca wrzesnia nastepnego rokubale do tego tez nie ma mozliwosci zmusic cie pracodawca chyba ze cie zwolni z tego powodu. Ja bym wziela czesc jesli ci zalezy na pracy i wiesz ze cie dzieki temu nie zwolnia po to mozna isc pracodawcy na reke bo tobie sie i tak bedzie nalezal nowy urlop za 2016 a dopiero wtedy wrocisz jesli weźmiesz rok. Ja rozumiem pracodawce bo to paranoja troche jest po tak dlugim mciezynskim.

Niewiem kto pytał o urlop ale choc wprost w kp nie jest napisane że pracodawca nie może narzucać urlopu to jest podane kiedy może to zrobić. A mianowicie gdy jest rozwiązanie stosunku pracy. Ponadto jeśli sam pracownik tak określi wcześniej w planie urlopu. Zapewne nie chcesz wytaczac wojny pracodawcy i się boisz wiec może spróbuj z nim normalnie pogadać dlaczego ci zależy by wziąć go po porodzie.

Szpikuje się dalej czosnkiem herbata z cytryna inhalacje z soli i może jest poprawa ake mizerna jak do jutra nie vedzie większą idę do lekarza.

wiem wiem, jestem bojowo nastawiona i będę walczyć. Choć miałam nadzieję, że jest jakiś szczególny przepis dot. kobiet w ciąży (typu chronione, nie można zwolnić ani zmienić etatu). Dzięki za wsparcie

reklama
Monika jedynie w art 179 pkt 1 KP jest mowa o tym ze musi na wniosek pracownika udzielić urlopu bezpośrednio po urlopie macierzynskim. Innych specjalnych uregulowań co do urlopu dla kobiet w ciąży nie ma

Do góry